Antalet bryggerier i Sverige ökade markant under perioden 2007-2017. Antalet ökade från ca 30 - 300 bryggerier. Det var dags för de lokala mikrobryggarna att ta sin plats i staden Göteborg. Tidigare fanns det nästan endast bryggeriet "Pripps" i Västra Frölunda. Pripps såldes under milleniumskiftet till det danska företaget Carlsberg. Skulle det nu endast bli dansk öl i Göteborg? Nej så blev det inte ! Mikrobryggarna har nu tagit sin plats i Göteborg och syns idag på den internationella marknaden med flera olika ölsorter.
Ölsorter
Stout, IPA, Lager, lambic, skummande pilsner, weissbier, spontanjästa, veteöl, porter, pale ail, blond ail,brown ale. Begreppen är många och för en som inte är insatt är det en liten vetenskap. En öl har sitt eget recept med utvalda ingredienser. Vilken öl skall du dricka till en specifik maträtt? Viken öl vill du helst sippa på till lite tilltugg? Vilken öl dricker du gärna utan att äta något till? Vill du dricka öl som är alkoholfritt. Valen är många. Öl har fyra basingredienser, korn, vatten, humle och jäst.
Att tillverka öl
Att brygga öl består av många olika steg. I korts steg, korn mälts till malt och man kan ibland lägga till råfrukt som ris, majs eller socker för att ge en mildare smak. Vatten är den andra ingrediensen och därefter kommer humlen som ger ölet den beska smaken, sin doft och skum. Till sist jäst som ger kolsyra och alkohol. Innan det blir ett öl går man igenom följande steg i processen: Mältning, Mäskning, Vörtkokning, Jäsning, Filtrering och Pastörisering.
Lokala bryggerier i Göteborg
Det finns flera olika lokala bryggerier i Göteborg. Vad sägs om de två barndomsvännerna som driver "O/O Brewing" i Hisings Backa med sitt öl, Pretty Pale Ale. Bakom sig lämnar de sitt gamla bolag "All In Brewing" som ligger kvar på Maskingatan 11. Deras kända ölsortement är en amerikansk stil på öl fylld av humle. "Beerbliotek" i Majorna som drivs av 2 vänner från olika länder. "Spike Brewery" som ligger i Slakthuset. Bryggeriet på Ringön - "Vega Bryggeri", där det finns restaurang och taproom. "Beersmiths" i Västra Frölunda som drivs av engelsmannen Dave Barratt.
Det finns fler att nämna, "Stigbergets Bryggeri Partihallarna", "Majornas Bryggeri" och inte att förglömma lite utanför stan, "Poppels bryggeri" i Jonsered. Flera av de olika bryggerierna kan du besöka deras tap room.
Bryggerier lite utanför Göteborg
Lite utanför Göteborg kan du ta pendeln till Surte och besöka bryggeriet - "Beeriym" som ligger i ett nedlagt glasbruk. Här kan ni boka in ölprovning. I Kungälv finns "En Aleigens" tap room med sina IPA, porter eller pilsner. närmare bestämt i Kungälv. Här är det öppet en till två lördagar i månaden klockan 13–19. Välj bland annat mellan bryggeriets egna ale, IPA, pilsner eller porter.vi har också nämt Poppels bryggeri i Jonsered som växer så det knakar! Vi har ytterligare ett bryggeri lite utanför Göteborg i Åby, "Oceanbryggeriet".
Öl på mjöd
Öl har en lång historia bakom sig. Faktiskt runt 7000 år sedan har man i Irak hittar rester av spannmål i kärl som man hade en dryck i som liknade öl. I Sverige kan vi gå tillbaka till vikingatiden då man drack mjöd. Man gjorde "öl" av kvanne, pors eller honung. Vid denna tid trodde man att mjödet hade magisk, gudomlig kraft. När man drack drycken trodde man att man kunde bli odödlig, få visdom etc.
Runt medeltiden var öldrycken nästan det enda man drack (1500- och 1600-talet), vattnet var mcyket dåligt, det fanns inget kaffe eller te och man behövde skölja ner den salta maten med något. Ölet var så klart inte lika starkt som det kan vara idag. Det skulle ta ändå in till 1700-talet innan ölet minskade som lokal dryck. Svagdricka och brännvinet ersatte öldrickandet vid olika tillfällen på året.