Göteborgs stadsdelar

Stadsområden i Göteborg

Vilka är Göteborgs olika stadsdelar och Stadsområden?

Göteborg är inte bara hamnen och Avenyn, utan består av en hel del olika stadsdelar. Göteborg har 87 stadsdelar och är indelat i respektive stadområden. Stadsområdena är 4 till antalet: Nordost, Centrum, Sydväst och Hisingen.

Stadsdelsnämnder har ersatts med stadsområden.
Ja det är inte lätt att hänga med i svängarna alltid när det gäller Göteborgs stadsdelar och områden. Genom åren har de både ändrat namn och slagits ihop. De stadsområden som skapades vid årsskiftet 2020/2021 är Nordost, Centrum, Sydväst och Hisingen. I varje stadsområde finns det olika sk. mellanområden. Om ni vill läsa mer om dessa olika indelningar kan ni hitta bra information på Göteborgs Stads hemsida.

Nedan presenterar vi några stadsdelar i de olika stadsområdena:

Stadsområde Centrum


Centrum

Guldheden, Heden, Johanneberg, Krokslätt, Landala, Stampen, Vasastaden, Lorensberg, Inom Vallgraven.
Centrum gränsar i norr till Göta älv, i öster till E6:an, i söder till Mölndal och i väster till Linnéstaden. Inne i centrum hittar ni Göteborgs stadsmitt med historiska byggnader sammanvävda med citypulsen och alla affärer m.m

Härlanda

Härlanda, Kålltorp, Torpa, Björkekärr
Området som är känt för sina grönområden och badsjöar. För motionsälskare hittar ni här fritidsanläggningen Skatås med sina motionsslingor, fotbollsplaner m.m. Området består av en blandning av hus och lägenheter.

Linnestaden

Masthugget, Änggården, Haga, Annedal, Olivedal
Detta är en innerstadsdel. Här hittar ni även de fina parkerna Slottskogen och Botaniska trädgården. Detta är de gamla delarna av Göteborg, här hittar ni äldre byggnader ihop med nybyggt. På Linnégatan finns många småbutiker och restauranger.

Majorna

Kungsladugård, Sanna (Sandarna), Majorna, Stigberget
Här hittar ni den såkallade sjömansstadsdelen. Här bodde många förr som arbetade nere i hamnen. Området är mycket kuperat med backar upp och ned. Bebyggelsen består av vackra landshövdingehus och här kan ni känna av Göteborgs gamla historia.

Örgryte

Olskroken, Redbergslid, Bagaregården, Kallebäck, Skår, Överås, Kärralund, Lunden
Präglas av närheten till Göteborg och till Delsjöområdet. När Göteborg grundlades låg dessa områden väldigt långt utanför... det gör de inte idag. Mysiga kvarter med landshövdingehus och gröna områden.

Stadsområde Sydväst


Askim

Askim, Hovås, Billdal
Området ligger söder ut längst kusten. Här kan du bla cykla på den gamla Säröbanans banvall. För den som tycker om att vandra och se naturen kan ni vandra i Sandsjöbackas naturreservat.

Frölunda

Järnbrott, Tofta, Ruddalen, Frölunda Torg
Här har ni närheten till havet och området består mest av flerfamiljshus men också en hel del hyreslägenheter. Här finns ett stort shoppingcenter på Frölunda Torg.

Högsbo

Kaverös, Flatås, Högsbohöjd, Högsbotorp, Högsbo
Flera områden ligger i berg och bergssluttningar. Områdena består även av en del små grönområden. Bostadsområdena bebyggdes kring 50 och 60 talet och består idag mest av flerfamiljshus.

Tynnered

Bratthammar, Guldringen, Skattegården, Ängås, Önnered, Grevegården, Näset, Kannebäck
Här har ni många olika områden både med grönområden och angränsande till havet. Här hittar ni både lägenheter, småhus och familjehus.

Älvsborg

Fiskebäck, Långedrag, Hagen, Grimmered
Här hittar ni havsbad och småbåtshamnar. Mest villor och radhus. Här finns anor från tiden då Göteborg var ett bonde- och fiskesamhälle.

Södra skärgården

Styrsö, Asperö, Vrångö, Vargö, Köpstadsö, Brännö och Donsö
Flertalet öar i Södra Skärgården. Ta båten från bla Saltholmen och du når öar inom ca 20 minuter. Här hittar du härliga badställen och vandringleder.

Stadsområde Hisingen


Backa

Backa, Skogome, Brunnsbo, Skälltorp
Backa var fram till 1960-talet en stadsdel med jordbruk. Backa var känt under namnet "Hisingens trädgård". De flesta stora gårdar är idag borta. Idag är området uppbyggt med bostäder och ni kan även vandra i naturen.

Biskopsgården

Norra Biskopsgården, Södra Biskopsgården, Jättesten, Svartedalen, Länsmansgården
Biskopsgården består mest av hyreslägenheter. Det är nära till naturområden och med bilen eller bussen tar man sig snabbt ut till havet.

Lundby

Sannegården, Brämaregården, Kvillebäcken, Slättadamm, Kärrdalen
Lundby hittar du på centrala Hisingen och området sträcker sig längs Göta älv, från Älvsborgsbron till Tingstadstunneln. Området gränsar ut till de stora ängarna mot havet. Det nya området vid hamnen, Älvstranden är ett av de lyxigaste områdena att bo på i Göteborg.
Här hittar du mer om Hisingen

Kärra-Rödbo

Kärra, Rödbo, Gerrebacka
Här finner ni områden med många villor och småfamiljshus. Området växer hela tiden. Grönområden och en bokskog som är känt för sitt rika fågelliv.

Tuve-Säve

Tuve-Säve
Tuve-Säve omfattar området från Bäckedalen i söder till Kornhalls färja i norr. Här hittar ni stora ängar och gårdar och här ligger även VOLVOs stora fabrik. Här känns det faktiskt lite som om ni har kommit ut till "landet".

Torslanda

Arendal, Björlanda, Hjuvik, Nolered, Torslanda
Område på Hisingen nära havet. Här hittar ni mest småhus och villor.I Arendal tillhör mycket yta, företaget VOLVO. Torslanda är ett av de områden i Göteborg som byggs ut med både villor och lägenheter. Fler folk söker sig "ut till landet" men ändå nära stan. Stadsdelen har en linjefärja ut till norra skärgården. Vad sägs om Hönö, Öckerö, Björkö, Grötö, Kalvsund, Rörö, Källö-Knippla, Hyppeln, Hälsö och Fotö.

Go City Gothenburg Pass

GO CITY GOTHENBURG PASS

Ett Göteborg turistkort fyllt med fria inträden!

Med ett Go City Gothenburg Pass kan du upptäcka Göteborg till rabatterat pris. Detta Göteborgskort är fyllt med inträden till sevärdheter, museum och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3 eller 5 dagar. Besök så många attraktioner du hinner av allt som ingår.

Mer info om Go City Gothenburg Pass

Fria inträden och sightseeing:

Paddan

Universeum

Göteborgs Stadsmuseum

Bohus Fästning

Maritiman

Båt till Vinga

Sjöfartsmuseet Akvariet

Lilla Skärgårdsturen m.m

Stadsområde Nordost


Bergsjön

Västra Bergsjön, Östra Bergsjön
Bergsjön ligger i nordöstra Göteborg, cirka 8 kilometer från centrum. Började byggas på 1960 talet och består mest av hyreslägenheter. Det är en grön, naturskön stadsdel. För er som älskar naturen kan ni ta en tripp till området kring Lärjeån till Kortedala, Gunnilse och Olofstorp.

Gunnared

Lövgärdet, Rannebergen, Gårdstensbergen, Angereds Centrum
Ligger i nordöstra Göteborg ca 15 minuter från Göteborgs city och har naturen i fokus. Via bil från Hisingen kan ni åka över Angeredsbron. Här är det en mix av både lägenheter och villaområden. Angereds Centrum har ett stort shoppingområde. Här finner ni också närheten till Vättefjälls naturområde.

Kortedala

Gamlestaden, Utby, Södra Kortedala, Norra Kortedala
Det var här industrialismen startade, SKF m.m. I området hittar ni gamla landshövdingehus, flerfamiljshus, lägenheter m.m. Området är även känt för sina fina grönområden och promenadstråk.

Lärjedalen

Hammarkullen, Hjällbo, Eriksbo, Agnesberg, Linnarhult, Gunnilse, Bergum
Området ligger i nordöstra delen av Göteborg. Hit flyttar många unga barnfamiljer. Många grönområden och runt Gunnilse och Bergum växer området med fler hus och lägenheter.

Bo på Scandic i Göteborg
Bo på Scandic Hotel

Scandic Göteborg Central öppnade 12 juni 2022. BOKA RUM

Bo på Comfort Hotell i Göteborg
Bo på Comfort Hotel

Bo vid Stenpiren med närhet till det mesta. BOKA RUM

Boka hotell i centrala Göteborg

När man besöker Göteborg är det skönt att bo centralt. Du kan bo nära Göteborgs Centralstation så kan du lätt gå från tåget eller bussen när du anländer till Göteborg. Sedan kan det vara smidigt att bo nära något som du åker hit för, som nära Liseberg eller kanske Ullevi. Några tips på hotell hittar du nedan.

Scandic hotell Göteborg
Boka boende på Scandic i Göteborg

Vi samarbetar med Scandic hotels. Scandic är Sverige största hotelloperatör och har flera hotell runt om i Göteborg med närheten till stadens utbud. Scandic är också ett familjevänligt hotell men självklart passar hotellen för alla.

Här får du tips på olika Scandic hotell Göteborg:

Scandic Rubinen | Avenyn (Nära Liseberg / Universeum / Paddan)

Scandic Europa | Intill Centralstationen / Nordstan Shoppingcenter

Scandic Crown | Intill Centralstationen / Nära Ullevi

Scandic Opalen | Mittemellan Ullevi och Scandinavium (Nära Liseberg)

Scandic Grand Central | Scandics nyaste hotell vid Centralstationen / vid hamnen

Top