Göteborgs stadsdelar

Göteborg har mer än bara innerstan!

Vilka är Göteborgs olika stadsdelar?

Göteborg är inte bara hamnen och Avenyn, utan består av en hel del olika stadsdelar. Vi säger att Göteborg har 21 stadsdelar. Idag delas Göteborg även in i sk. Stadsområden. Dessa är 4 till antalet.

Stadsdelsnämnder har ersatts med stadsområden (årsskiftet 2020/2021)
Ja det är inte lätt att hänga med i svängarna alltid när det gäller Göteborgs stadsdelar och områden. Genom åren har de både ändrat namn och slagits ihop. Men vi väljer att benämna Göteborgs olika delar som stadsdelar (se nedan). De stadsområden som skapades vid årsskiftet 2020/2021 är nu Nordost, Centrum, Sydväst och Hisingen, alltså 4 stycken. I varje stadsområde finns det olika sk. mellanområden. Om ni vill läsa mer om dessa olika indelningar kan ni hitta bra information på Göteborgs Stads hemsida.

Vi presenterar stadsdelarna nedan:

Askim

Askim, Hovås, Billdal
Området ligger söder ut längst kusten. Här kan du bla cykla på den gamla Säröbanans banvall. För den som tycker om att vandra och se naturen kan ni vandra i Sandsjöbackas naturreservat.

Backa

Backa, Skogome, Brunnsbo, Skälltorp
Backa var fram till 1960-talet en stadsdel med jordbruk. Backa var känt under namnet "Hisingens trädgård". De flesta stora gårdar är idag borta.

Bergsjön

Västra Bergsjön, Östra Bergsjön
Bergsjön ligger i nordöstra Göteborg, cirka 8 kilometer från centrum. Började byggas på 1960 talet och består mest av hyreslägenheter. Det är en grön, naturskön stadsdel. För er som älskar naturen kan ni ta en tripp till området kring Lärjeån till Kortedala och Gunnilse.

Biskopsgården

Norra Biskopsgården, Södra Biskopsgården, Jättesten, Svartedalen, Länsmansgården
Biskopsgården består mest av hyreslägenheter. Det är nära till naturområden och med bilen eller bussen tar man sig snabbt ut till havet.

Centrum

Guldheden, Heden, Johanneberg, Krokslätt, Landala, Stampen, Vasastaden, Lorensberg, Inom Vallgraven
Centrum gränsar i norr till Göta älv, i öster till E6:an, i söder till Mölndal och i väster till Linnéstaden. Inne i centrum hittar ni Göteborgs stadsmitt med historiska byggnader sammanvävda med citypulsen och alla affärer m.m

Frölunda

Järnbrott, Tofta, Ruddalen, Frölunda Torg
Här har ni närheten till havet och området består mest av flerfamiljshus men också en hel del hyreslägenheter. Här finns ett stort shoppingcenter på Frölunda Torg.

Gunnared

Lövgärdet, Rannebergen, Gårdstensbergen, Angereds Centrum
Ligger i nordöstra Göteborg ca 15 minuter från Göteborgs city och har naturen i fokus. Här är det en mix av både lägenheter och villaområden. Angereds Centrum har ett stort shoppingområde.

Härlanda

Härlanda, Kålltorp, Torpa, Björkekärr
Området som är känt för sina grönområden och badsjöar. För motionsälskare hittar ni här fritidsanläggningen Skatås med sina motionsslingor, fotbollsplaner m.m. Området består av en blandning av hus och lägenheter.

Högsbo

Kaverös, Flatås, Högsbohöjd, Högsbotorp, Högsbo
Flera områden ligger i berg och bergssluttningar. Områdena består även av en del små grönområden. Bostadsområdena bebyggdes kring 50 och 60 talet och består idag mest av flerfamiljshus.

Kortedala

Gamlestaden, Utby, Södra Kortedala, Norra Kortedala
Det var här industrialismen startade, SKF m.m. I området hittar ni gamla landshövdingehus, flerfamiljshus, lägenheter m.m. Området är även känt för sina fina grönområden och promenadstråk.

Åk med Ocean Bus i Göteborg
Åk med Ocean Bus
Centrala Göteborg | Till 30 dec 2022

Åk med amfibiebussen som tar dig runt på Göteborgs gator och sedan kör raka vägen ner i vattnet i blir till en båt. En annorlunda sightseeing i Göteborg.

Biljetter presenteras i samarbete med GetYourGuide.
The Reef Fredrikshamn Stena Line
The Reef Fredrikshavn
Fredrikshavn, Danmark | till 31 dec 2022

Åk med Stena Line till The Reef i Fredrikshavn. Ett karibiskt äventyr för stora och små. 32 gradig värme, vågskvalp, karibisk musik, mat och dryck.

Hotellpaket presenteras i samarbete med Sembo och Stena Line.

Kärra-Rödbo

Kärra, Rödbo, Gerrebacka
Här finner ni områden med många villor och småfamiljshus. Området växer hela tiden. Grönområden och en bokskog som är känt för sitt rika fågelliv.

Linnestaden

Masthugget, Änggården, Haga, Annedal, Olivedal
Detta är en innerstadsdel. Här hittar ni även de fina parkerna Slottskogen och Botaniska trädgården. Detta är de gamla delarna av Göteborg, här hittar ni äldre byggnader ihop med nybyggt. På Linnégatan finns många småbutiker och restauranger.

Lundby

Sannegården, Brämaregården, Kvillebäcken, Slättadamm, Kärrdalen
Lundby hittar du på centrala Hisingen och området sträcker sig längs Göta älv, från Älvsborgsbron till Tingstadstunneln. Området gränsar ut till de stora ängarna mot havet. Det nya området vid hamnen, Älvstranden är ett av de lyxigaste områdena att bo på i Göteborg.
Här hittar du mer om Hisingen

Lärjedalen

Hammarkullen, Hjällbo, Eriksbo, Agnesberg, Linnarhult, Gunnilse, Bergum
Området ligger i nordöstra delen av Göteborg. Hit flyttar många unga barnfamiljer. Här finns många fina grönområden.

Majorna

Kungsladugård, Sanna (Sandarna), Majorna, Stigberget
Här hittar ni den såkallade sjömansstadsdelen. Här bodde många förr som arbetade nere i hamnen. Området är mycket kuperat med backar upp och ned. Bebyggelsen består av vackra landshövdingehus och här kan ni känna av Göteborgs gamla historia.

Bo på Scandic i Göteborg
Bo på Scandic Hotel

Scandic Göteborg Central öppnade 12 juni 2022. BOKA RUM

Bo på Comfort Hotell i Göteborg
Bo på Comfort Hotel

Bo vid Stenpiren med närhet till det mesta. BOKA RUM

Styrsö

Styrsö
En ö ute i skärgården. Du tar båten från Saltholmen och det tar ca 20 minuter. Här hittar du härliga badställen.

Torslanda

Arendal, Björlanda, Hjuvik, Nolered, Torslanda
Område på Hisingen nära havet. Här hittar ni mest småhus och villor.I Arendal tillhör mycket yta, företaget VOLVO. Torslanda är ett av de områden i Göteborg som byggs ut med både villor och lägenheter. Fler folk söker sig "ut till landet" men ändå nära stan.

Tuve-Säve

Tuve-Säve
Tuve-Säve omfattar området från Bäckedalen i söder till Kornhalls färja i norr. Detta är den enda stadsdelen med en flygplats och linjefärja. Här hittar ni stora ängar och gårdar och här ligger även VOLVOs stora fabrik. Här känns det faktiskt lite som om ni har kommit ut till "landet".

Tynnered

Bratthammar, Guldringen, Skattegården, Ängås, Önnered, Grevegården, Näset, Kannebäck
Här har ni många olika områden både med grönområden och angränsande till havet. Här hittar ni både lägenheter, småhus och familjehus.

Älvsborg

Fiskebäck, Långedrag, Hagen, Grimmered
Här hittar ni havsbad och småbåtshamnar. Mest villor och radhus. Här finns anor från tiden då Göteborg var ett bonde- och fiskesamhälle.

Örgryte

Olskroken, Redbergslid, Bagaregården, Kallebäck, Skår, Överås, Kärralund, Lunden
Präglas av närheten till Göteborg och till Delsjöområdet. När Göteborg grundlades låg dessa områden väldigt långt utanför... det gör de inte idag. Mysiga kvarter med landshövdingehus och gröna områden.

Boka hotell i centrala Göteborg

När man besöker Göteborg är det skönt att bo centralt. Du kan bo nära Göteborgs Centralstation så kan du lätt gå från tåget eller bussen när du anländer till Göteborg. Sedan kan det vara smidigt att bo nära något som du åker hit för, som nära Liseberg eller kanske Ullevi. Några tips på hotell hittar du nedan.

Scandic hotell Göteborg
Scandic Hotels Göteborg

Scandic Europa | Centralstation / Nordstan

Scandic Göteborg Central | Centralstation / Nordstan

Scandic Crown | Centralstation / Ullevi

Scandic Rubinen | Avenyn / Liseberg

Nordic Choice Hotels Göteborg
Nordic Choice Hotels Göteborg

Clarion Hotel® Post | Centralstation

Clarion Collection® Hotel Odin | Centralstation / Ullevi

Avalon Hotel | Kungstorget / Avenyn

Comfort Hotel® Göteborg | Skeppsbron / Stenpiren

Boka hotell i Göteborg hos Sembo
Sembo

Hotell Opera | Centralstation / Nordstan

Hotell Eggers | Centralstation / Nordstan

Hotell Royal | Centralstation / Nordstan

Hotell Liseberg Heden | Heden / Avenyn

Top