7 tips om roliga aktiviteter i Göteborg

Underhållande aktiviteter i Göteborg

Denna artikel presenteras i samarbete med goplay.se

Aktiviteter i Göteborg där det händer lite

Under pandemin var det en hel del saker som förändrades. Hemmajobb, nedstängt nattliv och begränsad kontakt med släkt och vänner. Tack vare att vi numera är på andra sidan av allt det så är det många som längtar efter att bege sig ut på resande fot igen. Göteborg är en vacker stad som bjuder på allting ifrån vackra vyer till underhållning i toppklass.

Aktiviteter i Göteborg med regnskog, öl, drinkar och natur och hav.
I den här artikeln kommer vi att gå igenom några roliga aktiviteter, samt vad som kan vara klokt att ha i åtanke när man ska besöka dessa olika platser. Göteborg är en trevlig stad med väldigt mycket att se och göra och här finns det någonting för hela familjen oavsett vad man är intresserad av. Vad kan man göra i Göteborg som är roligt och även med en annorlunda touch.

Titta på Allsvensk fotboll eller Hockey i SHL
I skrivande stund så har Göteborg två lag i Allsvenskan och som båda kan bjuda på riktigt underhållande fotbollsupplevelser. IFK Göteborg, eller Blåvitt som de också kallas, är ett av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika lag och bjuder på en riktigt häftig matchdagsupplevelse där läktarna alltid gungar. Hemmamatcherna spelas på Gamla Ullevi.

För den som är intresserad av en lite mer småskalig matchupplevelse men där fotbollen ofta håller högre klass kan det passa att ta spårvagnen ut till Hisingen och gå och titta på någon av BK Häckens matcher. BK Häckens arena (Bravida Arena) är mycket mindre, någonting som gör att man även kan komma riktigt nära spelet.

För den som är mer intresserad av Hockey så kan ett besök till Scandinavium passa som handen i handsken. Scandinavium är en enorm byggnad och här kan man se ett av Sveriges bästa lag, Frölunda, spela hockey inför minst sagt passionerade supportrar. Till de event som är utomhus tänk på att vädret kan ändras snabbt, ta med bra kläder och glöm inte supportmaterial.

Vill du hellre spendera din tid hemma och spela på något där du kan vinna, kan en svensk casionsida med lite olika spel vara ett alternativ.

Universeum tropisk skog och fåglar i Göteborg

Universeum och Liseberg
Liseberg kan verka givet på den här listan, men är verkligen ett måste för den som har barn. Liseberg har flertalet olika åkattraktioner för både stora och små barn. Även om du inte har barn kan det vara på sin plats med ett besök. Det finns nämligen vackra parker att promenera igenom och även gott om restauranger där man kan få sig en bit att äta. Ett tips är dock att försöka gå dit rätt tidigt under en vardag. På helgerna under högsäsongen kan det bli väldigt mycket folk, någonting som gör att man spenderar mer tid på att trängas än att njuta av sitt besök. Ett annat tips - ta med lite frukt och någon chokladbit och lite vatten att dricka. Köerna är långa under högsäsong och man kommer behöva lite energipåfyllning lite då och då.

Men ett annat väldigt roligt besöksmål för både barn och vuxna är Universeum. Detta är ett vetenskapsmuseum där lärandet blir praktiskt. Det är en stor byggnad som är sprängfylld med olika upplevelser och där alla kommer att lämna med en hel del ny och rolig kunskap. Här finns det en uppbyggd regnskog fylld av intressanta växter och fåglar att promenera igenom, och det finns även här gott om plats att äta om man planerar att vara där hela dagen. Finns restaurang och café och för er som tar med egen mat - går det att värma mat i micro. För er med barnvagnar - finns ett barnvagnsrum vid receptionen. För de minsta barnen finns en lekland i bottenplan.

Ölbryggeri
För er ölälskare som besöker Göteborg finns det några ölbryggerier som har poppat upp i Göteborg. En bra start om ölens historia gör ni med ett besök till Göteborgs Bryggerimuseum i Västra Frölunda. Är ni en liten grupp kan ni boka en visning inkl provning av öl. Vill ni äta en bit god mat med lokolaproducerad öl besök Majornas bryggeripub som har plats för 100 gäster där du även får en insyn i deras produktionsbolag. På bryggeriet Vega på Hisingen kan ni prova öl och också äta i deras restaurang. Visste ni att det finns 38 st bryggerier bara i Västra Sverige.

Att tänka på inför ert besök. All öl över 3,5% säljs endast på Systembolaget. Innan ert besök hos ett bryggeri - se vilka som ev säljer folköl.

Båttur i skärgården
Göteborg omgärdas av hav och kust. Under vår, sommar och höst finns ett stort utbud av skärgårdstrafik. Kombinera en skärgårdstur med en bit mat, vad sägs om middags- eller brunckkryssning. Flertalet av avgångarna går centralt från Lilla Bommen. Vill du ta dig till den södra skärgåren (som är helt bilfria) från Stenpirens resecentrum - kan du göra det året om. För att ta dig till de norra öarna tar du en vägfärja från Lilla Varholmen på Hisingen.

Vill du hålla dig lite inomskärs - åk en tur med Paddan i kanalen och lär dig om Göteborgs historia.

Kronhuset och kronhusbodarna i Göteborg

Kronhuset & Kronhusbodarna
Lite undangömt i innerstan inte långt från Gustav Adolfs Torg finner du Göteborgs äldsta hus som inte är en bostad - Kronhuset. I samma område ligger de pittoreska små bodarna där du kan handla keramik, godis och annat smått och gott. Finns också ett café där du kan äta lunch eller bara ta en kopp kaffe. Kullerstenarna och miljön kastar dig tillbaka till 1600-talets Göteborg. I Kronhuset anordnas ibland olika event. Köp gärna med en present till dig själv eller en vän i någon av butikerna.

Postgatan som passerar utanför området var under emmigrationstiden (1868-1913) - gatan som du passerade innan din avresa till Amerika. Gatan har även namnet "emigrantgatan". På gatan fanns det flera små hotell, emigrantkontor, affärer och krogar. Gatan passerades av 1 miljon människor som anlände med tåg till Göteborg och som skulle ta sig till hamnen för avfärd mot Amerika. Idag är det en lugn gata och minnena från en svunnen tid börjar blekna.

Lite lugnare aktiviteter

Göteborgs konstmuseum
För dig som önskar en lugnare och inspirerande vistelse, kan ett besök till Göteborgs Konstmuseum vara det perfekta valet. Museet tilldelades 2018 priset för "Årets Museum" och innehar konstsamlingar från Norden och andra delar av världen. Därtill kan du även beskåda mästerverk från kända konstnärer som Picasso, Rembrandt, Chagall och Monet.

Trädgårdsföreningen
Vill du fortsätta ditt besök i staden i lugnets anda, finns Trädgårdsföreningen som sträcker sig om en grönskande oas mitt i storstaden. Här finns möjligheten att vandra runt i en välbevarad park från 1800-talet, som under sommarperioden erbjuder allt från utställningar till underhållning. Mitt i parken finns också det pampiga, 1000 kvadratmeter stora, Palmhuset som även det har sina anor från samma sekel. I parken finns en fin lekplats för barnen.

Besök någon av de lokala restaurangerna
Vill man hellre äta ute på stan har Göteborg en sprudlande matscen. Här kan man hitta allt ifrån fina lyxkrogar till mer småskaliga fisk och skaldjursrestauranger. En kall öl eller ett glas vin på en uteservering vid Göteborgs stadsteater kan vara den perfekta uppladdningen innan ni ger er vidare till en restaurang.

Är ni hellre sugna på en kopp kaffe och en fika så är Haga den perfekta destinationer med sina anrika caféer och mindre butiker i pittoresk miljö.

Besök gärna "Nordens första stadsvineri" - Wine Mechanics i Gamlestan. Vindruvorna kommer med kylda lastbilar direkt från Norra Rhône i Frankrike och Falz i Tyskland och därefter startar processen att tillverka vin. Du kan äta lunch, middag och helgbrunch i deras lokaler.

Det är enkelt att ta sig till Göteborg
Sist men inte minst, så är en av de främsta anledningarna till att Göteborg är ett så populärt resmål på grund av att det är väldigt enkelt och smidigt att ta sig till dit, särskilt om du bor i södra Sverige. För den som är bosatt lite längre norrut blir resan längre, men det finns ändå gott om möjligheter att åka tåg eller buss till västkustens huvudstad.

Från Stockholm går det tåg till Göteborg varje dag med flera avgångar under dagen, och resan tar bara tre timmar. Även från Malmö är det enkelt och smidigt att ta sig och resan går även här på bara några timmar. Att åka till Göteborg är det absolut smidigaste eftersom man då inte behöver oroa sig för att hitta en parkeringsplats under sitt besök, och kollektivtrafiken är mycket god vilket gör det enkelt att ta sig runt.

Top