Avenyn

Paradgatan i Göteborg

Avenyn - Göteborgs mest kända gata.

Avenyn är nog den mest kända gatan i Göteborg. Här kan du bara gå upp och ned och känna stadens puls och vill du shoppa och äta och dricka så finns det mycket att välja mellan. Innan du kommer till Göteborg kanske du har hört talas om Avenyn. Det är hit man går om man vill synas, äta, gå på teater, dansa på nattklubb och sedan ta sig lite nattamat när det är dags att bege sig hemåt senare på natten.

På Kungsportsavenyn ligger restauranger, butiker och nöjesplatser tätt. Längst upp på Götaplatsen har ni Poseidon, Konstmuseet och Stadsteatern och längst ner nära Kungsportsplatsen finner ni Stora Teatern. Ni har även några hotell att välja bland här på Avenyn. Intill Avenyn hittar ni också Heden. Heden är en stor öppen yta där det finns fotbollsplaner, lekplats / sportplats samt parkering. På Heden hålls varje år Gothia Cup där massor av matcher spelas. På Avenyn finns också Lorensbergsteatern och nattklubben Park Lane där du kan både dansa och gå på krogshow.

Avenyn

Själva "Avenyn" kom till efter det att Sverige utlyste en stadsplanstävling 1961. Detta var från början gatan för det fina folket. Och inspiration tog från Paris breda boulevarder. Idag är gatan för alla och den mest kända i Göteborg. Egentligen heter den Kungsportsavenyn men i folkmun Avenyn.

När anlades Avenyn?
Det började egentligen redan 1838 då Kungsporten revs. Då var området mellan Kungsporten och landeriet Lorensberg bara ängar och tobaksplantage. Så kunde det ju inte se ut i en storstad. Man började bygga hus och under 1880-talet blev gatan stadens förnämsta gata med hus i rikt utsmyckad renässansstil. Flera av husen revs tyvärr men än idag finns några av de fantastiskt vackra husen kvar. Längst Avenyn finns det hus som daterar tillbaka till tiden kring förra sekelskiftet

Kungsportsavenyn
Gatan är cirka 840 meter lång och har nummer från 1 till 45. Gatan heter också Kungsportsavenyn. Längs gatan finns det flera hotell och missa inte parallellgatorna där det finns flertalet restaurangen och barer. Spårvagnarna går även uppför och nedför Avenyn.

Poseidon
Från Kungsportsplatsen är det raka spåret upp till det kända landmärket vid Götaplatsen, statyn Poseidon, av Carl Milles.

Avenyn. Källa: Youtube.

Äldre hus
Längst avenyn finns det hus som daterar tillbaka till tiden kring förra sekelskiftet. Den första butiken på Avenyn öppnades 1914.

Bra foto över Avenyn
Om ni vill få en bra en bild ner över Avenyn kan ni bege er hela vägen upp till Götaplatsen och ta er uppför trapporna på Konstmuseet. Då får ni också se baksidan av Poseidon.

Avenyn
Adress: Aveny som sträcker sig från Kungsportsplatsen upp till Götaplatsen.

Booking.com

Hotell i populära områden i Göteborg

Karta - Aevnyn
Top