GöteborgsOperan

Operahuset vid Lilla Bommen

Opera, teater, operett, musikal och dans i Göteborg.

Till GöteborgsOperan går du för att se opera, musikal, teater och dans som balett m.m. Operahuset har en speciell exteriör och interiör. Byggnaden ser nästan ut som ett skepp och det passar ju bra för GöteborgsOperan ligger vid Lilla Bommen i Göteborgs hamn.

Göteborgs operahus kallas för GöteborgsOperan. Operan har en egen ensemble av solister, kör och orkester. Ibland tar man in artister från andra håll också och ibland sätts det upp föreställningar som turnerar Sverige runt. Sedan 1994 har här spelats opera, operett, musikal, teater och dans. Något som blivit populärt på GöteborsOperan är den traditionella Trettondagskonserten med bal.

Boka Charlie och chokladfabriken musikalpaket i Göteborg

Charlie och chokladfabriken

Musikalbiljett + Hotell

GöteborgsOperan | 21 sep - 31 dec, 2024 och 8 - 28 jan, 2025
Äntligen får vi se Ola Salo på scen igen. Ola spelar den ikoniske godisuppfinnaren Willy Wonka i musikalen Charlie och chokladfabriken som har premiär på GöteborgsOperan den 21 september 2024. Musikalen är baserad på den brittiske författaren Roald Dahls klassiker Kalle och chokladfabriken från 1964. Berättelsen handlar om Charlie som bor med sin familj i ett fallfärdigt ruckel. De är så fattiga att de bara har råd att äta kål. Men varje dag går Charlie förbi godisgeniet Willy Wonkas chokladfabrik och drömmer sig bort. Och plötsligt skall livet förändras för Charlie när Wonka meddelar att han gömt fem guldbiljetter i lika många chokladkakor och Charlie blir ett av de lyckliga barn som vinner ett besök på fabriken. Men blir besöket så fantastiskt som han drömmer om...?

Charlie och chokladfabriken riktar sig främst till en vuxen publik men passar även barnfamiljer. Observera att Ola Salo ersätts av annan artist under några föreställningar. Musikaliskt ansvarig är West End-dirigenten Michael England. Det kommer bli en häftig scenupplevelse och massor av bra musik.

I paketet ingår: Musikal + hotellövernattning.
Hotell: Välj bland flera centrala hotell i Göteborg.

GöteborgsOperan

När du promenerar vid kajen i Göteborgs hamn så ser du den skeppsliknande byggnaden vackert belägen vid Lilla Bommen.

Historia
Operan stod klar 1994 och arkitekt är Jan Izikovitz. Länge hade det diskuterats i Göteborg om att både Stora Teatern och Stadsteatern var för trånga och omoderna. Snacket började redan på 50-talet och många trodde inte att det skulle dröja så länge innan Göteborg fick en ny arena. Den första operan som sattes upp på GöteborgsOperan var operan Aida av Giuseppe Verdi.

Operahuset
Operahuset är 160 m långt och som bredast 85 meter. Huset har 8 våningar och är 32 meter högt.

Vad hittar ni mer på platsen vid GöteborgsOperan?
I området kring Operan finner ni även Barken Viking det vackra vita fyrmastade skeppet, skärgårdsbåtar som tar dig ut till Vinga, Marstrand och Älvsborgs fästning. "Läppstiftet" som ligger en bit längre bort, i toppen av stiftet har ni en utsiktsplats där man en klar fin dag kan se ända till Vinga.

Salongen
Den stora salongen är byggd som en klassisk hovteater med parkett och balkonger. Salongen rymmer lite över 1300 platser. Operan har även en liten mindre salong som rymmer nästan 300 personer.

Vad står utanför Operan?
Utanför mot Göta Älv står en åtta meter hög skulptur i granit. Det är den norske konstnären Bård Breivik som har desginat verket. Lite längre ner mot vattnet står en staty av Evert Taube.

Kuriosa

Orkesterdiket
I orkesterdiket finns plats för cirka 100 musiker.

Skräddare
Här arbetar flertalet skräddare på plats. Här sätter skräddarna ihop plagget och provar det på artisten. Passar det inte så blir det till att sy om det.

Restaurang, Cafe och Bar
Operan har även en utsökt restaurang, varför inte bara komma hit och ta ett glas vin i baren. Sommartid kan du göra ett besök på deras sommarveranda med en helt fantastisk utsikt över Göta Älv. Sommarverandan brukar ha öppet mitten av juni - mitten av augusti.

Göteborgs Operan
Adress: Christina Nilssons gata, 411 04 Göteborg.

Booking.com

Hotell i populära områden i Göteborg

Karta - Göteborgs Operan
Top