Göteborgs södra skärgård

Södra Skärgårdens öar består av ca 30 st öar

Besök gärna öarna ute i södra skärgården - nära från centrum!

Öarna sträcker sig från Rivö i norr till Vrångö i söder. Vissa öar kommer du endast till under sommaren - om du inte har egen båt. Alla öar är bilfria. Nedan nämner vi några av öarna i den södra skärgården.

Är du här på sommaren och älskar havet och små pittoreska öar, missa inte att åka ut på ett besök. Självklart går det lika bra att åka på hösten, klä dig varmt och ta med dig en termos med varm vätska och ett par bra gåskor. På öarna kan du vandra, bada, klättra, dyka, paddla kajak, äta gott och shoppa. Det finns något för alla.

De största öarna är: Brännö, Styrsö, Donsö, Vrångö och Asperö. Några av de övriga är: Köpstadsö, Stora Förö, Knarrholmen, Kallö, Kårholmen, Vargö, Sjumansholmen.

För att ta dig ut till öarna skall du ta dig till Saltholmen. Det gör du antingen med spårvagn eller bil. När du är framme kan du välja flertalet olika båtlinjer beroende vart du vill resa. På färjan kan du ta med dig din cykel om du vill. Använd ditt färdpass för Göteborgs Regionens buss och spårvagnstrafik.

Hela året: Under hela året trafikerar Västrafik till med flera olika linjer ut till olika öar från Stenpiren. Linje: 282,283,284. Båten ut till Brännö Brygga trafikeras av Styrsöbolaget i juni - augusti.

Brännö södra skärgården i Göteborg

Brännö

På Brännö hittar ni Brännö Värdshus, värdshuset ligger på Husviksvägen.Huset är väldigt vackert utsmyckat i äkta snickarglädje. På ön hittar ni cafe, bageri, pensionat "Baggen", Brännö handel, fiskaffär och blomsteraffär. Ön är bilfri, ni kan hyra cyklar.

Det finns flertalet badplatser som bla: Husvik, Gröndal och Vassdal. Nordväst hittar ni en barnvänlig badstrand - Vassdals. Det finns även många bra fiskeplatser - ta med medspöt.

Lasse Dahlqvist (Göteborgs kända viskompositör) är född på ön. Brännös landskap består av en del berg och djupa dalgångar - ön är alltså ganska kuperad. Det finns många fina stigar att promenerar på.Många av husen på Brännö är från 1700 och 1800 talet.

Ni kan gå över till Galterö som tillhör Brännö.

Historia: Brännö har genom historien varit en viktig mötesplats för hövdingar, sjöfarare och kungar. I flera hundra år var Brännö gränsland mellan Sverige, Norge och Danmark. Inte att förglömma- Dans på Brännö Brygga (Husvik - på den södra sidan) . På sommaren - ta er ut till bryggan och sväng era lurviga. På sommartid spelas levande musik med härliga toner.

Styrsö i södra skärgården i Göteborg

Styrsö

På Styrsö hittar ni bank, cafe, kyrka, restaurang, hembygdsmuseum, minigolf, post, pensionat m.m.

Det är allt mysigt att promenera på Styrsö bland både gamla sekelskiftshus och nybyggda villor. Ni kan inte undgå packmopederna som puttrar runt på ön. Bil får ej användas på ön. .

Vill ni bada kan ni ta er till badplatserna Brattenbadet, Uttervik och Amnevik - (sandstrand, brygga). Det finns flera olika fornlämningar och även några stenåldersboplatser och några gravar från bronsåldern.

Promenera i ca 20 minuter från Bratten via Styrsö kyrkby därefter kommer du till helt underbara sjöbodar i Hallsvik. Går en stund till ca en kvart och du kommer till tätbebyggelse på Styrsö Tången. Vill du gå lite off i Styrsö ta dig till Styrsö Skäret.

Du kan anlända till Styrsö vid tre olika platser: Styrsö Tången, Styrsö Bratten och Styrsö Skäret.

Finns en bro till Donsö. Färjan mellan Saltholmen och Styrsö tar ca 20 minuter.

Donsö i södra skärgården i Göteborg

Donsö

Vill du ta dig ett dopp - ta dig till Lökholmen och Korsholmen. Från Donsö kan du ta dig till Styrsö via en bro.

Här hittar du restauranger, kiosk, keramikbutik, Rökeri, Fotklinik, Pizzeria, bank, gästhamn, affär, Bed & Breakfast, minigolf m.m. För den som vill vandra kan du ta dig till markerna runt öns norra del och längst ned på södra delen.

Från Radarberget har du en fantastiskt utsikt.

Färjan mellan Saltholmen och Donsö tar ca 15 minuter.

Vrångö i södra skärgården i Göteborg

Vrångö

Ön är känd för sina fina badstränder. Ön är delvis naturreservat. Här finns en gästhamn, affär, vandrarhem, restaurang, kiosk och ett cafe.

Här hittar ni vackra slingor för promenad både lite längre och kortare beroende på om ni befinner er på den södra eller norra delen. Tycker ni om fåglar - ta er till den norra promenad slingan som leder förbi området, Brevik.

Vill ni se ett bronsåldersrös tar er till den södra vandringsleden - ni passerar ett röse som är 17 x 12 meter. Enligt sägnen är det en begravningsplats för en bronsålders hövding.

Skall ni ta er ett dopp - ta er till södra delen, till nötholmen som ha en fin badstrand. Vill ni ha härliga sandvikar - ta er till sydost där ni hittar härlig sand.

Från Salholmen tar det ca 50 minuter att ta sig hit.

Asperö södra skärgården i Göteborg

Asperö

Här hittar ni en hamn, affär, hembygdsmuseum, sjöbodar m.m. Här kan ni promenerar runt på lite olika ställen. Följ promenadslinga "Slingan" där du kommer till badplatsen Kvistevik och utsiktsberget Valen. Från "Valen" får du en fantastisk utsikt över norra och södar skärgården och Göteborgs hamninlopp.

Ni kan promenera på en naturskön promenadslinga runt öns ytterområden. Badplatsen ligger vid öns nordöstra sida.

Restid ca 9 minuter till Asperö Östra och 12 minuter till Asperö Norra från Saltholmen.

Köpstadsö i södra skärgården i Göteborg

Köpstadsö-Kössö

Denna lilla vackra ön är lite speciell - här får man varken cykla (i alla fall inte under sommarhalvåret) eller köra moped. Vad använder man istället - skottkärror.

När ni anländer ser ni rader av skottkärror. De är inte för allmänt bruk utan tillhör varje familj på ön. Det finns ett par traktorer på ön men det är det enda. Vill ni komma ifrån bilbuller - är det hit ni skall åka. På ön bor flertalet familjer året runt. De som bodde här tidigare var bla små jordbrukare och skutskeppare som skeppade varor längs kusterna - även till utlandet som tex Tyskland och Danmark.

Vill ni komma till branta klippor - promenera västerut.

Stora Förö södra skärgården i Göteborg

Stora Förö

Denna ön är endast bebodd under sommartid och är privatägd. På ön finns det flertalet sommarstugor.

På Lilla Förö som hänger ihop via ett näs, finns det ingen bebyggelse alls. Vad man däremot kan se på Lilla Förö är gamla husgrunder som tyvärr inte kan bekräftas vilken tidsepok de kommer ifrån, kanske mellan 1559-1589, 1660-1670 eller 1752-1802 . På Stora Förö hittar ni fornlämningar såkallde "rös" - de hittar ni högst upp på "utsiktsplatsen".

Stora Förö har en stenbrygga som ligger invid en festplats. Finns också en Strandpaviljong och en paviljong. Om ni vill bada så kan ni stanna till där Styrsöbolaget lägger till, där finns en badvik.

Restid ca 20 minuter från Saltholmen.

Knarrholmen södra skärgården i Göteborg

Knarrholmen

Knarrholmen är obebodd på vintertid. Det var denna ö som Götaverkens ägare, Axel Axelsson köpte för 50 000 kronor och sedan skänkte till sina verkstadsarbetare. Det var arrendetomter som gällde. Nu ägs den bla av IF Metall Göteborg och Handelsanställdas förbund i Göteborg.

Hit kan ni ta en dag när det är fint väder och bara åka och bada. Går ett fåtal turer under sommartid. Finns en badplats vid vänthallen, den är barnvänlig och det finns bryggor med hopptorn.

Resan hit tar ca 20 minuter från Saltholmen.

Kårholmen södra skärgånden i Göteborg

Kårholmen

Kårholmen ligger mellan Donsö, Vrångö och Sjumansholmen och är en sommarstuge ö.

Öns historia är att fattiga arbetare hyrde ön från August Viberg och från 1930-talet och framåt byggdes flertalet sommarstugor på ön. Idag ägs ön av de som bor där.

Vid bryggan ligger en barnvänlig badstrand.

Resan hit tar ca 35 minuter från Saltholmen.

vargö i södra Skärgården i Göteborg

Vargö

Ön är naturreservat. Här kan ni vandra runt och bada och fiska. Ön är mycket kuperad med mycket berg.

Badplats med strand hittar ni vid Bälviken. Självklart kan ni även hitta er en egen badplats vid någon klippa.

Resan hit tar ca 40 minuter från Saltholmen.

sjumansholmen i södra Skärgården i Göteborg

Sjumansholmen

Sjumansholmen ligger mellan Styrsö, Kårholmen och Vrångö.

På ön finns det flertalet sommarstugor. Fram till 1935 användes ön till sommarverksamhet för barnkolonier. Det kommunistiska arbetarkommunen arrendera ön från Gustav Olsson.

Resan hit tar ca 35 minuter från Saltholmen. .

Köp biljett till lilla skärgårdsturen i Göteborgs Skärgård

Lilla Skärgårdsturen med guide

Ta den lilla skärgårdsturen på ca 2,5 tim och upptäck Göteborgs södra skärgård. Er guide berättar om det ni passerar. Ni åker genom Göteborgs hamn ner till södra skärgården. Ni kan köpa lättare tilltugg och drycker ombord.

Säsong: 06 maj - 24 sep 2023
Tid: 2,30 tim

Top