Barken Viking

Den fyrmastade barken vid Lilla Bommen

Barken Viking – vad gör man där?

Barken Viking har en lång historia i vår underbara stad. Barken Viking är en fyrmastad bark, vilket i lätta termer innebär ett fartyg med fyra master. Fartyget byggdes redan 1906 och är det enskilt största segelfartyget som byggts i hela norden. Sedan 1950-talet har den legat stillsamt i Göteborgs hamn. Sedan dess har det utvecklats till att bli både ett hotell och en restaurang. Dialog Hotel Barken Viking, som det heter, attraherar mängder av människor både på Sverige-semester och folk som kommer från andra delar av världen.

Historia Barken Viking
År 1993 lades Barken Viking vid Lilla Bommen, precis nedanför Hisingsbron. När du cyklar över HIsingsbron ser du det mastprydda fartygen mittemot Operan. Barken Viking är ett av 577 fartyg som byggdes som en bark i Europa. Det finns ett fåtal liknande skepp kvar i Europa och framförallt har vi "AF Chapman" i Stockholm som är tremastad. Skeppte byggdes 1906-07 i Köpenhamn av varvet Burmeister & Wain, då som ett skol och lastskepp. Efter att ha seglat för dansk flagg köptes hon av Gustaf Eriksons rederi på Åland runt 1929. Barken Viking användes i tjänst och hade en besättning på 150 man och flertalet elever. Viking har även färdats långt som till Australien och Sydamerika vid flertalet gånger. En resa till Australien tog 3 månader enkel väg.

Vägen till Göteborg och Sverige
Under slutet på 40-talet började det i Göteborg diskuteras om att det skulle vara bra med en sjömansskola och en plats att samlas på inom sjöfarten. Ett skepp hade varit bra! Vid samma tillfälle skulle Barken Viking säljas från sitt rederi. Barken Viking låg i hamn vid en utställning i Rotterdam när rederiet ville sälja sitt skepp. För den nybildade föreningen i Göteborg var priset först för högt för att köpa men rederiet gick ner i pris då de inte ville se skeppet skrotas. Den 2 juni 1951 anlände skeppet till Göteborg efter en segling på 4 dagar med ca 25 personer som seglade hem skeppet.

Barken Viking i Göteborg

Vad har hotellet att erbjuda?
Hotellet Barken Vikings absolut största dragkraft är förstås den unika lokalen det befinner sig i. Ett fartygshotell är inte vanligt, och speciellt inte ett fartygshotell på en av Nordens största segelfartyg. Dessutom är det inte bara utsidan som är vacker. Hotellrummen på Dialog Hotels hotell är även de väldigt unika. Du sover i hytter ombord, med mysig båtinspirerad inredning. På hotellet hittar du även en fin restaurang som året om erbjuder säsongsbaserade rätter. Kort och gott – ett hotell med allt du behöver.

I närheten av Barken Viking
Att det också är lokaliserat mitt i staden är något som attraherar många besökare. Man har nära till allt. Vandra runt i staden så kommer du definitivt hitta något roligt. Det finns något för alla. Här nedan kommer vi tipsa om några saker som är ett axplock av det som finns i närheten.

Ett besök vid Maritiman
Bara ett stenkast bort hittar du Maritiman. Har du hamnat på Barken Viking finns det en stor chans att du är intresserad av fartyg på något sätt. Och, Maritiman är det största flytande fartygsmuseet i hela världen. Definitivt värt ett besök när du ändå befinner dig i närheten. Vad sägs om ett besök ner i Ubåten, HMS Nordkaparen.

Göteborgs Operan
Boka en kväll på Operan och se en föreställning. Efter föreställningen har ni ca 5 minuter tillbaka till ert hotell på Barken Viking. Ni spar också tid när ni skall komma i tid till föreställningen. Slipp parkering och njut av en middag i stan eller en föreställning på Operan. Under sommaren kan ni ta er en drink och lättare tilltugg på Göteborgs Operans uteveranda.

Femmans köpcentrum
Det finns en gångbro över från Lilla Bommen till Femmans köpcentrum. Det är ett stort köpcentrum med flertalet olika affärer och restauranger.

Kajskjul 8
Till Kajskjul 8 går du på en kort promenad. Under sommaren kan du äta på deras restaurang. Räkor brukar vara standard på menyn. Övrig säsong spelas här musik och andra framträdanden. Ligger granne till Maritiman.

Top