Göteborgs Operan

Operahuset vid Göteborgs Hamn

Teater, Opera, Operetter, musikaler och andra föreställningar.

Operan i sig är värt ett besök även fast du kanske inte vill gå på en föreställning. Byggnaden har en speciell interiör och exteriör. Läget är helt perfekt nere vid hamnen med utsikt över Göta Älv.

Utanför mot Göta Älv står en åtta meter hög skulptur i granit. Det är den norske konstnären Bård Breivik som har desginat verket.

Göteborgs Operan

När du vandrar i hamnen ser du den skeppsliknande byggnaden vid kajen.

Historia
Operan stod klar 1994 och arkitekt är Jan Izikovitz. Länge hade det diskuterats i Göteborg om att både Stora Teatern och Stadsteatern var för trånga och omoderna. Snacket började redan på 50-talet och många trodde inte att det skulle dröja så länge innan Göteborg fick en ny arena.

Operahuset
Operahuset är 160 m långt och som bredast 85 meter. Huset har 8 våningar och är 32 meter högt.

Vad hittar ni mer på platsen?
I området kring Operan finner ni även Barken Viking, på sommaren kan ni även ta en tur med Börjessons båtarna ut till Vinga, Marstrand eller Älvsborgs fästning. Läppstiftet ligger även en bit längre bort, i toppen av stiftet har ni en utsiktsplats där man en klar fin dag kan se ända till Vinga.

Salongen
Den stora salongen är byggd som en klassisk hovteater med parkett och balkonger. Salongen rymmer lite över 1300 platser. Operan har även en liten mindre salong som rymmer nästan 300 personer.

Vad står utanför Operan?
Utanför mot Göta Älv står en åtta meter hög skulptur i granit. Det är den norske konstnären Bård Breivik som har desginat verket..

Kuriosa

Orkesterdiket
I orkesterdiket finns plats för cirka 100 musiker.

Skräddare
Här arbetar flertalet skräddare på plats. Här sätter skräddarna ihop plagget och provar det på artisten. Passar det inte så blir det till att sy om det.

Restaurang, Cafe och Bar
Operan har även en utsökt restaurang, varför inte bara komma hit och ta ett glas vin i baren. Sommartid kan du göra ett besök på deras sommarveranda men en helt fantastisk utsikt över Göta Älv. Sommarverandan brukar ha öppet mitten av juni - mitten av augusti.

Göteborgs Operan
Adress: Christina Nilssons gata, 411 04 Göteborg.

Booking.com

Hotell i populära områden i Göteborg

Karta - Göteborgs Operan
Top