Göteborg Fakta

Lilla London - Sveriges näst största tätort

Göteborg - Staden vid Västkusten

Här följer lite olika fakta om Göteborg som är lite trevlig läsning inför ditt besök i staden. I stor Göteborg bor ca 1 070 000 invånare. Göteborg ligger på västkusten och är belägen på båda sidor om Göta älv- vid älvens mynning i Kattegatt. Göteborg grundades år 1621 av Gustav II Adolf.

Göteborg kallas också för "Lilla London", eftersom på 1800-talet industrialiserades Göteborg till stor del av inflyttade skotska och engelska affärsmän. Göteborg hade stor handel över Nordsjön med Storbritannien under denna tiden.. Många av engelsmännen och skottarna blev förmögna så som Carnegie, Chalmers, Chapman, Dickson, Hall och Keiller. De donerade bl a sina förmögenheter som gjorde att Göteborg fick bibliotek, universitet och sjukhus. De satte stor prägel på staden och därav namnet "Lilla London".

Svenska kronor (SEK) och språket är svenska.

Göteborg grundlades år 1621

Göteborg grundlades

Göteborg grundades år 1621 av Gustav II Adolf. Enligt myten ska han ha sagt "Här ska staden ligga" när han grundade dagens Göteborg. Det finns en staty med Gustav Adolf med sitt "pekande finger" som symboliserar myten, "här skall staden ligga" självklart på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Staden fyller 400 år 2021 men firandet är flyttat till år 2023 pga pandemin som skedde mellan år 2020 - 2022.

Flygplatstransfer Göteborg

Flygplatstransfer

Det finns olika sätt att ta sig från och till Göteborgs flygplats, Landvetter. Från flygplatsen går både bussar och privat transfer.

Nödsituation i Göteborg

Nödsituation

Ring 112 när du behöver akut hjälp och då det är fara för liv, egendom eller miljö. Nödnumret 112 är till för dig som behöver omedelbar hjälp av till exempel polis, räddningstjänst eller ambulans.

114 14 är numret du ska ringa då du har ärenden till Polisen som inte är akuta. 113 13 ringer du vid olyckor och kriser.

Flygplats i Göteborg

Flygplats i Göteborg

Det finns en flygplats i Göteborg: Landvetter flygplats (ca 24,4 kilometer från Göteborg). Från Landvetter åker du med buss, privat transfer eller taxi.

Det finns olika sätt att ta sig från Landvetters Flygplats. Du kan välja mellan taxi, privat transfer eller buss från Landvetter.

Turistinformation i Göteborg

Turistinformation

Hämta gärna material och prata med personalen på Turistbyråerna i Göteborg. Vad händer i Göteborg när ni just är där?

Det finns lite olika turistbyråer i Göteborg. En ligger inte så långt från Avenyn, Göteborgs Turistbyrå på Kungsportsplatsen 2. Ni finner också en turistbyrå inne i Nordstan.

Göteborgs skärgård fakta

Göteborgs Skärgård

Utanför Göteborg ligger den fina skärgården som indelas i norra och södra skärgården. Vad sägs om Donsö, Knarrholmen, Köpstadsö, Asperö, Brännö, Fotö mfl.

Vid ett besök till öarna i skärgården kan ni vandra, sova över, äta gott, bada och njuta av naturen och paddla.

Båtturer i Skärgården

Vi samarbetar med Strömma med våra båtturer i skärgården.

Paddanturer i Göteborg

Paddan turer

Ett känt turistmål i Göteborg är att åka genom staden Göteborg med Paddan båtarna.

Du får dig en tur i kanalerna i Göteborg och lär dig samtidigt om Göteborgs historia.

Flertalet olika museum i Göteborg

Många museum

I Göteborg kan du gå på flertalet olika museum. Missa inte "Sjöfartsmuseet" med sin inriktning på havet och med sin stora akvarium.

Ett annat museum med mycket uppstoppade djur från världens hörn är "Naturhistoriska museet".

Se vilka museum du kan besöka i Göteborg!

Liseberg Göteborgs nöjespark

Liseberg

Igen har väl missat att Liseberg ligger i Göteborg. Nöjesparken med berg och dalbanor, restauranger och många andra åkattraktioner.

Avenyn i Göteborg Paradgatan

Avenyn

Paradgatan i Göteborg är Avenyn. Här hittar du affärer, restauranger och självaste Poseidon längst upp på gatan.

Göteborgs äldsta hus som inte är en bostad

Kronhuset

Kronhuset ligger inte långt från Gustav Adolfs Torg och är Göteborgs äldsta hus som inte är en bostad. Kronhuset byggdes 1642-54.

På platsen hittar ni de västra kronhusbodarna och östra bodarna. Det känns som att gå in i historien bara att vistas på platsen. Ett tips: missa inte affären med en massa godissakerkaer, Göteborgs Chocklad och Karamellfabrik.

Under julen är platsen mysig att besöka.
Haga i Göteborg

Haga

Mostvarigheten till "Gamla stan" i Stockholm är Haga i Göteborg. Det är Göteborgs äldsta stadsdelar med kullerstenar och mysiga fik, inredningsbutiker, affärer och restauranger. Du vandrar förbi de fina anrika trähusen som byggdes mellan 1870 och 1940.

Området är huvudgatan Haga Nygata som sträcker sig från Vasastan i en änden och i den andra sidan vätter gatan mot området Linnéstaden. Ett av Göteborgs kända cafeér ligger på huvudgatan med sina kända STORA kanelbullar, Café Husaren på Haga Nygata.

Varje år anordnas det på Haga Nygata en julmarknad vid jul. Vid en tvärgata från Haga Nygata ser du upp till en av befästningarna i staden, Skansen Kronan. Skansen Kronan ligger på Skansberget.

Ullevi Arena i Göteborg

Ullevi

På Ullevi arena i Göteborg spelas det fotboll, friidrott och under sommaren spelas det ofta konserter på platsen.

Top