GAIS Göteborg

Fotbollslaget från Göteborg

GAIS - Makrillarna i Göteborg

Makrillarna.
Gais är en idrottsförening i Göteborg som startade redan 1894. Fotbollen som är den sport som Gais mest förknippas med startade upp 1897.

BK Häcken biljetter

GAIS biljetter

Missa inte matcherna med GAIS. Boka biljett i tid.

Plats: Gamla Ullevi, Ullevigatan 5, Göteborg.

GAIS i Göteborg

Ett av de stora fotbollslagen i Göteborg.

GAIS i Göteborg

Fotbollslaget från 1897
I mars 1894 startades idrottsföreningen Göteborgs Atlet- & Idrottssällskap (GAIS). Sporterna som låg i fokus då var brottning och tyngdlyftning. En av grundarna var tyngdlyftaren Carl Gustafsson som var en av Göteborgs största idrottstjärnor vid denna tid. Några år senare 1897 la man till fotboll inom föreningen. En del medlemmar var skeptiska till denna sport då den ansågs "brutal". Men sporten fortsatte och runt 1909 började det hända grejer med laget och vägen mot en storklubb började. 1919 blev Gais för första gången svenska mästare i fotboll i cupen Svenska Mästerskapet i finalen mot stockholmslaget Djurgården. De vann titeln en gång till 1922. 1925 lades Svenska Mästerskapet ner och ersattes sedan av Allsvenskan.

Gamla Ullevi - Stadion
GAIS hemmarena är Gamla Ullevi. På samma hemmaplan spelar också IFK och Örgryte. Den nya arenan med samma namn som den gamla som låg på samma plats, invigdes 5 april 2009. För oss göteborgare blev namnet lite snurrigt då Gamla Ullevi nu är nyare än Nya Ullevi...men för de som inte är så gamla kommer Gamla Ullevi att vara nya Ullevi....

Gais i Allsvenskan
Idag kallas den högst divisionen inom fotboll för Allsvenskan. Den första säsongen gick av stapeln 1924/1925. Det klubblag som vinner Allsvenskan blir korade svenska mästare. Men det var faktiskt inte förrän säsongen 1930/1931 som vinnarna kunde kalla sig svenska mästare. För Allsvenskan hade inte nationell mästerskapsstatus när den startade 1924. Detta var ju lite tråkigt för just Gais då de vann den allra första säsongen av Allsvenskan (1925). 1927 vann de igen. Säsongen 1930/1931 när Allsvenskan fick svensk mästerskapsstatus, ja, då vann faktiskt Gais igen och kunde för första gången kalla sig svenska mästare i just Allsvenskan. Säsong 1954/1955 vann de åter igen. Men efter mitten av 50-talet har laget förflyttats mellan olika divisioner beroende på hur bra tidigare säsonger gått.

Att spela på sport
Fotboll är en av de sporter som många bettar på. Idag finns det ett stort utbud av hemsidor där man kan betta online på just fotboll. För dig som är insatt i fotbollen kanske redan har bra koll på hur lagen ligger till i de olika serierna de spelar i och i vilken form lagen är i. Detta kan vara bra just om du vill spela på vilket lag du tror kommer att vinna. Men man kan betta på mer än bara vilket lag som skall vinna (1x2).

Supporterklubbar
Som de flesta fotbollsklubbar har även Gais flera olika supporterklubbar. Vad sägs om: Makrillarna, Gårdakvarnen och Spirrklubben.

Makrillarna
Supporterklubben Makrillarna bildades 1961. Namnet kom av att laget Gais även går under smeknamnet Makrillarna, för färgerna på sitt matchställ. Förening ger ut en klubbtidning till medlemmarna och de anordnar resor till Gais bortamatcher. Makrillarna är också lagets officiella souvenirpartner som innebär att de får sälja Gais souvenirer.

Gårdakvarnen
Namnet Gårdakvarnen tog supporterklubben då Gais fotbollslag kallades för just Gårdakvarnen under 1930-talet på grund av sin spelstil där de "malde ner motståndet" och laget härstammade från området Gårda i Göteborg.

Spirrklubben
Detta är supporterklubben för barn mellan 0-14 år som är Gais-fans. Lite kul namn då spirr är ju namnet som relaterar till småmakrillar.

Kuriosa

Makrillarna
Klubben går under smeknamnet "Makrillarna" då deras randiga tröja och vita byxor påminner just om makrillens randiga rygg och ljusa buk.

Klubbfärger
Gais ordinarie matchställ är grönsvart randig tröja, vita byxor, vita strumpor.

Gaisambassadörer
Sedan 2010 utser man en Gaisambassadör som symboliskt representerar Gais under ett år. Det är kända Göteborgsprofiler som utses. Genom åren har exempelvis Jan Eliasson, Håkan Hellström och Per Andersson blivit utsedda till ambassadör.

Frank Zappa
När Frank Zappa uppträdde på Göteborgs Konserthus 1974 bar han en vit t-shirt med Gais emblem mitt på bröstet. Undra om han var Gaisare då kanske eller kanske är det fortfarande? Fler kända svenskar som var Gaisare är bla: Ingemar The Champ Johansson (boxare), Hagge Geigert, Claes Malmberg.

Filmen om Gais
2012 visades dokumentärfilm "Det enda laget" om Gais på bio i Göteborg. I filmen får man möta supportrar, spelare och ledare i Gais.

Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vid frågor om din bokning kontakta Ticketmaster, beroende på var du bokat dina biljetter. Bilder: Ticketmaster och GAIS.
Karta - Gamla Ullevi
Top