Vinga fyr

Naturreservatet Vinga

Vinga Fyr 10 sjömil utanför Göteborg centrum

Besök Vinga Fyr som är Göteborgs västligaste punkt. Under sommaren kan du besöka Evert Taube barndomshem. Ta gärna med badkläder och hitta dig ett ställe att bada på. Det går att bo över på ön och under sommartid finns en cafe öppet. Det går också att stanna till med egen båt på ön.

Båttur till Vinga Fyr
Du ser Vinga Fyr när du åker med Stena Line över till Danmmark eller om du har en egen båt och åker ut i den den yttre skärgården i Kattegatt. Har du ingen egen båt går det båtar till Vinga med Strömma bolaget under sommartid. Båtturen till Vinga tar ca 1,5 tim.

Vinga Fyr och dess ö
På ön ligger Vinga Fyr som byggdes 1890. Ön är 500 meter bred i nord-sydling riktning och ca 1000 meter lång i väst-ostlig riktning. Ön som är formad som ett U är västerhavets sista utpost. Ön är naturreservat sedan 1987 och staten äger ön sedan 1934. I den smala delan ligger havsviken Gattulven som sträcker sig från västsidan av ön och möter Midsommarviken i öster. Det finns också möjlighet att besöka fyren och gå upp till toppen. I söder ligger den mindre ön Koholmen och i sundet mellan öarna ligger Vingas hamn.

Den röda båken
Det röda märket, båken som står brevid Vinga fyr byggdes 1857 och det är ett sjömärke. Båken är 11x11 meter som bas och en höjd på 24 meter. Den är också en symbol som man förknippar med Vinga Fyr. Dagens båk som står på platsen är den fjärde på ön. Både båken och Vinga fyr är K-märkta. Den båk som stod på samma plats innan byggdes 1720. Den allra första båken som byggdes på ön var i trä och restes 1606. Vid denna tiden var det inga hus på ön utan det fanns endast ett sjömärke.

Evert Taube Lilla Bommen

Evert Taube bodde på Vinga
Vår största skald genom tiderna föddes år 1890 i Göteborg. Han bodde med sin familj på Vinga Fyr då hans far var fyrvaktare på ön fram till år 1905. Föräldrarna hette Carl Gunnar Taube och Julia Sofia Jacobsdotter. På ön vid samma tid fanns fyra andra familjer och barnen hade en egen liten skola. För er som inte vet är Evert Taube nog mest känd för sina visor. Han skrev även poesei och prosa. Under årens lopp reste Evert Tabue på fartyg runt om i världen och han lärde sig både tala italienska, franska och spanska. Innan han blev erkänd som skald, arbetare han som sjöman, journalist och författare. Till slut fick han spela in visor på grammofon 1921 som tex Karl-Alfred och Fritiof Andersson. 1931 blev äntligen Evert Taube känd - med sin låt "Calle Schewenes Vals". Därefter rullade det på med spelningar på Gröna Lund i Stockholm, radio och TV. Evert Taube dog 1976.

Evert Taube står som staty nere i hamnen på samma kaj som Göteborgsoperan. Statyn skapades av Eino Hanski och placerades på sin plats 1996.

Vinga Fyr klassiska Göteborg

Dagens Fyr på ön
Fyren är ca 29 meter hög och materialet som den är byggd i kommer från Vingaholmen som ligger bredvid Vinga. Fyren ritades av fyringenjör Emil Karlsson. Lysanordningen kommer från ett område lite utanför Paris. Lysanordningen ligger ca 46 meter över vattenytan.

Dagens fyr ligger mittemot där de två tidigare fyrarna stod. När den nya fyren tändes släckte man den de andra två. Vinga har också två ensfyrar som markerar farleden från Vingasand ut mot VInga förbi Limgåden och Bukskärsbåden, de heter "Vinga Östra övre" och "Vinga Östra nedre". De står öster om huvudfyren. Det finns ytterligare en till fyr på ön, Vinga ungar som ligger Ca 300 meter nordväst om Vingas västra udde.

År 1974 behövdes det inga mer fyrvaktare på ön då fyren automatiserades. Totalt har det funnits 11 st fyrvaktare genom tiderna mellan år 1841 - 1974.

Den första vakten på ön
År 1646 byggdes en stuga åt den förste båkvaktaren Torkel Smed. Den första fyren som tändes på ön var den 15 november 1841. Den var faktiskt den tredje i ordningen och hade ett fast vitt sken.

Fyrmästarbostaden
Fyrmästarbostaden byggdes 1854 och har renoverats i olika omgångar.

Foto på Vinga i toppen: Wikipedia: Av User Tor Svensson - Foto taget av mig, CC BY-SA 3.0
Top