Kryssning från Göteborg

Göteborg är porten mot väster

Ta en kryssning från Göteborg ut i skärgården eller över till Danmark och Tyskland.

Göteborg har en lång historia av kryssningar. Idag går det kryssningar till Danmark och Tyskland men förr kunde man ta en kryssning från Göteborg med Svenska Amerika Linien ända till New York i USA. Du kunde även kryssa till England. Du kan åka på dagskryss till Danmark eller ta dig till Danmark och Tyskland för att bila ner till Europa.

Semester i Danmark och Tyskland
Danmark är ett populärt resemål från Göteborg. Vi är många som åkt kryssning mellan Göteborg och Fredrikshamn. Både för nöjeskryss men också för en mysig dag med god mat och shopping. För dig som vill ha lite kul med barnen kan besöka The Reef med bad i det härliga badlandet och bo på Scandic. Sedan promenerar du bara tillbaka till färjan för att åka tillbaka till Göteborg. Men Fredrikshamn är också för många starten på en bilsemester ut i Europa under sommarlovet eller kanske semester i Billund där du har både Legoland och Lalandia badland.

Även kryssning till Kiel i Tyskland är popuärt. På en minisemester till Kiel från Göteborg får du två nätter ombord och en dag i Kiel. Ombord äter du gott och roar dig. Men även Kiel är för många starten på semestern ut i Europa. För bokning av kryssningar samarbetar vi med Sembo (En del av Stena Line Travel Group AB) samt Strömma för skärgårdskryssningar.

Kryssning till Danmark från Göteborg

De flesta Göteborgare har nog någongång åkt på kryssning till Fredrikshamn. Antingen på dagskryss med familjen eller kanske en nöjeskryss på kvällen. Själva har vi gjort det flera gånger. Tar du bilen med dig åker du lätt vidare till både Skagen och Billund. Sembo erbjuder flera prisvärda paketresor till Danmark där du alltid får rabatt på färjebiljetten till Danmark. Färjan med Stena Line mellan Göteborg och Fredrikshamn tar ca 3 timmar.

Kryssning med Stena Line till Fredrikshamn

Göteborg - Fredrikshamn

Stena Line färjan

Välj om du bokar med eller utan bilen. Lägg till måltider ombord.

Mer om Stena Line

I samarbete med Sembo.
Boka The Reef i Danmark

The Reef

Färja + Hotell + Entré

Gotta er i karibisk värme och härliga pooler och övernatta på Scandic.

Mer om The Reef

I samarbete med Sembo.
Boka semester i Legoland, Billund

LEGOLAND® Billund

Färja + Hotell + Entré

Ett semesterpaket där du bokar både färja, hotell och entrébiljetter tillsammans.

Mer om LEGOLAND® Billund

I samarbete med Sembo.
Boka Lalandia Billund

Lalandia Billund

Färja + Hotell + Entré

Bo på Lalandia hotell i Billund och få fri entré till badlandet Aquadome och Monky Tonky lekland.

I samarbete med Sembo.
Boka Skagen i Danmark

Skagen

Färja + Hotell

Besök det vackra Skagen. Bo och ät gott. Se verk av Skagenmålarna på Skagens Museum.

I samarbete med Sembo.
Boka boende i Lökken

Lökken

Färja + Hotell

Lökken är ett populärt sommarresmål i Danmark. Lökken har några av Danmarks finaste stränder.

I samarbete med Sembo.

Kryssning till Tyskland från Göteborg

Året om kan ni åka på kryssning till Kiel i Tyskland. Gör det som en nöjestur eller åk färjan till Kiel med bilen och kom direkt ner till Europa där du kan bila vidare till kanske Medelhavet. Du har också flera trevliga ställen i Tyskland du kan åka till om du tar bilen med dig. I Kiel kan du också handla i Citti Markt supermarket. Färjan Göteborg - Kiel tar ca 14 timmar enkel resa.

Boka minikryss till Kiel, Tyskland

Minikryss till Kiel

Stena Line färjan

Ni lämnar Göteborg på kvällen och anländer till Kiel på morgonen dagen därpå. Upptäck Kiel under en hel dag. Du lämnar sedan Kiel på kvällen för återresa till Göteborg.

I samarbete med Sembo.
Boka Weissenhäuser Strand i Tyskland

Weissenhäuser Strand badland

Färja + Hotell + Entré

Weissenhäuser Strand har Tysklands största badland. Nov - Mar ingår entré till badlandet - välj rum där det uppges att entré ingår. Efter du valt boende klicka på Sembo-loggan och sök fram färjan till Kiel. Du kan alltid klicka dig tillbaka via Sembo loggan och se din varukorg. Ligger ca 50 km från Kiel.

I samarbete med Sembo.
Boka julmarknad i Lübeck.

Julmarknad i Lübeck

Färja + Hotell

Lübeck är känt för sina julmarknader. 21 nov 2022 drar julmarknaderna igång. Stanna ett par nätter i Lübeck och julhandla och mys bland julbodarna. Äta gott kan ni också göra. Lübeck ligger ca 85 km från Kiel.

I samarbete med Sembo.

Kryssning i Göteborgs skärgård

Du kan också åka en skärgårdskryssning från Göteborg ut i skärgården. Under några timmar får du en mysig båttur där du ser Göteborgs vackra skärgård. Du kan välja bland flera olika kryssningar. Något som är populärt är att äta en bit mat ombord samtidigt som du får sightseeing utanför fönstret. Nedan ser du ett urval av kryssningar.

Båt till Vinga

Båt till Vinga

Under några veckor på sommaren kan du besöka Vinga med båt från Göteborg. Det blir ett stopp på Vinga på ca 2 timmar. Vinga känner många till då Evert Taube spenderade sina barndomsår här. Det finns ett museum att besöka. Välj om du vill äta lunch ombord.

Mer om Vinga båttur

I samarbete med Strömma.
Boka Räkkryssning i Göteborgs skärgård

Räkkryssning

Göteborgs Räkkryssning är en riktig klassiker. Lämna kaj på kvällen och åk ut i skärgården. Ombord serveras en serveras en härlig räk- och laxbuffé. Du kan även boka till hummer, havskräftor och dessertbuffé om detta önskas.

Mer om Räkkryssning

I samarbete med Strömma.
Boka Brunchkryssning i Göteborgs skärgård

Brunchkryssning

Under april till oktober kan du åka Brunchkryssning. På lördagar och söndar servaras brunch med ett välfyllt dessertbord. Brunchen består av färska råvaror som levereras samma morgon och tillagas ombord..

Mer om Brunchkryssning

I samarbete med Strömma.

HOTELL I GÖTEBORG!

Du kan välja bland olika typer av boende i Göteborg allt från lyxhotell till vandrarhem. Kanske vill du ha ett hotell med pool eller det viktigaste kanske är att det ligger nära nån speciell plats i Göteborg.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Göteborg. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Göteborg:

Hotell nära Göteborgs centrum

Hotell nära Liseberg

Hotell i Majorna

Hotell nära Nya Ullevi

Hotell nära Scandinavium

Hotell nära Göteborgs Centralstation

...se alla hotell i Göteborg

Om Göteborg kryssningar

Svenska Amerika Linien (S.A.L.)

Mellan åren 1860-1929 emigrerade 1,3 miljoner svenskar till Nord-Amerika. De flesta åkte från Göteborg. Innan det fanns direkttrafik mellan Göteborg - New York gick det båtar från Göteborg som gick via England där man bytte båt och åkte vidare till Nord-Amerika. En sådan resa kunde ta nästan 2 månader. Standarden ombord var ganska odräglig. Så lyckan över att få se Frihetsgudinnan när de anlöpte New Yorks hamn var total. Men än var inte resan slut, nu väntade en lång immigrationsprocess på ön Ellis Island precis utanför Manhattan. Hade man otur fick man åka tillbaka hem till Sverige igen. I början på 1900-talet började Wilhelm R Lundgren fila på en direktlinje mellan Göteborg och New York. Han var en framstående man som även startade rederiaktiebolaget Transatlantic och var även med att grunda Sjöfartsmuseet. Lundgren var även med i Nationalföreningen mot emigrationen. Så hans tanke med direktlinjen var mer att svenskarna skulle kunna återinvandra till Sverige och att de svenskar som var bosatta i USA ville komma hem och återse sitt hemland och hälsa på sina släktingar. Och då med en mer bekväm resa och kortare restid. Sedan hade både Norge och Danmark redan startat Atlanttrafik och Lundgren ville att även Sverige skulle ha en egen Atlanttrafik. Lundgren grundade Svenska Nord-Amerika Linjen 1914 men tyvärr dog han under samma år och fick ej se sin dröm uppfyllas.

Nu blev det skeppsredaren Dan Broström som fick driva projektet vidare. Den 4 december 1915 kom den första båten in till Göteborgs hamn, den döptes om till STOCKHOLM I och avgick från Göteborg redan den 11 december 1915 för resan till New York. Ombord fanns ungefär 100 passagerare. Rederiets fartyg avgick ifrån Amerikaskjulet eller som det först kallades Betongskjulet vid Stigbergskajen. Väl i New York la de till vid Pir 97 vid W 57th Street på Manhattan. 1925 bytte rederiet namn till Svenska Amerika Linien. Succén var ett faktum och fler och fler åkte med Svenska Amerika Linien från båda håll. Det blev så populärt att åka med Svenska Amerika Linien så rederiet köpte ett hotell 1917 som låg vid Packhusplatsen. Detta för att kunna inhysa de passagerare som skulle åka med båtarna över till New York. Ja resandet med båt till USA blev big business.

I den tidens mått mätt kan man säga att kryssningsbåtarna var lika lyxiga som dagens flotta kryssningsbåtar som går över världen. De kallades för lyxkryssare. Ombord fanns pool, frisörsalonger, biografer, specialinredda lekrum för barnen, vackert inredda sällskapsrum och hytter, fantastiska restauranger och barer. Man kunde skjuta lerduveskytte från däck, spela bridge, lyssna på olika föredrag och musik och gå på gudtjänst. Allt ombord hade S.A.Ls emblem de tre guldkronorna i blå cirkel. Innan flyget kom var det med Svenska Amerika Liniens båtar från Göteborg man åkte för att ta sig till New York i USA. Fram till 30-talet var emigranterna ännu en stor del av passagerarna men när USA ändrade sina immigrationsregler blev det nästan slut på emigrationen från Sverige. Nu blev det fokus på kryssningsgäster som ville åka lyxigt och kunna prata om det. Vi tror att de som åkt med någon av Svenska Amerika Liniens båtar har en sådan resa färskt i minnet även om det var många många år sedan de reste. Det kommer aldrig mer finnas ett liknande rederi i Sverige.

1975 var det tyvärr slut på Svenska Amerika Linien. En era som det talas om fortfarande på båda sidor Atlanten. Resorna hade varit många och passagerare hade nog åkt både en och två gånger. Ombord har "vanliga" människor rest tillsammans med kändisar. Den mest kända av dom alla som rest med Svenska Amerika Linien, ja om man inte räknar kungligheter, är ju Greta Garbo. Hon reste 1925 med Drottningholm från Göteborg till New York tillsammans med regissiören Mauritz Stiller.

Stena Line

Stena Line är ett av världens största färjerederier. Från Göteborg avgår kryssningar till Fredrikshamn i Danmark och Kiel i Tyskland. Stenasfären grundades av Sten A Olsson från Donsö i Göteborgs södra skärgård. 1962 inledde han passagerartrafik mellan Sverige och Danmark. 1963 började man driva trafik till Fredrikshavn. Från 1965 började rederiet marknadsföras som Stena Line. 1967 öppnade man en linje mellan Göteborg och Kiel i Tyskland. Idag avgår Stena Line till Fredrikshamn från Danmarksterminalen vid Masthuggskajen och Stena Line till Kiel avgår från Tysklandsterminalen vid Majnabbekajen.

Både Danmarksterminalen och Tysklandsterminalen i centrala Göteborg planeras att flyttas ut till Arendal på Hisingen. Flytten kan gå 2027. Men tiden får utvisa.

Vi reserverar oss för ev. felskrivningar och ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida för senaste information och vad som ingår i din biljett.
Top