Poseidon

Carl Milles grekiska gud på Avenyn

Havsguden i den grekiska mytologin

Längst upp från Avenyn på Götaplatsen finner du honom stående naken och med en liten blyg blick tittande nedåt, Göteborgs Poseidon. När Poseidon stod klar på Götaplatsen tyckte folket att det var lite genant att han var naken.... men idag tänker vi inte alls på det. Ja vår acceptans verkar ändras genom tiderna.

Poseidon

Han älskar att bli fotad i alla vinklar och står här både sommar som vinter. På sommaren svalkar han sig i fontänen och på vintern fryser han lite om baken...... . Poseidon är en havsgud i den grekiska mytologin och var passar han inte bättre än i hamnstaden Göteborg. Sjömännen tillbad ofta Poseidon om ett lugnt hav.

Historia
När staden skulle fira 300 års jubileum 1923, tyckte man att Götaplasten men en så central roll behövde något verk av något slag. Vad skulle man göra...... Men innan uställningen hann man inte mer än att bygga ett provisoriskt brunnskar av trä. Brunnskaret av brons som står där idag kom inte på plast förrän några år senare, 1927. Runt omkring karet ser ni tritoner, najader och fiskar.

När kom Poseidon på plats?
Carl Milles Poseidon kom på plats i karet 1931. Han är 7 meter hög och karet runt honom är i höjd 120 cm. Förutom Poseidon finns i karet 6 st mindre skulpturer. Poseidon är gjuten hos Herman Bergmans Konstgjuteri.

Vad hittar ni mer på platsen?
Runt om Poseidon har ni fler kända platser i Göteborg: Stadsteatern, Konstmuseet, Konserthuset och Konsthallen är några av dem.

Studenten
På sommartid kan ni se studenterna ta ett dopp i karet.

Kuriosa
Vem som stod modell för Poseidons ansikte spekuleras i om det kunde vara Axel Romdahl eller regissören Knut Ström. Ibland kan ni även se Poseidon utklädd i olika kläder.

Utsmyckning
Poseidon är sju meter hög och står på en snäckformad upphöjning i brunnskaret. Precis ovanför ytan, i brunnskaret finns alger, fisk, krabba, hummer, koraller, snäckor och musslor. I vänster hand håller Posiedon en snäcka i och i höger hand håller Poseidon en vattensprutande fisk. På huvudet har han en stiliserad mussla. I brunnskaret finns sex mindre skulpturer och reliefer, tritoner, najader, fiskar och sjöjungfrur.

Poseidon
Adress: Götaplatsen 4, 412 56 Göteborg

Karta - Poseidon
Top