Bo i Göteborg

Flytta till Göteborg!

Funderar du på att flytta till Göteborg?

Göteborg är Sveriges näst största stad, och trots att Stockholm både är huvudstad och landets största så är det Göteborg som brukar kallas för Sveriges framsida. Delvis handlar det om det geografiska läget, med direktförbindelser till de internationella sjöfartslederna. Men när det gäller den allmänna uppfattningen av Göteborg så är det nog snarare stämningen och kulturen som staden och dess invånare sänder ut som gör Göteborg så populärt. För visst är det något speciellt med göteborgarnas värme och humor. Vet du förresten vad en göteborgare säger till ett Star Wars-fan? "JeeDaaaj".

Västkusten – Göteborgs skärgård
Det är ingen slump att västkusten ofta kallas för "bästkusten". Bara en kort resa från centrala Göteborg breder skärgården ut sig som ett vackert pärlband av öar. Här kan man bada från klippor, strand, brygga eller pir, och man kan också vandra i pittoreska gränder och längs fina promenadstigar i naturreservat. Göteborgs skärgård med dess hamnar, vikar och skär är en fantastisk upplevelse som också bjuder på gott om aktiviteter. Förutom bad och naturupplevelser kan man till exempel ägna sig åt spännande matupplevelser, båtutflykter, fisketurer och sälsafari.

Flytta till Göteborg

Lilla London
Göteborg kallas ibland för "Lilla London", och det är inte för att det tenderar att regna mycket i Göteborg. Staden har ett typiskt kustklimat där läget vid havet ger ett milt klimat året om, med behaglig temperatur på somrarna och milda vintrar. Göteborg har dessutom Sveriges längsta sommar räknat i antal dagar. Namnet "Lilla London" härstammar från 1800-talet då staden industrialiserades av till stor del inflyttade britter.

Många av engelsmännen och skottarna satte sin prägel på Göteborg och blev förmögna, visst känner ni till namnen som Carnegie, Chalmers, Chapman, Dickson, Hall och Keiller. Man kan väl också tänka sig att namnet kanske till viss del lever kvar för att göteborgare i likhet med britter tenderar att vara ett väldigt vänligt folk.

Göra i Göteborg
Det finns väldigt mycket att göra i Göteborg, oavsett om man besöker staden som turist eller om man bor där. Göteborg är till exempel Sveriges kafétätaste stad, och har också flera stjärnkrogar. När det gäller matkulturen är det "havets skafferi" som gäller, och den som vill kan ta sig en tur till fisk- och skaldjursmarknaden Feskekôrka, som är starkt förknippad med staden.

Göteborg har också många museer, som till exempel Världskulturmuseet, Universeum, Göteborgs Maritima Centrum och Sjöfartsmuseet. När det gäller musik och sport så måste förstås Ullevi nämnas. Arenan har varit fullsatt många gånger, som till exempel under Bruce Springsteens och Håkan Hellströms konserter. År 2012, 2013 och 2016 utsågs Göteborgs kommun till Sveriges bästa idrottsstad, och här finns både framstående lag inom olika sporter och flera stora evenemang som Gothia Cup, Göteborg Horse Show, Volvo Ocean Race och halvmaran Göteborgsvarvet.

Man kan inte heller prata om Göteborg utan att nämna Liseberg – Nordens största nöjespark. Liseberg har över 30 åkattraktioner, och förutom det så finns det spelhallar, ett flertal restauranger, en dansbana och flera scener där många kända artister uppträtt.

Flytta till Göteborg
Att flytta till Göteborg är ungefär som att flytta till vilken annan storstad som helst. Väntetiderna för att få en lägenhet kan ibland vara ganska långa, speciellt om man vill bo centralt. Ett tips kan vara att leta både via den kommunala bostadskön och via privata hyresvärdar. Kan man tänka sig att bo lite längre från centrum kan det vara lättare att hitta något. Göteborg består av flera stadsdelar, och det finns också många trevliga förorter att utforska.

Behöver man hjälp och råd gällande att hyra bostad i Göteborg så kan man till exempel surfa in på ekonomifokus.se. Det är en sajt som skriver om att sälja bostad, köpa bostad och hyra bostad, och som kan hjälpa till med tips om man exempelvis ska sälja bostaden och flytta till Göteborg. På sajten kan man också kommentera och få svar direkt i artiklarna. Där finns mycket bra information att läsa för den som ska flytta, oavsett om det är till Göteborg eller någon annanstans, och även om andra saker som har med boende att göra.

Flyttar du till Göteborg så kommer du förmodligen inte att ångra dig. Denna vackra stad har så mycket att erbjuda, och även om bilden av göteborgarna kanske är något av en lite skämtsam sådan så ligger det också mycket sanning i den värme och munterhet som de sägs ha.

Du kommer förmodligen för det mesta att känna dig väldigt välkommen till Göteborg, och du kommer att märka att det finns många som vill dig väl. Och kanske får du också höra en och annan ordvits ibland. "Vet du förresten varför det inte är någon snö på gatorna i Glasgow på vintern? De har la miljontals invånare, och alla skottar."

Flyttfirma
Om du har svårt att få ihop tiden att packa dina saker inför din flytt till Göteborg finns det flera olika flyttfirmor att boka som hjälper dig.

Välkommen till Göteborg!

Top