Göteborg 400 år

Göteborg firar 400 år 2023

Göteborg fyllde 400 år, den 4 juni 2021.

Göteborgs 400-årsjubileum firas under 2023!

På Gustav Adolfs Torg står kung Gustav II Adolf och pekar ner med sitt finger och säger enligt myten "Här skall staden ligga", ja som staty då. På riktigt sägs han ha stått uppe på berget Otterhällan 1619 och pekat ut platsen för nuvarande Göteborg. Gustav II Adolf grundlade därmed Göteborg efter att Nya Lödöse ej längre passade som stad. Staden Göteborg fick sina stadsprivilegier 4 juni 1621.

Göteborgs 400 års jubileumsfirande kommer att ske under 2023 med flera upplevelser i staden. Vi avvaktar med spänning på vad som kommer hända under hela år 2023. Firandet under året startar vid Frihamnen med en stor Jubileumsfestival i 5 dagar, 2 - 5 juni 2023. Sedan fortsätter firandet fram till 3 september 2023. Den 4 juni 2023 sägs också att Kungen och Drottningen kommer till Göteborg. Kungen firar samma år 50 år på tronen, så resan till Göteborg blir både för att fira 400-årsjubileet och ett stopp under sin resa till alla residensstäder i Sveriges 21 län som en del av Kungens 50-årsfirande.

Pandemin ändrade jubileumsåret
Tyvärr vet vi alla varför vi inte kunde fira 400 års jubileet år 2021. Covid-19 satte stopp för mycket i hela världen. Själva jubileumsuppdraget ändrades med ett beslut i kommunfullmäktige i september 2020 till att istället firas under 2023.

För att fira det rätta året blev startskottet den 4 juni 2021 i Göteborg. Det blev Göteborgsbakelse och fyrverkeri på kvällen. En direktsänding från Göteborg mer flertalet stjärnor på nätet, Se Göteborgs Jubileumsfirande online här.

Nedan presenterar vi lite om vad som händer i Göteborg under Jubileumsåret 2023. Hela kalendern kan ni se i Göteborgs kalendern.

Nedan hittar du några aktiviteter under Göteborgs 400 årsfirande

Projekt Prototyp Goteborg

Promenera genom framtidens Göteborg

Vad sker i Göteborg under den nya uppbyggnaden av staden? Detta visas med en uställning längs ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen, till Ringön, över Hisingsbron, till Centralen och Kronhuskvarteret. Under hela sommaren 2023 kan du här se staden under förändring med olika utställningar. Projektet kallas "Prototyp Göteborg"

Prototyp Göteborg inför 2023 års Jubileumsfirande

Se utställninigen om juileet 2023 i Bältesspännarparken

Se utställningen om vägen till jubileet

Följ "Jubileumskompassen" i Bältesspännarparken där du kan följa vägen fram till jubileet. Det kommer också finnas en scen, du kommer få tips om upplevelser under jubileet och flera guidade turer. Jubileumskompassen finns på plats mellan 2 juni – 3 september 2023.

Göteborgs 100 åringar som firas under jubileumsåret

Flera platser i stan fyller 100 år

De byggdes till Göteborgs Jubileumsutställning 1923

Under jubileumsåret 2023 fyller flera kända platser 100 år. Detta sker i och med att när Göteborg firade 300 år, året 1923, byggdes flera av Göteborgs platser, byggnader och besöksplatser. 1923 firade man att Göteborg fyllde 300 år med en Jubileumsutställning (även detta firande 2 år för sent). Några av dessa 100-åringar är Liseberg, Göteborgs Naturhistoriska museum, Göteborgs Botaniska Trädgård, Göteborgs Konstmuseum, Slottsskogvallen, Akvariet på Sjöfartsmuseet och Göteborgs Konsthall. Paradgatan Avenyn fick också vid denna tidpunkt sin slutgiltliga sträckning.

Under år 2023 kommer dessa byggnader och platser att fira 100-årsjubileum på olika sätt.

Flera platser i Göteborg fyller 100 år under jubileumsåret 2023

Boka Stefan Andersson - Made in China

Stefan Andersson Made in China 2.0

Showbiljett + Hotell

Kajskjul 8 | 13 jan - 11 mars 2023
Stefan Andersson har gjort en uppdaterad version av sin tidigare succéföreställning Made in China". Nu kommer Stefan och bandet åter till Kajskjul 8 för showen "Made in China 2.0". Det blir en Jubileumsföreställning för att hylla Göteborg och dess 400 åriga historia. Föreställningen är baserad på skeppsprästen Petter Holmertz dagboksanteckningar. Upplev äventyren, glädjen, kärleken men också rädslorna som sjömännen kände ombord på ostindiefararen Götheborg.

Så här säger Stefan Andersson om krogshowen: Vi hyllar och firar Göteborg med den festklingande jubileumsföreställningen "Made in China 2.0" En del kommer att kännas igen och en del är nytt. Vi bjuder in till en glad och livad "hönsafest".

I paketet ingår: Biljett + hotellövernattning.
Hotell: Välj bland flera centrala hotell i Göteborg.

Göteborg 400 års firande digitalt

Direktsändning när Göteborg fyllde 400 år

Jubileumsprogrammet sändes live 4 juni 2021

Födelsedagen uppmärksammades under 2021. Det blev guidning i Göteborgs historia, spårvagnsåkning med flera göteborgskomiker som bla Ina Lundström och Niklas Andersson och sångerskan Miriam Bryant. Den officiella ceremonin leddes av Tomas von Brömssen, och där H.K.H. Kronprinsessan Victoria höll tal. Nu är den officiella invigningen flyttad till 2 juni till och med 3 september 2023. Då blir det pompa och ståt i staden med musik, matupplevelser, uppträdanden och flera andra upplevelsesr som vi med spänning väntar in.

Se direktsändning som sändes när Göteborg fyllde 400 år den 4 juni 2021

Göteborgsbakelsen 400 år recept

Göteborgsbakelsen

Tanken var att alla Göteborgare skulle fått en egen Göteborgsbakelse, men tyvärr blev det för dyrt. Nu kommer bakelsen finnas som recept för tillgång för alla. Det var Anna Lilja, rektor för yrkeshögskoleutbildningen på "Bagare och konditor" på Yrgo som med hjälp av studerande och lärare, skapade Göteborgsbakelsen.

Recept Göteborgsbakelsen

400 års utställning på Stadsmuseet i Göteborg

400 år av Göteborg historia

På Göteborgs Stadsmuseum kan du följa Göteborg under 400 år. Allt börjar med Göteborgs födelse 1621 och avslutas i nutid. Vad har hänt genom historien i Göteborg? Missa inte utsällningen på museet som är väldigt intressant för både stora och små.

Mer om Göteborgs historia på Göteborgs Stadsmuseum

Go City Gothenburg Pass

GO CITY GOTHENBURG PASS

Göteborgs upplevelsekort fyllt med fria inträden!

Med ett Go City Gothenburg Pass kan du upptäcka Göteborg till rabatterat pris. Detta Göteborgskort är fyllt med inträden till sevärdheter, museum och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3 eller 5 dagar. Besök så många attraktioner du hinner av allt som ingår.

Mer info om Go City Gothenburg Pass

Fria inträden och sightseeing:

Paddan

Göteborgs Stadsmuseum

Bohus Fästning

Maritiman

Gunnebo Slott

Båt- och Bussturer m.m

Sommarkonserter i Göteborg 2023

Under Göteborgs jubileumsår kommer flera stora artister hit för konserter. Ett kärt återvändande är Bruce Springsteen som senast var här 2016. Även Coldplay och Metallica kommer hit. Några som är lite av = med sommar är Gyllene Tider som kommer till Göteborg och Ullevi 5 augusti 2023.

Göteborgsvarvet Marathon under Jubileet i Göteborg

Göteborgsvarvet Marathon 2023

3 september 2023

Missa inte att springa Göteborgsvarvet Marathon. Som en avslutning på Göteborgs stora 400-årsfirande är det dags för marathon genom Göteborg. Loppet blir dubbelt så långt som det ordinarie Göteborgsvarvet, hela 42.195 meter långt!

Starten går från Slottsskogen och avslutas med målgång på Slottsskogsvallen. Banan går två olika varv runt staden runt det vanliga Göteborgsvarvet med tillägg till nya sträckor. Vi ser fram emot en folkfest utöver det vanliga. Marathonmedaljen, Göteborgs stadsvapen omgiven av en lagerkrans, är speciellt framtagen som ett minne över Göteborg 400 år. Medaljen är skapad av smyckeskonstnären Carolina Claesson från HDK.

Göteborgsvarvet 13 maj 2023
Självklart går ju även det ordinarie Göteborgsvarvet i maj som vanligt. Se det som en uppvärmning inför Göteborgvarvet Marathon senare på året. Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton på 21 km.

Mer om Göteborgsvarvet Marathon

Jubileumsparken i Göteborg

Jubileumsparken i Göteborg

Bad, bastu och lek

Sedan 2014 har göteborgarna haft tillgång till Jubileumsparken som fått sitt namn just för Göteborgs 400-årsjubileum. Jubileumsparken kommer inför 2023 att byggas om och till. Ett nytt hamnbad kommer stå klart till sommaren 2023. Under året 2022 utökades även parken med en stor utflyktslekplats med mycket klättring och lek för barnen. En äventyrsgolfbana öppnades också. På samma plats där ni finner bassängen finns också den kända bastun som även den ska byggas om. I Jubileumsparken anordnas flera olika aktiviteter under året och gärna när det är skollov.

Mer om Jubileumsparken inför 2023

HOTELL I GÖTEBORG!

Du kan välja bland olika typer av boende i Göteborg allt från lyxhotell till vandrarhem. Kanske vill du ha ett hotell med pool eller det viktigaste kanske är att det ligger nära nån speciell plats i Göteborg.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Göteborg. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Göteborg:

Hotell nära Göteborgs centrum

Hotell nära Liseberg

Hotell i Majorna

Hotell nära Nya Ullevi

Hotell nära Scandinavium

Hotell nära Göteborgs Centralstation

...se alla hotell i Göteborg

Kan man förebuygga demens

Kan vi förebygga demens?

Ett intressant ämne då vi blir äldre och äldre

Gå på föredraget "kan man förebygga demens". Hur förebygger man demenssjukdomar? Två av Sveriges, och världens, ledande experter på området, Ingmar Skoog från AgeCap vid Göteborgs Universitet och Miia Kivipelto från Karolinska Institutet kommer att berätta om vad man kan göra för att förebygga demenssjukdomar. Alzheimerfonden kommer även vara på plats för att berätta om sin verksamhet.

Detta arrangemang är inom "Årsrika Göteborg 400" som är en hyllning till livet. Denna serie arrangeras under 400-årsjubileet 2023 med flera event inom livet.

Datum: 9 feb 2023., Kl: 13:00 - 14.30

Plats: Redbergskyrkan, Landerigatan 9

400 Gröna År i Göteborg

400 gröna år

Grönt är skönt

Vilka kulturhistoriska intressanta gröna platser har vi i Göteborg? Under år 2023 kommer det ske utställningar, föreläsningar på flertalet gröna platser i Göteborg. Det kommer även sättas ut skyltar vid ett antal träd som berättar om "den gröna utvecklingen i Göteborg". Dessa träd kallas "jubileumsträden".

Följ de gröna platserna i Göteborg och se vad som händer.

Mer om 400 gröna år

Boka en Paddan rundtur i Göteborg

Paddan rundtur med guide

Ni går ombord Paddan-båten vid Kungsportsbron intill Kungsportsplatsen. Turen tar er igenom den gamla vallgraven och kanalerna från 1600-talet och under fler låga broar och ut i hamnen. Här får ni höra om Göteborgs historia från den kunniga guiden. Under färden passeras sevärdheter såsom GöteborgsOperan, Feskekörka, Läppstiftet, de gamla varvområdena, gröna parker samt Göteborgstypiska landshövdingshus.

I biljetten ingår båtresa med guide.

Säsong: April - nov, 2023
Avgår: Kungsportsplatsen Tid: 50 min

Boka Pet Shop Boys Göteborg 2023

Pet Shop Boys

9 juli 2023

Way out West Göteborg Slottsskogen 2023

Way out West

10 - 12 aug 2023

Laleh Ullevi biljetter

Laleh

26 aug 2023

Kuriosa Göteborg 400 år

Göteborgs 1600-talskarta på Gustav Adolfs Torg
En karta över fästningsstaden Göteborg från 1644 finns förevigad i markläggningen på Gustav Adolfs Torg. Originalet ritades av lantmätaren Kettil Classon Felterus. Skulle man sätta denna 1600-talskarta i handen på en turist idag skulle man kunna lokalisera sig väl i dagens Göteborg. Trots att Brunnsparken ser ut som en lite ö och två av kanalerna är igenlagda. Kartan i marken hittar du till vänster om Gustav II Adolfs staty när du står mittemot statyn.

Göteborg en Holländsk stad
När staden Göteborg skulle byggas tog man hjälp av Holländare. Göteborgs form liknade de tidstypiska holländska städerna med kanaler, raka gator och rektangulära kvarter. Staden kom också att likna två andra städer som byggdes runt samma tid på 160-talet. Det är Batavia nuvarande Jakarta på Java och Nya Amsterdam nuvarande New York på Manhattans södra udde. Men den stora skillnaden var att Göteborg byggdes med omfattande befästningsverk för att skydda sig mot Danmark och Norge.

Vilken är Göteborgs äldsta byggnad?
Ja det finns inte många byggnader kvar i Göteborg från 1600-talet. Det mesta byggdes i trä och Göteborg har härjats av flera stora bränder genom åren. Men det finns två byggnader som är de äldsta i Göteborg. Om man ser till när byggnaderna stod klara så är huset Residenset (Torstensonska palatset) som lät byggas av fältmarskalken Lennart Torstensson det äldsta huset då det stod klart 1650. Det mest kända huset i Göteborg är nog Kronhuset som faktiskt började byggas innan Residenset men tog längre tid att bli klart. Kronhuset var färdigbyggt 1654. Ser man till utseendet av dessa två byggnader så ser exterören på Kronhuset ut idag som det gjorde när det stod klart. Och även det röda teglet är mycket av originalteglet. Residenset har byggts om och till flera gånger genom alla år. Man kan tro att de bodar, Kronhusbodarna, vid Kronhuset är från samma tid, men dessa hus byggdes efter den stora branden 1746. Men går man till Kronhusbodarna kan man nästan föreställa sig ljudet av hästar, folk och hur livet på torget kunde sett ut på 1600-talet. Missa inte Kronhusbodarna under ditt besök till Göteborg.

Antal invånare i Göteborg 1680
För att vara en "stor" stad fanns inte så många invånare i Göteborg från början. De första decennierna uppskattas 1.200 - 1.500 invånare i Göteborg. Men 1680 växte antalet till 4.000. Men jämfört med Stockholm var inte detta så mycket.. Stockholm hade då ca 40.000 invånare. Men Göteborg var ju en yngre stad och när åren går så växer också antalet invånare. Idag 2022 uppskattas Göteborg ha ca. 590.000 invånare men då på en större yta än dåtidens Göteborg.

Haga blir Göteborgs första stadsdel
Utanför det befästa Göteborg var det ängar mellan staden och Skansberget. Den första officiella byggnationen utanför Göteborgs stadsmurar blir stadsdelen Haga som godkänns av Drottning Kristina 25 oktober 1647 att bli en förstad till Göteborg. Haga blev en sk. arbetarstadsdel. Haga är idag ett populärt område dit man går för att fika och shoppa i de små butikerna längst gatorna och för julmarknad i december.

De flesta emigranter till USA åker ifrån Göteborg
Under mitten av 1800-talet och början av 1900-talet lämnade över 1 miljon svenskar Sverige för att flytta till USA. Detta var väldigt många människor, totalt nästan en femtedel av hela Sveriges befolkning. Den största utresehamnen för emigrationen från Sverige var just Göteborg. Folk kom från hela Sverige för att resa med båt till Amerika. Man kom ofta med tåget till Göteborg och sedan var det Sillgatan eller nuvarande Postgatan som blev sista platsen innan avresan från Göteborg. Resan påbörjades rmed båt från kajen vid Tullhuset där båten sedan tog emigranterna vidare via England för den långa färden med båt till New York på USA:s östkust. Men 1915 kunda emigranterna börja åka direkt Göteborg - New York i och med att Svenska Amerika Linien öppnade upp direkttrafik mellan Sverige och USA. Så nu blev en kryssning från Göteborg betydligt bekvämare och snabbare än för alla tidigare emigranter som lämnat Göteborg. Chicago var den stad i Amerika som flest svenskar bosatte sig i. Chicago var faktiskt "Svergies andra största stad" under sekelskiftet 1800 / 1900 med Stockholm som hade flest svenska invånare. Så för er som är intresserade av släktforskning och eventuella amerikanska släktingar så är emigrantforskning väldigt intressant.

Göteborgs katakomber
Många vet nog inte att det finns underjordiska gångar under gatorna i centrala Göteborg (inom vallgraven). Men det finns det. På Sahlgrensgatan nedanför Pedagogen intill vallgraven (nära Grönsakstorget) finns en gallerdörr där man kan kika in. Denna dörr leder ner under Göteborg och in i de underjordiska gångarna från ca 1690. Dessa gångar användes av militären som skydd vid eventuella anfall från fienden. Här låg tidigare bastionen Carolus Dux. Det finns även bevarade bergrum inne i Carlolus Rex vid Esperantoplatsen. Så egentligen är de inga katakomber utan kasematter (skyddsrum). Katakomber är ju en underjordisk begravningsplats som katakomberna i Paris och Roms katakomber. I gångarna är det både kallt och fuktigt och det hänger både spindlar och stalaktiter i taket. Vid vissa tillfällen per år får kan man gå med bokade visningar ner i gångarna.

Vi reserverar oss för ev. felskrivningar och ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning.
Top