Göteborg 400 år

Göteborg fyller 400 år 2021

Göteborg fyller 400 år 4 juni 2021.

Jubileumsfirandet är flyttat till år 2023 pga pandemin.

På Gustav Adolfs Torg står kung Gustav II Adolf och pekar ner med sitt finger och säger enligt myten "Här skall staden ligga", ja som staty då. På riktigt sägs han ha stått uppe på berget Otterhällan 1619 och pekat ut platsen för nuvarande Göteborg. Gustav Adolf grundlade därmed Göteborg efter att Nya Lödelse ej längre passade som huvudstad. Staden Göteborg fick sina stadsprevilegier 4 juni 1621.

Pandemin ändrar jubileumsåret
Tyvärr vet vi alla varför vi inte kan fira 400 års jubileet år 2021. Covid-19 satte stopp för mycket i hela världen. Själva jubileumsuppdraget ändrades med ett beslut i kommnufullmäktige i september 2020 till att istället firas under 2023.

För att fira det rätta året blev startskottet den 4 juni 2021 i Göteborg. Det blev Göteborgsbakelse och fyrverkeri på kvällen. En direktsänding från Göteborg mer flertalet stjänor på nätet, Se Göteborgs Jubileumsfirande online här.

Nedan presenterar vi lite om vad som händer i Göteborg under Jubileumsåret 2021. Hela kalendern kan ni se i Göteborgs kalendern.

Nedan hittar du några aktiviteter under Göteborgs 400 årsfirande

Göteborg 400 års firande digitalt

Direktsändning Göteborg 400 år

Jubileumsprogrammet sänds live 4 juni 2021 kl 15-17. Sändningen blir 2 timmar lång. Det blir guidning i Göteborgs historia, spårvagnsåkning med flera göteborgskomiker som bla Ina Lundström och Niklas Andersson och sångerskan Miriam Bryant. Den officiella ceremonin leds av Tomas von Brömssen, och där H.K.H. Kronprinsessan Victoria håller tal.

Se direktsänding från Göteborg 4 juni 2021

Göteborgsbakelsen 400 år recept

Göteborgsbakelsen

Tanken var att alla Göteborgare skulle fått en egen Göteborgsbakelse, men tyvärr blev det för dyrt. Nu kommer bakelsen finnas som recept för alla cafeér och konditorier i stan. Det var Anna Lilja, rektor för yrkeshögskoleutbildningen på "Bagare och konditor" på Yrgo som med hjälp av studerande och lärare, skapade Göteborgsbakelsen.

Recept Göteborgsbakelsen

jubileumsfyrverkeri i hamnen i Göteborg

Jubileumsfyrverkeri över hamnen

Vad sägs om ett fyvrerkeri den 4 juni för att fira att Göteborg fyller 400 år. Klockan 23.00 den 4 juni i hamnen. Ni kan se fyrverkeriet från långt håll. Håll avstånd och unvik folksamlingar! Fyrverkeriet sponsras av Göteborgs FyrverkeriFabrik AB i samarbete med Cash Buddy, JSM-gruppe och Mix Megapol Göteborg.

Göteborgs fyrverkeri 4 juni 2021

Konst i Biskopsgården digitalt

Konst i staden

I Biskopsgården på Vårväderstorget kommer det skapas konst i en kub som kommer bli 3x3 meter. Temat är regn. Detta är ett samarbete mellan flera artister från andra städer som fyller 400 år - Artist in Residence. Detta pågår mellan 31 maj - 4 juni.

Konst i Biskopsgården

Konst på Gustav Adolfs Torg

Utställning Gustav Adolfs Torg

Hundra berättelser mellan åldrarna 6-97 år kommer vara placerade på Gustav Adolf Torg från 2 juni-15 september. Stadsmuseet har intervjuat och fotografen Stefan Edetoft har tagit bilderna där de som intervjuas själva har valt platsen de fotograferats på.

Jubileumsutställningen Göteborg berättar

Göteborgs Jubileumslåt

Göteborgs Jubileumslåt

"Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg" spelas varje dag 31 dec 2020 - 31 dec 2021 från kyrkans klockspel i Tyska Christinae kyrkan. Låten är skriver av Katarina Hemlin. Musiken spelas kl 16:21 för att uppmärksamma att staden grundades år 1621.

Göteborgs Jubileumslåt

The Ghost Ship and The Sea Change Göteborg Konst

THE GHOST SHIP AND THE SEA CHANGE

35 svenska och internationella konstnärsgrupper och konstnärer visar sina olika verk från olika perspektiv. Konstnärerna har skildrat vårt samhälle idag och hur det såg ut för 400 år sedan. Vart ser vi skillnader och hur har historien ändrat sig under alla dessa år.

Det är den elfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal, The Ghost Ship and the Sea Change, som nu sammanfaller med att staden Göteborg firar 400-års jubileum ! Biennalen görs i två delar. Första delen öppnar på Röda Sten Konsthall den 5 juni 2021 och den andra delen öppnar 4 september. Konstverketn visas upp på olika ställen i Göteborg. Hela utställningen håller på fram till 21 november.

Plats: Röda Sten Konsthall m.m.

Coronablommor i Göteborgs kanal

Corona blommor i stora hamnkanalen

När du går förbi hamnkanalen kommer ni se en pråm i vattnet med coronablommor. Det är konstnären Geert van der Vossens Coronablommor.

Blommorna är 6 561 handgjorda järnblommor och 1000-tals tryckta blommor för att hedra och minnas de som har gått bort i sviterna av covid-19.

Plats: Göteborgs Hamnkanal

Top