Röda Sten Konsthall

Samtidskonst vid Klippan

Röda Sten hittar du under Älvsborgsbrons södra fäste

Röda Sten Konsthall är en plats för samtidskonst. Här kan du uppleva utställningar, föreställningar, föreläsningar och workshops. I utställningslokalerna kan du se såväl nationella som internationella konstnärer som visar allt från måleri, till fotografi, video- och ljudkonst, performance och installationer.

Här sker program med olika workshops och visningar med olika intriktningar.

Röda Sten

Du kan ta dig till Röda Sten från lite olika håll. Här kan du promenera runt i området och titta ut över hamninloppet. Du passerar bla Restaurang Sjömagasinet, hotell Quality Hotel Waterfront och en liten marina för vetaranbåtar.

Historia
Byggnaden byggdes 1940 på platsen där bl.a. Carnegiska bruken (tillverkning av socker och porter) fanns vid denna tid. Huset var då en värmecentral "Pannhuset". Här eldade man med kol och flis som förvarades i stora behållare i taket, som fortfarande finns kvar i utställningslokalen på andra våningen.

Under 80-talet stod byggnaden helt övergiven och här samlades ungdomar för att ha fest och började måla graffiti på väggarna. På baksidan finns fortfarande en hel del graffiti. På 90-talet bildas Kulturprojektet Röda Sten för att bevara huset och använda det till någon form av kulturverksamhet. Det lyckades – år 2000 grundrenoverades huset till dagens skick.

Sommaren på Röda Sten
Under sommaren brukar Röda Sten ha skapande aktiviteter och barn i olika åldrar kan tillsammans med deras konstpedagoger experimentera med olika material.

Området runt Röda Sten
Kring Röda Sten Konsthall finns det lämningar från stenåldern och här hittar du bl.a. de medeltida resterna från gamla Älvsborgs fästning. När Ostindiefararen seglade under 1700-talet förtöjdes och kölhalades den här. Under 1800-talet när skottarna kom till Göteborg byggde de upp ett litet samhälle här med bl.a. en egen kyrka och skola kring det då kända företaget Carnegie.

Restaurang
Besök gärna deras restaurang och under sommartid kan du sitta på utsidan och titta ut över Göta Älv och få en fantastisk bild av Älvsborgbron underifrån.

Kuriosa

Den röda stenen
Hur är det egentligen med den rödmålade stenen? Finns det någon historia kring den? Det finns faktiskt tre sägner. Stenen är känd redan sedan år 1758. Du hittar den en bit bort från Röda Sten-huset nere vid vattenbrynet där du har en vacker vy ut mot öppna havet åt en hållet och Göteborg åt det andra.

- att en svensk officer har dödats där och att hans blod sprutade över stenen. Detta skall ha skett i samband med en dansk landstigning.

- att ett fartyg räddades undan en storm, genom att angöra vid stenen.

- att stenen endast har varit ett sjömärke för navigering.

Röda Sten
Adress: Röda Sten 1, 414 51 Göteborg.

Booking.com

Hotell i populära områden i Göteborg

Karta - Röda Sten
Top