Jubileumsparken i Frihamnen

Allmänna bastun

Parken vid hamnen i Göteborg med sin bastu och bad

Jubileumsparken är nog mest känd för sin allmänna bastu ”Svettekôrka” men också för sin avslappnade plats nere vid vattnet i Frihamhamnen. Det känns lite lyxigt att bada i en salvattenpool ”Pöl Harbour” inne i hamnen i Göteborg. Det finns också en stor lekplats för barnen, "Näsan i blöt" och ett kul inslag varje år är seglarskolan för barnen.

Alla deras aktiviteter är gratis för alla!

Jubileumsparken

Parken är mest känd för sin bassäng och bastu som är gratis för alla!

Historia
Parken är en del av Frihamnens nya utseende som är på väg att bli miljövänlig centrumstadsdel. Planerna är att knyta ihop Centrala Hisingen med Göteborgs city och det har kommit en bra bit mot målet. Parken fick det prestigefyllda priset, Sienapriset 2018. Sienapriset är ett pris som har delats ut sedan 1987 för att främja god utemiljö. Det är arkitekten och objektet som tilldelas priset.

Tidigare på platsen hade GKSS en seglarskola i Frihamnen. Efter det kom en sandstrand, trädäck och så småningom byggdes och öppnades den allmänna bastun år 2015 och även utomhusbadet samma år.

Utveckling av parken
Jubileumsparken utvecklas i samarbete mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling.

Höjdpunkterna i Jubileumsparken
Höjdpunkterna är såklart de aktiviteter som tilhör vattnet. Som att sola på soldäcken, åka med optimistjollarna, bada i bassängbadet "Pöl Harbour", sitta i bastun "Allmänna bastun" eller "Svettekörka" som den också kallas. För barnen som inte vill vara i vatten kan de leka på lekplatsen "Näsan i blöt". Där finns också vatten att leka med och en del saker att klättra i. Missa inte deras stora lekplats invigdes under 2022.

Almänna bastun
Bastun började byggas i september 2014. Byggnaden är fasinerande med 12000 återvunna glasflaskor som utgör väggarna i omklädningsrummen. Fasaden består av återvunnen plåt. Bastun är placerad fyra meter över vattnet och tar emot ca 20 personer. Bastun öppnade den 18 februari 2015. I september 2015 nominerades bastun till Kasper Salin-priset för Sveriges bästa byggnad 2015.

Bastun är för tillfälligt stängd, pga mögel kommer bastun att rivas och ersättas av en ny under åren 2024.

Avstånd till Jubileumsparken
Jubileumsparken ligger i Frihamnen. Du har gångavstånd från Backaplan och Hjalmar Brantingsplatsen. Vill ni ta er från city kan ni går över Hisingbron.

Jubileumsparken
Adress: Frihamnen 7, 417 55 Göteborg

Karta - Jubileumsparken
Top