Göteborgsvarvet

Det folkliga loppet i Maj varje år

Göteborgsvarvet med start och mål i Slottskogen

Varvet besöks idag av löpare från hela världen. Det första loppet genom staden genomfördes den 7 juni 1980. Rundan var inte den som det är idag utan starten gick vid Heden och alla gick i mål vid Ullevi. Det var en varm och het dag och det var 1800 st deltagare. Idag ligger antal deltagare som har genomfört loppet på mellan 36000 - 45000 st. Banan är på 21,1 kilometer genom Göteborgs stad och startar och slutar i Slottskogen.

Historia

Göteborgsvarvet inspireradas av Stockholms Marathon. En deligation från Göteborgs Friidrottsförbund reste till Stockholm för att studera Marathon loppet och kom till slut fram till att 42 kilometer var för långt för att springa i Göteborg. Några fler iniativtagare var även "GT" med Allan Ljjungström och "Fritid Göteborg" med Åke Lindegarth. Loppet blev till slut en halv Marathon på 21,1 kilometer.

Hur kom man på namnet "Göteborgsvarvet"? Det var Peo Eriksson som kom på namnet då det passade att loppet sprangs ett varv och att man sprang igenom varvområdena.

Träna inför Göteborgsvarvet i maj i Göteborg

Antal deltagare genom åren
Loppet har genomförts i över 35 år och antalet deltagare har stigit genom åren. År 2009 blev loppet världens största halvmaraton med 40 523 deltagare. Året efter kom Göteborgsvarvet att bli det näst största halvmaratonen. När New York Marathon ställdes in 2012 blev varvet det största loppet i världen med 44 093 löpare i mål.

Varvetmilen
För att bli seedad (få en bättre startgrupp) kan du springa "Varvetmilen" som arrangeras på flera olika platser i Sverige.

Kom i form till Varvet
Är du en van löpare eller är du helt ny som löpare? Inför loppet får varje person lägga upp sin egen individuella träning och få ihop det i sitt eget livspussel. Tänk på att all motion räknas, även de små aktiviteterna i vardagen som promenader, gräsklippning, gå i trappor istället för att ta hissen etc. En annan sak att tänka på kan vara att du inför året du skall springa väljer bort din bil och tar cykel eller buss till arbetet för att starta en bra grundkondition.

Börja i tid med din löpning för att din kropp skall komma i form inför loppet. En annan viktig sak är också att du faktiskt planerar dina pauser. Annars kan det hända att du får småskador eller benhinneinflammation som tar tid att läka. Ett tips är att du lägger upp ditt eget schema för träning och vila, hur många dagar träning och hur många dagar vilodagar i veckan som passar dig.

Fler lopp inom löpning
Vad sägs om lite andra lopp under Maj månad både före och efter Göteborgsvarvet. "Stafettvarvet" med 4 deltagare är mycket uppskattat bland företagare som en rolig aktivitet, teambuilding och vissa bjuder även in företgets kunder till eventet. Självklart deltar även kompisgäng och andra lag till denna roliga tävling. Detta lopp är 3,2 km långt.

"Cityvarvet" som startar på Götaplatsen och slutar i Slottskogen där välkomnar man alla åldrar och här kan du springa med ditt barn. Loppet är 4,3 kilometer långt.

Under jubileumsåret som firas år 2023 kommer ett "Marathonlopp" att genomföras som en del av firandet i staden inför 400-års jubileet.

Göteborgsvarvet i Göteborg

Barnens lopp
För de mindre barnen finns det två lopp, "Minivarvet" och "Lilla Varvet". Minivarvet är 250 meter i Slottsskogen och de som springer är mellan 0-6 år. Lilla Varvet är barn mellan 7-13 år och de springer 1,3 km - 2,4 km beroende på ålder. Båda banorna springs genom Slottskogen och kantas av musik och publik som hejar!

Funktionärer
Ni kan tänka er hur många fuktionärer som behövs för hela loppet. Varje år arbetar ca 4000 st frivilliga personer för att hjälpa till med loppet.

Starttider och sluttider i loppet
Starten pågår mellan kl 13-16 och startas i olika grupper. Grupperna delas in efter seedning, dina tidigare meriter etc. Målet stänger kl 19.00. Löpare som inte klarar utsatta tider på banan kommer att transporteras tillbaka till målområdet.

Hur tar du dig runt Göteborgsvarvet?
Är du vältränad och har tränat inför loppet har du säkert redan en strategi för hur du lägger upp din löpning. Är du lite mindre tränad gäller att du planerar ditt lopp lite noggrannare så att du spar dina krafter till slutpurten. När du kommer i mål får du en välförtjänt medalj.