Paddan

Åk en Paddan båttur

Boka en Paddan båttur vår, höst eller vid jul i Göteborg!

Varför inte åka en båttur med de små platta Paddanbåtarna som avgår mitt i centrum. Du får dig en intressant tur i kanalerna i Göteborg och tänk på att ducka när ni åker under de låga broarna :-). Paddan tar er ända ut i Göta Älv och Göteborgs hamn.

Båtturer med Paddan avgår under vår, sommar och höst och även under höstlovet. Vill man komma lite längre ut i Göteborgs skärgård går det under sommaren båttur till Vinga och Nya Älvsborgs Fästning. Det går också mysiga matkryssningar.

För biljetter till båttur med Paddan samarbetar vi med Strömma.

Boka en Paddan rundtur i Göteborg

Paddan rundtur med guide

Ni går ombord Paddan-båten vid Kungsportsbron intill Kungsportsplatsen. Turen tar er igenom den gamla vallgraven och kanalerna från 1600-talet och under fler låga broar och ut i hamnen. Här får ni höra om Göteborgs historia från den kunniga guiden. Under färden passeras sevärdheter såsom GöteborgsOperan, Feskekörka, Läppstiftet, de gamla varvområdena, gröna parker samt Göteborgstypiska landshövdingshus.

I biljetten ingår båtresa med guide.

Säsong: 28 mar - 3 nov 2024
Avgår: Kungsportsplatsen Tid: 50 min

Köp Hop on Hop off med Paddan i Göteborg

Paddan Hop-on / Hop-off båt

De platta Paddan-båtarna tar dig på en bekväm och intressant tur genom Göteborgs kanaler och ut i Göta Älv. Göteborg firar 400 år under 2021 så staden bjuder på mycket historia som den medföljande guiden kommer berätta om. På färden passerar du fina hus, parker och båtar. För er som aldrig åkt med Paddan rekommenderar vi det varmt, det är en trevlig tur. Vi har själva åkt Paddan flera gånger både med vänner och själva just bara för det är en kul upplevelse.

Biljetten gäller under 24 timmar. Du kan hoppa på och av så mycket du vill på de markerade hållplatserna längst rutten .

Säsong: 5 jul - 11 aug, 2024
Tid: 24 tim

Boka Paddan på Säveån i Göteborg

Paddan på Säveån

Åk med på en guidad båttur längs Säveåns kant. Paddan båten tar dig genom gamla Vallgraven och Stora Hamnkanalen ut i Göta Älv och genom den 13 km långa Säveån.

En guide berättar om Gustav II Adolfs grundande av Göteborg och Lödöses historia. Under turen passerar ni byggnader, varv och kajer. På tillbakavägen finns det tid för frågor.

Säsong: 11 maj - 21 sep, 2024
Tid: 2 tim

Boka Buss och Båt i Göteborg med Strömma

Hop on/Hop off med buss och båt

Kombinera ett dygn med att åka både båt och buss. Du stannar till på 12 olika hållplatser. Detta gör att du smidigt kan se Göteborg från olika perspektiv. Du bestämmer själv hur många ggr du vill gå av och på. Hop on/Hop off är ett mycket bra alternativ för att se och upptäcka Göteborgs alla sevärdheter.

Biljetten gäller 24 timmar.

Säsong: 5 jul - 11 aug, 2024
Tid: 24 tim

Boka Julpaddan till Liseberg

Julpaddan med inträde till Jul på Liseberg

En vintrig sightseeingtur med Paddan till Liseberg och inträde till Jul på Liseberg ingår i priset (om du köper den typen av biljett). Om du inte köper biljett inklusive entré till Liseberg behöver du visa en giltig entrébiljett till Liseberg vid ombordstigning. Innan resan serveras glögg och pepparkakor på kajen.

Båtturen tar er från Kungsportsplatsen, genom vallgraven förbi Trädgårdsföreningen, under Slussbron, via Fattighusån, förbi Ullevi och via Gullbergsån. Efter ca 40 minuter lägger Paddan till vid Lisebergs brygga inne på det julpyntade Liseberg. Nu är det bara att kliva av och uppleva julstämningen på Liseberg.

I biljetten ingår båtresa, glögg och pepparkakor.

Säsong: avvakta tider för 2024
Avgår: Kungsportsplatsen Tid: 40 min

Paddanbåtarna

De små båtarna ligger vid kajen (Kungsportsplatsen) och väntar på dig. Med på båten följer en guide som försöker hinna med att berätta hela Göteborgs historia på svenska och andra språk.

Historia
Den 15 juni 1939 avgick den första turen med Paddan med betalande passagerare. Vid denna tid avgick de från östra sidan av Kungsportsbro

Båten drevs med bensin och tog endast 12 personer. Då kunde även personer stiga på längst vägen. Under kriget blev bensinen dyr och folk hade inte råd att åka, då var det dags att hitta på något - den första gengasdrivna båt kom 1941.

Tiden gick och 1942 skaffade man den första stora Paddan som kunde ta uppemot 80 personer. Därefter rullade det på med utökning av paddor nästan varje år. Idag finns endast en enda padda kvar från 40-talet.

Paddan. Källa: Youtube.

Kuriosa
Först var det ingen som trodde på Paddanbåtarna, inte vill någon sätta sig i en båt och åka runt Göteborg. Det var tidningsförsäljaren Lars Andersson vid Kungsportsbron som först kom på idéen med båtar i kanalen. Han fick tyvärr ingen gehör för sin idé och det blev slutligen Gundel Matsson som drev en resebyrå i stan som förvekligade ideen. Visst blev det så småningom en stor succe för staden och idag är de små platta båtarna ett kännetecken för Göteborg

Paddan
Adress: Kungsportsbron (Kungsportsplatsen) - mellan Turistbyrån och Stora Teatern)

Populära turer med Paddan i Göteborg
5 jul - 11 aug 2024
Kungsportsplatsen Gothenburg
Köp biljett
28 mar - 3 nov 2024
Kungsportsplatsen Göteborg
Köp biljett
11 maj - 21 sep, 2024
Kungsportsplatsen Göteborg
Köp biljett
5 jul - 11 aug 2024
Kungsportsplatsen Göteborg
Köp biljett
Karta - Kungsportsplatsen
Biljetter presenteras i samarbete med Strömma. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vid frågor om din bokning kontakta Strömma. Bilder: Strömma.
Top