Göteborgs norra skärgård

Norra Skärgårdens öar består av 10 st öar

Besök gärna öarna ute i norra skärgården - nära från centrum!

Göteborgs Norra skärgård ligger i farleden mellan Göteborg och Marstrand. Rörö hittar du längst upp i Norr och Fotö längst ned i söder.

Är du här på sommaren och älskar havet och små pittoreska öar, missa inte att åka ut på ett besök. Självklart går det lika bra att åka på hösten, klä dig varmt och ta med dig en termos med varm vätska och ett par bra gåskor. På öarna kan du vandra, bada, klättra, dyka, paddla kajak, äta gott och shoppa. Det finns något för alla.

Öarna är: Hönö, Öckerö, Björkö, Grötö, Kalvsund, Rörö, Källö-Knippla, Hyppeln, Hälsö, Fotö.

Du når öarna med bil, buss eller cykel via väg 155 i riktning mot Hisingen/Öckerö till Lilla Varholmens färjeläge. Det går två stycken färjor - en till Öckerö/Hönö - ca 12 minuter och en till Björkö - 6 min. Från Hälsö tar du dig via färja till nordöarna Knippla, Hyppeln och Rörö.

Sommartid: Under sommaren trafikerar Styrsöbolaget båtar till Hönö-Klåva från Stenpiren via Eriksbergs färjeläge.

Hönö i Norra Skärgården i Göteborg

Hönö

På Hönö hittar ni flertalet restauranger, butiker, fiske och båtturer m.m

Om ni vill bada kan ni besöka badplatserna Lappesand och Hästen, men självklart kan ni hitta egna ställen att bada på. Missa inte området innan bron över till Fotö - strövområdet Jungfruviken. På sommaren kan ni hitta en härlig plats på bergen och ligga och sola och sedan hoppa ned i det klara härliga vattnet. Finns även hotell, vandrarhem och gästhamn.

Naturreservatet Ersdalen på nordvästra Hönö har blivit en populär plats för klättrare på sten.

Björkö norra skärgården i Göteborg

Björkö

Här hittar du restauranger, hotell, vandrarhem, butiker, gästham etc

För den som vill vandra kan du ta dig till markerna runt Huvudet och Ryd. Du passerar både skog, öppna hagar och klipphällar. Björkö är känt för sina fina skogar där du kan beskåda vitsippor och liljekonvalj på våren. Vill du se blåsippsbackarna - ta dig längst nordöst vid "Pjonken". Promenera gärna på någon av slingorna vid Strömskärsleden.

Om du vill bada tar du dig bla till Klarvik på västsidan - nog den mest populära. Annars kan du även bada vid Timmervik och Trollvik. Älskar du klippor med bad - ta dig till Skarviks holme.

Öckerö norra skärgården i Göteborg

Öckerö

Här hittar du strövområden vid Hjälvik och området från Kulungeviken upp mot bergen österut.

Ta dig även en tur till Öckerö gamla kyrka som har anor från 1400-talet

Om du vill bada tar du dig till västsidan - Hjälvik och Saltasviken. På Öckerö hittar du självklart även butiker, cafe, vandrarhem, apotek och gästhamn etc.

På den nordvästra delen av Öckerö hittar du fina områden att promenera i.

Hälsö norra skärgården i Göteborg

Hälsö

Här finns även butiker, restaurang, minigolf och gästhamn. På Hälsö finns det många fornminnen som tex stenhägnader, de hittar ni på den nordvästra delen av ön.

Vill ni bada från klippor och flytbryggor ta er till öns södra udde "Tjolmen". Vill ni se lite genuin skärdgårdsbebyggelse skall ni ta er ned till hamnen.

På öns norra del ligger strövområdet "Stuvö". Från den norra delen ser du till Carlstens Fästning på Marstrand. Bil är tillåten.

Fotö norra skärgården i Göteborg

Fotö

Fotö är den sydligaste ön. Ni kommer hit från Hönö via bron. Det finns en badplats Vivik som har en sandstrand, klippor och hopptorn. Här finns en liten gästhamn med plast för ca 20 båter.

Ön´s västra och östra del har mest kala berg. Finns även en del fornlämningar. Längst ut på Fotös nordvästra del hittar ni "Torn" - ett trevligt område att promenera till.

Gröto norra skärgården i Göteborg

Grötö

Denna ö är bilfri. Ön har inte så många invånare och det är nog det som gör ön så charmig.

Du hittar restaurang, hotell och gästhamn.

Ön är bla känd för sina fina ekar som du hittar i de inre delarna på ön. Självklart hittar du även härliga promenadstråk. På den sydvästra delen är det mest bergsområden. För att hitta en bra badplats - ta er till den nordvästra sidan, Knöten.

hyppeln norra skärgården i Göteborg

Hyppeln

Här hittar du restaurang med rökeri, bibliotek, livsmedelsbutik, vandrarhem, gästhamn.

Vill du bada och besöka en sandstrand skall du ta dig till Sandtången. Ön har även lämningar från istiden med stora stenar.

Vill du ta dig till en hög punkt på ön - ta dig till "Jättehuvudet" - härifrån ser du även till övriga öar. Varför inte promenera runt hela ön - en promenad på ca 5 km.

Knippla norra skärgården i Göteborg

Källö-Knippla

Här ligger husen tätt och det är mysigt att strosa runt. Här hittar ni cafe, butiker, vandrarhem, gästhamn, restaurang och ett konferenscenter.

Hamnen är en känd mötesplats och här hittar ni även en restaurang längst ut på piren "Brygghuset". Vill ni bo över kan ni sova över på vandrarhemmet.

På öns norra del hittar ni grönområden där ni kan promenera. Vill ni bada kan ni ta er till - Tranbärsviken på östra sidan.

Rörö norra skärgånden i Göteborg

Rörö

Är den ö som ligger längst norrut. Nästan hela ön är naturreservat för att bla skydda floran och faunan. På Rörö ligger det omtalade naturreservatet där pälsfår och islandshästar betar fritt.

På den ena sidan av ön finns ingen direkt bebyggelse utan den hittar ni på den sydöstra delen. I den mysiga gästhamnen hittar ni cafe, butiker och självklart kan ni köpa färsk fisk.

På den västra sidan hittar ni fornlämningar. Vill ni ta er ett dopp - ta er till Gula Skären. Om ni tar er till andra ställen för att bada - kom ihåg att ni är på ett naturreservat. Det finns en gästhamn och från ön kan du se till Marstrands fästning.

kalvsund i Norra Skärgården i Göteborg

Kalvsund

Denna ö är bilfri. När ni kommer in i hamnen ser ni bla den stora villan "Bremerska villan" med sina torn och olika utbyggnader.

På östra sidan hittar ni promenadområden och på våren är det värt ett besök för att se den fina ljungen blomma. Om ni vill ta er ett bad -ta er till Bindes och Körrgårn.

Top