Göteborgs Centralstation

Göteborgs Tågstation

Tåg kommer och tåg går till olika delar av Sverige.

Både du som turist och du som bor i Göteborg kan inte missa Centralstationen i Göteborg. Färdas ni till Göteborg via tåg eller buss kan er slutdestination vara Göteborgs Centralstation. Centralen ligger mitt i centrum och här passerar flertalet tåg varje dag. Byggnaden är från 1858 men har byggts om i olika etapper.

När ni går ut från Centralen mot centrum ser ni till vänster Clarion Hotel Post och lite längre bort mot höger ser ni det anrika hotellet, Hotel Eggers.

Göteborgs Centralstation

Mitt i centrala Göteborg kom du in eller färdas ifrån med tåg eller buss från Centralstationen.

Historia
Centralstationen invgides 1858 och på platsen stod faktiskt Göteborgs Länshäkte/fängelse tidigare. Det stod här mellan 1816 till 1855 då det inropades på aktion för 1850 riksdaler av järnvägschefens överste Nils Ericsson.

Innan Centralen var på plats fanns det ett stationshus vid Lilla Bommen. År 1855 fanns det 16 anställda som hanterade allt kring tågförbindelserna i Göteborg. Där stationshuset står låg tidigare en av de bastioner som fanns i staden i början av 1600-talet till mitten av 1800-talet, Johannes Rex. Idag heter kvarteret Drottningtorget innan dess var namnet Kvarteret 9 Nye Port. Statens Järnvägsstation var namnet ända fram tills det bytte namn till Centralstationen vid 1930 talet.

Arkitekt
Den förste arkitekten för Statens Järnvägsstation var Adolf Wilhelm Edelsvärd. År 1923 utökades stationen och byggdes om efter ritningar av Folke Zettervall. Vestibulen blev biljetthall (den mot Drottningtorget) och banhallen blev vänthall. .

Centralstationen brann
1923 brann det på Centralstationen och det resulterade i att det blev stora skador på byggnaden. 1930 byggdes stationen ut med fler byggnader och en restaurang mot Drottningtorget kom på plats.

Renovering/Centralhuset
1993 genomgick centralen en restaurering och år 2003 var Centralhuset klart. I Centralhuset finns hotell, flera butiker, restauranger, cafeer. I anslutning till Centralhuset ligger bussterminalen Nils Ericsonterminalen där flertalet bussar tar dig inom Sverige och övriga Europa. Känns lite som att komma in i en stor flyghall - och reseådran får lite fart i blodet!

Clas Haeke Verk
Undrar ni vad stenkonstverket heter vid västra entrén till Centralstationen. "Bohuslän" av Clas Haeke 1983. Tidigare stod det vid ett järnvägsspår men flyttades till platsen 2009. Clas Haeke har fler stenmonument i Göteborg, som bla "Södra porten" vid Ullevimotet, "Brandoffermonumentet" på Hisingen och "Solringen" utanför Universitetsbiblioteket.

Kuriosa

Kvinnlig lokförare
Vem var Sveriges första kvinnliga lokförare. Ulla-Brita Neibig som började köra för Järnvägs AB Roslagsbanan den 10 juni 1972.

Förvaringsboxar etc
Inne i Centralhuset en trappa ned finns fräscha toaletter, dusch och förvaringsboxar. Finns även förvaring på lite andra ställen inne i hallen.

Restauranger, Hotell, Cafe
I anslutning till Centralstationen finns några snabbkedjor och restauranger. Ovanför centralstationen hittar ni "Hotel G" som är ett av Göteborgs största hotell. Missa inte heller "Hotellet Scandic Göteborg Central" som ligger i fastigheten Platinan, några hundra meter från centralstationen. På fjortonde våningen på hotellet har ni en takterrass med panoramavy från Älvsborgsbron till Gamlestaden.

Emigrationen till Amerika
Till centralen kom personer som hade tänkt emigrera till Amerika under slutet av 1800-talet. Gatan som går mellan Centralstationen och Tullhuset ledde rakt till den dåvarande hamnen där alla båtar avgick och ankom. På Postgatan, (under emigrationen hette gatan Sillgatan) och på några andra ställen i staden låg på denna tiden flera olika transatlantiska bolag. De hette, Wilson Line, Inman Line, Cunard Line, White Star Line, American Steamship Co och Guion Line mfl.

På sillgatan startades det upp hotell,affärer och restauranger och pubar för de emigranter som väntade på sitt skepp som skulle ta de till "det lovade landet".

Göteborgs Centralstation
Adress: Drottningtorget 5, 411 03 Göteborg.

Booking.com

Hotell i populära områden i Göteborg

Karta - Göteborgs Centralstation
Top