Halloween - Höstlov i Göteborg 2024

En härlig höst i Göteborg

Tips på roliga saker att göra på höstlovet i Göteborg 2024

Halloween och höstlovet infaller runt samma tid varje år. Vintern närmar sig och färgerna är helt underbara på träden. Skolorna i Göteborg har stängt vecka 44 (30 okt - 5 nov, 2023). Det finns lite olika aktiviteter i Göteborg för barnen att upptäcka under höstlovet och Halloween.

Det brukar vara lite specialarrangemang just för att Halloween närmar sig. Det kan bli lite extra spökligt lite här och där. Men det blir också mer traditionella höstlovsaktiviteter som att experimentera, pyssla, quiz, teater med mera. Liseberg öppnar för Halloween 6 okt - 5 nov, 2023 för sitt årliga Halloweenfirande. Själva Halloween infaller alltid den 31 oktober varje år.

Här har vi samlat tips på vad du kan göra på höstlovet i Göteborg. Sidan innehåller samarbeten med olika partners.

Lite närmre höstlovet kommer vi uppdatera Göteborgs aktiviteter under lovet 2024.

Höstkul på O´Learys Järntorget Göteborg

Höstkul på O´Learys Järntorget

Slå en strike i bowling, bli en stjärna för en dag i vårt karaokerum, utmana brorsan i Air Hockey och mycket mycket mer under höstlovet på O'Learys Järntorget. De har öppet från kl 12 alla dagar under höstlovet med massa roliga aktiviteter och smarrigt käk. Mellan 12-17 under höstlovet bjuds även alla barn på mat*! Fyller du år? Boka in ditt rysligt spännande Halloweenkalas här. Så plocka fram häxhatten och trollstaven och spendera Halloween och höstlovet på O'Learys Järntorget! Och ni som kommer utklädda mellan 26 okt - 5 nov får en voucher på fri bowling eller shuffleboard! *Se fullständiga villkor på O'Learys hemsida

Datum: Höstlovet 30 okt - 5 nov 2023
Adress: Järntorget, Norra Allégatan2, Bild: O´Learys
Bild: O´Learys

Höstlovet Stadsmuseet 2023

Göteborgs Stadsmuseum - Göteborg 400 år

Under 2023 har stort fokus legat på Göteborgs 400 årsjubileum. Stadens historia kan du kika på på Göteborgs Stadsmuseum. Du får lära dig saker om Göteborg som du kanske inte visste förut. Se utställningen om Göteborgs födelse och om Vikingar som sträcker sig ännu längre bakåt i tiden än "bara" 400 år. Här finns också Barnens museum där barnen kan klättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller skyskrapa, gunga i Eriksbergskranen eller varför inte ta med morfar på en spårvagnstur?

Datum: Höstlovet 2023
Adress: Ostindiska Huset, Norra Hamngatan 12
Bild: Göteborgs Stadsmusem

Universeum Höstlovet 2023

Universeum - Creepy Science under Halloween

Mellan 1 oktober till 5 november är det rysliga höstlovsveckor på Universeum. Universeum har så mycket att erbjuda för alla åldrar. Kika på hajar och ormar, gör experiment, gå in i Vislab, se på matematik på en lite roligare sätt i Mathrix. Lek i leklandet Miniverseum i källaren och tryck på hajen som kommer fram ur sin gömma. Styr en båt på världshaven. Gå runt i regnskogen och möt levande djur. Ät sedan en bit god mat i deras restaurang.

NYHET 2023! WISDOME
Wisdome är Sveriges största visualiseringsdom. Med plats för 150 personer, en filmduk som omsluter dig och 3D tas du med på äventyr i rymden, i havet och långt tillbaka i historien. En upplevelse för båda stora och små. Biljett till Wisdome ingår ej i entrébiljetten.

Datum: Höstlov 28 oktober - 5 november, 2023
Adress: vid Korsvägen Göteborg
Bild: Universeum

Plikta slottskogen höstlovet 2023

Slottskogen - Plikta lekplats, Djurpark, Göteborgs naturhistoriska museum

Lek på den roliga lekplatsen Plikta i Slottsskogen. Intill Plikta ligger Göteborgs naturhistoriska museum som också är värt ett besök. Här finns stoora djur och smååå djur. De mest popluär djuren är Malmska valen och Elefanten. Besök också djuren i Slottsskogen. Vissa tider kan man även se när djuren matas. Se djur som säl, pingviner, älg och ren. Allt har fri entré.

Datum: Höstlovet
Adress: Slottsskogen
Bild: I Love Göteborg

Boka en rundtur med Paddan i Göteborg

Rundtur med Paddan

Även under 2023 kommer Paddan avgå under hela Höstlovet. Paddan avgår från Kungsportsplatsen och turen tar dig via kanalerna från 1600-talet ut till Göteborgs hamn. Du passerar kända byggnader i Göteborg, under låga broar och ut i Göta Älv där det kan skvätta lite. En kul och intressant tur för både vuxna och barn. Tänk på att ta på dig kläder efter väder - då båten är utan tak.

Säsong: 6 april - 5 nov, 2023
Avgår: Kungsportsplatsen Tid: 50 min
Bild: Strömma

Biljetter i samarbete med Strömma.

Spökbåten (vi får se om spökena återvänder under Höstlovet 2023)

Glider fram sakta genom Göteborgs vallgrav

Några dagar under höstlovet förvandlas en Paddan-båt till en Spökbåt. Ombord reser 8 spöken. Det blir ett teaterframträdande med effekter som musik, rökmaskin och ljussättning. Sakta glider Spökbåten fram genom vallgraven och stannar till på lite olika ställen. För er som vågar, ta er en titt på Spökbåtens uppträdande.

Säsong: 1, 3 och 5 nov, 2022. Kl.12
Uppträdandet börjar och slutar vid: Kungsportsplatsen

Legoland Billund Danmark från Göteborg med färja

LEGOLAND® Billund med färja från Göteborg

Göteborg - Fredrikshamn - Billund

Besök Danmark och LEGOLAND® under Höstlovet. Här är allt av lego! Det är Danmarks mest kända nöjespark för barnfamiljer och barn i alla åldrar. Kom hit i några dagar och bara lek. Det finns massor av åkattraktioner här. Intill ligger både en djurpark och Lalandia Vattenpark.

Paketresa: Färja (Stena Line) Göteborg - Fredrikshamn och välj ditt hotel vid LEGOLAND® Billund. Entrébiljett till LEGOLAND® ingår i Legolands egna hotell med sk. Resortpass.

Öppettider: 28-31 okt, 3-5 nov, 2023
Mellan 29 sep - 28 okt, 2023 blir det Monster Party där parken fylls av Halloweenvarelser. (Obs. Stängt 4-5 okt, 24-25 okt, 2023)

Mer om LEGOLAND® Resort

20% rabatt på färjebiljett med Stena Line när du bokar paketresa hos Sembo.

Paketresor presenteras i samarbete med Sembo.
Åk med Ocean Bus i Göteborg
Åk med Ocean Bus
Centrala Göteborg | 2024

Åk med amfibiebussen som tar dig runt på Göteborgs gator och sedan kör raka vägen ner i vattnet och blir till en båt. Verkligen en annorlunda sightseeing i Göteborg. Turer avgår under hela året och datum läggs till efter hand.

Biljetter presenteras i samarbete med GetYourGuide.
The Reef Fredrikshamn Stena Line
The Reef Fredrikshavn
Fredrikshavn, Danmark | till 31 dec 2024

Åk med Stena Line till The Reef i Fredrikshavn. Ett karibiskt äventyr för stora och små. 32 gradig värme, vågskvalp, karibisk musik, mat och dryck.

20% rabatt på färjebiljett med Stena Line när du bokar paketresa hos Sembo.

Hotellpaket presenteras i samarbete med Sembo och Stena Line.
Besök Alfons Åbergs Kulturhus under höstlovet

Mysrysliga höstlovsveckor på Alfons Åbergs Kulturhus

Under höstlovet flyttar små spöken, fladdermöss och spindlar in lite varstans i huset och självklart möter du Alfons i dagliga föreställningar med spök- och MysRys tema. Redan vecka 40 börjar MysRyset i mindre skala och du hittar Mera monster, Alfons! och Vem spökar, Alfons Åberg? på repertoaren. På Alfons Åbergs Kulturhus finns allt du kan tänka dig för att få en riktigt härlig dag på höstlovet tillsammans med dina små. Högläsning, teater, disco och kreativ verkstad står på programmet.

NYHET! Passa på att se den nya utställningen där delar av Gunilla Bergströms ateljé är återskapad. Här kan du se originalinredning, priser och utmärkelser samt kuriosa.

På Alfons Åbergs Kulturhus är ALLA välkomna att ta del av aktiviteter som ingår i entréavgiften och du köper och förbokar dina biljetter online även du som redan har ett årskort eller förköpt biljett. Du kan också köpa biljetter på Kulturhuset i mån av plats.

Tider: 1 okt - 5 nov, 2023
Adress: Slussgatan 1, vid Trädgårdsföreningens entré som vetter mot Drottningtorget.
Bild: Alfons Åbergs Kulturhus

Halloween på Liseberg 2023

Halloween på Liseberg

Liseberg öppnar upp för Halloween. För de minsta besök Kaninlandet där det blir buskul och rysmys med åkattraktioner, lek, ansiktsmålning m.m. För er som inte är så lättskrämda besök Skräckhuset - 7. Här väntar de 7 dödssynderna (Obs 15-årsgräns). I parken gömmer sig både söta små spöken och läskiga zombies. Och massor av pumpor förståss. Du måste förboka ditt besök på Lisebergs hemsida.

Datum: 6 okt - 5 nov 2023
Adress: Stora Entrén mitt emot Gothia Towers
Bild: Liseberg

Höstlov i Nordstan

Nordstan

Även i Nordstan blir det höstlov. Här blir det massor av roliga aktiviteter. För er som gillar film blir det gratis filmvisning och du kan även testa på parkour.

På programmet:
25 - 30 okt: Göteborg Film Festival Prisma
Här kan du se gratis film och ingen förbokning behövs. Din gratisbiljett hämtas ut 30 minuter innan respektive visning.
1 - 5 nov: Nordstan Takeover
Kom och se några av Nordens bästa atleter tävla mot varandra både inom parkour och calisthenics/Street Workout. Möjlighet till att prova på kommer att finnas. Eventet är gratis och öppet för alla.

Tider: 25 okt - 5 nov, 2023
Adress: Nordstan Shoppingcenter
Bild: Free images. Vi reserverar oss för eventuella fel eller ändringar i program.

Höstlov i Jubileumsparken 2023

Jubileumsparken (Hisingen)

Det anordnas olika höstlovsaktiviteter i Jubileumsparken vid Frihamnen på Hisingen. Under helger finns det också parkvärdar på plats som fixar kul aktiviteter som musikquiz, tipspromenad, musikworkshop, lekworkshop och skattjakt. För att se vad man kan göra på höstlovet i Jubileumsparken är det bäst att besöka dera facebooksida där de lägger upp aktiviteter kontinuerligt. Under höstlovet 2023 kan ni delta i Jubileumsparkens Halloweenverkstad där man i år får tillverka monster i alla former. Årets Halloweenverkstad är öppen mellan 30 okt - 2 nov 2023. Och alla monster sparas till något alldeles extra under helgen 3-4 november. Vad som händer då får ni se som besöker Jubileumsparken. Den 3 november kan ni även hänga på en slimeworkshop tillsammans med Maritiman som finns på plats vid Näsan i blöt.

Alla aktiviteter är gratis men vissa behöver ni boka plats till. Se hela Jubileumsparkens program för höstlovet och vilka aktiviteter som behöver bokas plats till.

Datum: 30 okt - 5 nov 2023
Adress: Frihamnen 7, Hisingen
Bild: I Love Göteborg

Höstlov Halloween Naturhistoriska Museet i Göteborg 2023

Göteborgs naturhistoriska museum

Under Höstlovet blir det lite olika aktiviteter på Göteborgs naturhistoriska museum. Vad sägs om att nåltova en myra (28 - 29 okt), undersöka myror (30 okt - 3 nov) - hur ser en myra ut om man förstorar den? Under höstlovet blir det myror för hela slanten på Göteborgs naturhistoriska museum. Upptäck myror ( 28 okt - 5 nov) - med ett upptäck-häft går ni runt på museet och upptäcker myror på egen hand och lär er massor om myror som tex. Sprutar pissmyran verkligen myrsyra? Häften finns att hämta i receptionen.

Den 2 nov 2023 släcks museet ner mellan kl 17 - 20 och ni får se vad som händer på Göteborgs naturhistoriska museum när det är släckt och mörkt. Tillsammans med personer från Teater Agrell går ni genom museet med ficklampa. Kan det vara så att djuren vaknar till liv? För er som vill får ni gärna komma utklädda, ta gärna med egen ficklampa.

Tider: 28 okt - 5 nov, 2023
Adress: Museivägen 10, i Slottsskogen vid Linnéplatsen
Bild: Göteborgs Naturhistoriska Museum

FRI ENTRÉ
Boka biljett till Disneyland via Sembo

Besök Disneyland Paris under Höstlovet

Flyg + Hotell + Inträde Disneyland Paris

Disneyland Paris ligger strax utanför Paris. Här stiger du in i en fantastisk och magisk värld full av alla älskade Disneyfigurer. I oktober öppnar Disneyland Paris upp dörrarna för årets Disney Halloween Festival 2023. Hela parken är dekorerad med pumpor, ljus och självklart spöken och häxor. Det blir både mysigt och skrämmande som passar alla barn...och vuxna under ett höstlov i Paris.

Bo på Disneyland Paris temahotell och få fri entré till båda parkerna!
När du bor på något av Disneyland Paris olika temahotell ingår det alltid fri entré till båda parkerna under hela din vistelse.

Kombinera Disneyland Paris med några dagar i Paris
Kombinera gärna några dagar i Paris också och få en riktigt härlig semester. Både äventyr och sevärdheter i Paris.

Öppettider: Halloween 1 okt - 5 nov, 2023 (Öppet året om)

Paketresor presenteras i samarbete med Sembo.
Universeum Göteborg
Universeum
Göteborg | Året om

Kliv in i den varma regnskogen och se fåglar som flyger fritt. Besök det coola akvariet och se hajarna simma förbi. Testa dina kunskaper om stjärnor och planeter. Eller förundras över dinosaurer på den gigantiska välvda filmduken i Wisdome. (Obs. Entré till Wisdome ingår ej i entrébiljetten.)

Biljetter presenteras i samarbete med GetYourGuide.
Äventyrsbana Höghöjdsbana Göteborg
Klättra i höghöjdsbana
Delsjön, Göteborg | Apr - Nov 2024

Ta med hela familjen till Upzone Äventyrsbana i skogen. Här klättrar ni runt på hög höjd och utmanar er själva. Gå balansgång, ta er över kluriga hinder på olika höjder, svinga er i lianer och susa fram på zipline. All utrustning ingår. Barn måste vara minst 125 cm långa för klättring i Göteborg. Du köper ett presentkort som du sedar löser in på Upzone:s hemsida när du bokar in din klättertid.

Presentkort presenteras i samarbete med Truestory.
Göteborgs Konstmuseum Höstlov 2023

Göteborgs Konstmuseum

Vågar du besöka Göteborgs Konstmuseum när det är mörkt och stäng?! Ni går runt på museet med ficklampa....oups, lite spooky, är det inte en tavla som tittar på mig eller spökar det på museet? Ett av rummen på Göteborgs Konstmuseum har till och med skrämt vakternas hundar. Och alla vet ju att hundar märker mer än vi människor. I Konstmuseets studio kan ni även vara med och göra egna läskiga ansiktsmasker. Hur vill du att din mask ska se ut....kanske en svart katt? Begränsat antal platser. Välkommen på höstlovsaktiviteter!

Tider: 30 okt - 3 nov, 2023
Adress: Götaplatsen, längst upp på Avenyn
Bild: I Love Göteborg

Maritiman på höstlovet 2023

Maritiman - Höstlovskul

Maritiman har öppet under hela höstlovet, sedan stänger de för säsongen. Här finns flera intressanta båtar att besöka. Klättar upp och ner för de branta trapporna ombord Jagaren Småland och ta dig ner i u-båten Nordkaparen, se de gamla färjorna som gick över Göta Älv förr. Under höstlovet 2023 kan du pyssla ditt alldeles egna havsmonster att ta med hem. Gå på sagovandring bland fartygen. Tim och Virvelina finns på plats med roliga experiment. Tims havslabb finns också öppet för dig som vill experimentera mera.

Det blir också filmvisning mellan 4-5 november då heavy metal-bandet Sabatons animerade film The War To End All Wars - The Movie visas ombord Jagaren Småland (biljett krävs - ingår ej i entréavgiften). Ta också en fika i deras café.

Tider: 28 okt - 5 nov 2023
Adress: Vid kajen, mellan GöteborgOperan och Stora Tullhuset
Bild: I Love Göteborg

Spökparad i Göteborg under Höstlovet 2022

Spökparad (Vi får se om spökparaden återvänder till Göteborg 2023)

Var med och försök komma in i Guinness World Records

Delta i Göteborgs Spökparad under höstlovet och försök slå Guinness rekord som världens längsta spökparad. För att delta i paraden behöver man vara utklädd till spöke. På tre ställen kommer barn och vuxna att kunna få hjälp med spöksminkning mot en mindre kostnad. Paraden startar från Kungstorget, går längs Kungsgatan, Kungshöjd och avslutas vid Esperantoplatsen. Så ta med alla ni känner och klä ut er till spöken och sätt rekord.

Datum: 5 nov, 2022. Kl. 12
Börjar vid: Kungstorget (torget vid Stora Saluhallen)
Bild: Free Images

Go City Gothenburg Pass

GO CITY GOTHENBURG PASS

Ett Göteborg turistkort fyllt med fria inträden!

Med ett Go City Gothenburg Pass kan du upptäcka Göteborg till rabatterat pris. Detta Göteborgskort är fyllt med inträden till sevärdheter, museum och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3 eller 5 dagar. Besök så många attraktioner du hinner av allt som ingår.

Mer info om Go City Gothenburg Pass

Fria inträden och sightseeing:

Paddan

Universeum

Göteborgs Stadsmuseum

Bohus Fästning

Maritiman

Båt till Vinga

Sjöfartsmuseet Akvariet

Lilla Skärgårdsturen m.m

Sjöfartsmuseet Akvariet Göteborg

Sjöfartsmuseet Akvariet

Besök det nya Sjöfartsmuseet efter dess ombyggnation. Museet har fått ett rejält lyft med ny entré och det nya Akvariet. Akvariet tar er in i en undervattenvärld som ligger under jord. Det blir allt från kalla havsdjup till varma korallhav med fina korallrev. I det största akvariumet finns ett hundratal utrotningshotade tropiska koraller. Här kommer även koraller bevaras och tas om hand för framtiden för deras fortlevnad. Du kan även prova på att styra ett stort fartyg i museets fartygssimulator. Det finns också en lekplats för de minsta - Knattegatt (0-3 år). Här finns också massor av fartyg att titta på....ja i mindre format då. Här ställs kontinuerligt nya utställningar upp. Kom och lär känna havet och Göteborg som hamnstad.

Under höstlovet 2023 blir det lite extra fokus på hajar. Akvariet har sedan i somras två helt nya hajar som bor där. Det blir också lärorik information om djur i djupet.

Tider: Höstlovet 2023
Adress: Karl Johansgatan 1-3

FRI ENTRÉ UNDER 20 ÅR

Vad händer på höstlovet lite utanför Göteborg!

Höstlov och Halloween firas på flera ställen utanför Göteborg. Nedan tipsar vi om några.

Göteborgs Aktivieteter på höstlovet 2023

Vad händer runt omkring i Göteborg under höstlovet

Kom till olika event runt omkring Göteborg under höstlovet 2023. Göteborgs Stad har ett kalendarium där ni kan se aktuella aktiviteter under Göteborgs höstlov.

Hitta aktiviteter under Höstlovet 2023

Lights i Alingsås 2023

Lights in Alingsås

Under den mörka tiden under höstlovet lyses Alingsås upp i det uppskattade evenemanget Lights in Alingsås. Temat i år är "Rays of light – one peace at a time". Ta med dig familjen och besök Alingsås. Här finns också många mysiga caféer. Foto: Patrik Gunnar Helin

Mer om Lights i Alingsås 6 okt - 5 nov, 2023

Besök Bohus Fästning på höstlovet 2023

Bohus Fästning

Bohus Fästning är öppet i år under höstlovet 2023 - vi inväntar program.
Kom till Bohus Fästning och se vad som händer under höstlovet! Vad sägs om att testa bågskytte, dra dig själv i flotten i sjön eller rid med tornerhäst på räls, kubb, utmana varandra på dragkamp etc. Det finns alltid mycket kul för barn att göra här. Se aktiviteter för barn.

Mer om Bohus Fästning

Boka familjevänliga hotell i Göteborg

Flera hotell i Göteborg erbjuder gratis boende för barn upp till en viss ålder när de delar rum med vuxen. Några hotell har också sk. tonårsrum. Ett eget rum till tonårsbarn som reser med vuxen. Scandic erbjuder barn upp till och med 12 år att bo gratis i vuxens sällskap. Scandic har även sk. Tonårsrum. Nedan ett urval av hotell i Göteborg.

Scandic hotell Göteborg
Boka boende på Scandic i Göteborg

Vi samarbetar med Scandic hotels. Scandic är Sverige största hotelloperatör och har flera hotell runt om i Göteborg med närheten till stadens utbud. Scandic är också ett familjevänligt hotell men självklart passar hotellen för alla.

Här får du tips på olika Scandic hotell Göteborg:

Scandic Rubinen | Avenyn (Nära Liseberg / Universeum / Paddan)

Scandic Europa | Intill Centralstationen / Nordstan Shoppingcenter

Scandic Crown | Intill Centralstationen / Nära Ullevi

Scandic Opalen | Mittemellan Ullevi och Scandinavium (Nära Liseberg)

Scandic Grand Central | Scandics nyaste hotell vid Centralstationen / vid hamnen

Tips på evenemang i Sveriges avlånga land!

Malmö

Boka Joyride the Musical musikalpaket i Malmö

JOYRIDE The Musical

Musikal + Hotell

Malmö Opera | 6 sep, 2024 - 27 apr, 2025
Se fler hotellpaket i Malmö »

Stockholm

Köp biljetter till musikalen Änglagård i Stockholm

Änglagård Musikalen

Musikal

Oscarsteatern | 6 sep - 26 okt 2024
Mer musikaler i Stockholm »

Falkenberg

Köp biljetter till Korvfabrikören i Falkenberg

Korvfabrikören

Sommarbuskis

Vallarnas friluftsteater | 30 jun - 11 aug 2024
Mer shower i Sverige »

Populära Höstlovs-event i Göteborg 2023
6 apr - 5 nov 2023
Kungsportsplatsen Göteborg
Köp biljett
1 apr - 5 nov 2023
Stora Teatern Göteborg
Köp biljett
6 okt - 5 nov 2023
Liseberg Göteborg
Köp biljett

Roligt att göra i Göteborg på skollov

Halloween infaller alltid 31 oktober

Under samma vecka som det är höstlov i Sverige infaller också Halloween och Allhelgona. Det är lite snurrigt när Halloween egentligen infaller och det är dags att klä ut sig och knackar dörr för Bus eller Godis! Den officiella dagen för Halloween är alltid 31 oktober. Som så mycket annat vi firar i Sverige så kommer Halloweenfirandet från USA. Men Halloween har en lång historia som sträcker sig tillbaka över 2000 år till kelterna på Irland. 31 oktober var dagen innan kelternas nyår 1 november (kallat Samhain). Enligt en sägen sägs det att själar från de som dött under året var ute och letade en ny kropp att överta dagen före nyåret. Så den 31 oktober försökte man skrämma bort dessa andar och det gjorde man med att man klädde ut sig i hemska kostymer och förde oväsen, allt för att själarna inte skulle överta en kropp inför nästa år. Det nya året började ju dagen efter. Man tände även eldar och satte ljus i lyktor gjorda av urkarvade kolrötter.

Runt mitten av 1800-talet utvandrade många irländare till just Amerika och tog då med sig sedan dit. Här fanns det inte så mycket rovor så de fick sätta ljus i något annat och de valde pumpor.

Varför Bus eller Godis?

Hur kommer det sig att barnen går runt och knackar dörr för att få godis sk. Bus eller Godis? Det sägs att redan under medeltiden så gick fattiga runt till mer rika hem och knackade dörr för att få kakor mot att de lovade att be en bön för hemmets släktingar som var döda sk.soul cakes. I USA under tidigt 1900-tal förändrades denna dörrknackning till mer pranks som till slut urartade och under 30-talet försökte man få ordning på alla pranks, Halloweenfirande förbjöds också på vissa platser i USA. Efter Andra Världskriget och all sockerransonering började fokus läggas på godis inför Halloweenfirandet. Godisföretag började göra reklam under 50-talet just för Halloween och även Walt Disney gjorde film med Kalle Anka med "Trick or Treat". Nu var succén ett faktum och sedan dess är det godis för hela slanten under Halloween.

Halloweenfirandet kommer till Sverige

Halloweenfirande har även funnits i Sverige under 1950-talet men då av amerikanska studenter. Under slutet av 80-talet började bland annat Hard Rock Café med Halloweenfirande på restaurangen. Men i början på 90-talet uppmäksammades Halloween i svenska tidningar som en import av skräckens helg från USA. Och när det väl började fanns ingen återvändo. Idag ser de flesta barn fram emot Halloween och att få klä ut sig i läskiga kostymer och ge sig ut med sin hink och samla så mycket godis de kan. Till och med förskolor firar Halloween men inte fullt så läskigt. Affärer är fyllda med Halloweenpynt och nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund har specialöppet med Halloween-tema.

Om man skall följa den officiella dagen för Halloween så skall man gå ut på "Bus eller Godis?" när mörkret infaller den 31 oktober. Men då denna dag kan vara en vardag väljer många att gå på "Bus eller Godis?" fredagen före Allhelgona helgen. All helgons dag infaller alltid lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november. På söndagen efter firas Alla själars dag. Så det kan vara bra att ha godis hemma båda dagarna då det kan dyka upp skrämmande spöken och gastar utanför din dörr.

Höstlov i Stockholm

Planerar ni ett besök i Stockholm under höstlovet? Det finns mycket att göra för barn och vuxna under ett höstlov i Stockholm, som massor av museum, sevärdheter, sightseeing med båt, ABBA the Museum och Skansen som är öppet under Halloween.

Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning.
Top