Liseberg

Nöjesparken i Göteborg

Besök Liseberg nöjespark i centrala Göteborg.

Liseberg är en härlig plats att besöka på sommaren och även under juletid i december månad. Åkattraktionerna är många och för er som inte vill åka, finns det vackra blomsterarrangemang på sommaren och på vintertid lyser hela Liseberg upp av nästan 5 miljoner lampor. Stora scenen är också fylld av intressanta artister.

Detta är nöjesfältet för alla, gammal som ung! År 2023 fyller Liseberg 100 år. Under år 2023 öppnar en ny attraktion i Luna Parken, Luna, en bumerang berg- och dalbana. En annan stor nyhet under 2023 är Lisebergs nya hotell, Grand Curiosa Hotel - som öppnade i april 2023.

Tänk på! Du behöver förboka din entrébiljett för att komma in på Liseberg!

Öppet: 20 april - 22 sep 2024
Halloween: 6 okt - 5 nov, 2023
Jul på Liseberg: 18 nov 2023 - 7 jan, 2024

Se öppettider på Liseberg

Boka Julpaddan till Liseberg

Julpaddan med inträde till Jul på Liseberg 2023

Julpaddan är tillbaka inför Julen 2023

En vintrig sightseeingtur med Paddan till Liseberg och inträde till Jul på Liseberg ingår i priset (om du köper den typen av biljett). Om du inte köper biljett inklusive entré till Liseberg behöver du visa en giltig entrébiljett till Liseberg vid ombordstigning. Innan resan serveras glögg och pepparkakor på kajen.

Båtturen tar er från Kungsportsplatsen, genom vallgraven förbi Trädgårdsföreningen, under Slussbron, via Fattighusån, förbi Ullevi och via Gullbergsån. Efter ca 40 minuter lägger Paddan till vid Lisebergs brygga inne på det julpyntade Liseberg. Nu är det bara att kliva av och uppleva julstämningen på Liseberg.

I biljetten ingår båtresa, glögg och pepparkakor.

Säsong: 25 nov - 30 dec 2023
Avgår: Kungsportsplatsen Tid: 40 min

Luna Park 2022 Liseberg

Luna Park

Luna Park är området uppe på berget. Idag finns Barnens Paradis, AeroSpin, Blomsterkarusellen, - Turbo & Tempus. Under år 2023 kan ni även åka den nya attraktionen - Luna. Attraktionen är en så kallad bumerang berg- och dalabana, där gästen åker först framåt och sedan bakåt, över 225 meter räls. Låter verkligen spännande. Bilder: Liseberg

Turbo attraktion Liseberg 2022

Turbo

En ca 8 meter hög attraktion. Öppnade 2022.Een interaktiv åktur där du får ta plats i sidovagnen på en motorcykel och du själv bestämmer när och hur mycket du ska åka runt och upp eller ner igen. Bild: Liseberg

Tempus attraktion 2022 Liseberg

Tempus

I denna nya attraktion från 2022 roterar de fyra axlarna runt och upp och ner! Det blir fart och fläkt. Bild: Liseberg

Valkyria Liseberg Åkattraktion

Valkyria

Valkyria är Europas längsta Dive Coaster – en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter. Just som du ska åka över kanten pausas åkturen, innan du faller rakt ner i en underjordisk tunnel. Valkyria startade år 2018 på Liseberg.

Loke åkattraktion Liseberg

Loke

Inne på Balder-området hittar ni "Loke". Det är en pendel och dubbelt så hög som Spinrock var. Den blir 27 meter hög (maxhöjd på gondolen 42 m) och har en maxhastighet på 100 kilometer i timmen. Loke startade år 2017 på Liseberg.

Aerospin Liseberg

Aerospin

70 meter över havet kan du styra ditt eget flygplan hur du vill. AeroSpin är ett 35 meter högt roterande torn med tolv armar och på varje arm sitter två flygplan. Flygplanen har två spakar, en för varje vinge, den som flyger kan sedan själv styra planet och få det att rotera i sidled runt sin egen axel. Aerospin startade år 2016 på Liseberg.

Liseberg Nöjespark

Innan Liseberg byggdes har det hänt mycket på platsen. Först var det bara helt enkelt gröna betesmarker för kor, hästar och får! Därefter tyckte man att området hade bra jord för odling av tobak, så så fick det bli.

När öppnade Liseberg?
När Göteborg firade sitt 300 års jubileum 1923 öppnade Lisebergsområdet. Då kunde man ta en linbana från jubileumsutställningen på Götaplatsen över till Liseberg. År 2023 firar Liseberg 100 år.

Vem köpte området där Liseberg ligger?
Staden växte och runt omkring skapades fler gator och trafiken ökade. De rika sökte efter landet igen...och ville komma ut till grönska och odla sin egen lilla lott. Lisebergsområdet blev då som dagens kolonilotter, de uppdelas i olika små lotter - de delades in i morgnar - ett område stort att plöja under en morgon.

1740 övertog rådman Jacob Bratt "området". Morgnarna och tobaken var kvar. Nu byggdes det första byggnaderna på platsen. Efter Jacob Bratts död tog den framgångsrika köpmannen Johan Anders Lamberg över området

Varför heter det Liseberg?
Johan Lamberg älskade trädgårdar och sin fru Elisabeth Söderberg. Ordet Liseberg kommer utav Johans frus namn, då Johan namngav området till Lisas berg - så småningom Liseberg. Han byggde även ett hus till henne - Landeriet Innan Göteborgs stad köpte upp parken har det efter familjen Lambergs varit 6 olika ägare. En ägare - använde parken som bas för en jättelik smugglarverksamhet. Från olika områden samlades dyrbarheter in och gömdes senare på utvalda ställen i parken. Undrar om det finns någonting kvar idag...

Liseberg Helix. Källa: Youtube.

Jul på Liseberg
Jul på Liseberg startade år 2000 och är nu en återkommande tradition som blivit vida känd. Hela Liseberg lyses upp av miljontals juleljus. Det är fantastiskt vackert. Kom hit och ät pepparkakor och drick glögg och strosa omkring och känn julfriden, ta en skridskofärd, lyssna på julsånger, ät julbord och mycket mycket mer.

Paddan båttur till Liseberg
Varje år kan du åka med Julpaddan in till Liseberg. En mysig tur med guidning genom ett julpyntat Göteborg. Tyvärr har Julpaddan blivit inställd under några år av olika anledningar men äntligen är Julpaddan tillbaka under julen 2023.

Spelhuset
Spelhuset inne på Liseberg öppnade 1969. Men husets innehåll har förändrats efter årens gång och på grund av olika spellagar. Tidigare fanns här både enarmade banditer och ett kasino. En gång i tiden stod dörrvakter utanför för att kolla ålder på de som skulle gå in. Nu är Spelhallen en rolig del av Lisebergsbesöket då här finns massor av roliga spelmaskiner för olika åldrar. Spelhuset brukar också hålla öppet på skollov då själva Liseberg inte är öppet, för att ta emot spelsugna barn. I Spelhuset kan man även boka barnkalas. Idag vill många barn ha en aktivitet på sitt kalas och många ställen i Göteborg erbjuder barnkalas.

Halloween
Halloween på Liseberg startade 2015 för första gången. Därefter har eventet vuxit varje år och är ett mycket populärt besök under höstlovet och Halloween.

Kaninlandet
Området i parken är speciellt för de lite mindra barnen. Kaninlandet öppnade år 2013 och växer hela tiden. År 2020 var det premiär för Underlandet - där får ni se Lisebergskaninernas värld under jord. I och med öppnandet av Underlandet öppnade Liseberg för första gången en "virtuell kö". Via en app kan besökarna boka en tid när de skall besöka attraktionen. Istället för att stå i kö kan man leka under tiden innan man skall åka på sin tur.

Lisepedia
Titta gärna in på Lisebergs egen Wikipedia, Lisepedia.se. Här kan ni följa Liseberg genom historiens vingslag. Härliga gamla bilder från gamla åkattraktioner, personer som har uppträtt på scen, byggnader som har försvunnit genom tiderna - ja helt enkelt "historia". Kommer ni ihåg, Gamla bergbanan, Super 8 eller vad en biljett kostade 1954? Vilka år spelade gruppen ABBA på Stora Scenen eller kanske vilket väder var det under säsongen 1975? Ja, det mesta hittar du på Lisepedia.se

Grand Curiosa Hotel
2019 började man bygga på det Lisebergs nya hotell Grand Curiosa Hotel. Den 22 april 2023 öppnas hotellet. De är ett fantasifullt familjehotell med en rutschkana från andra våningen rakt ner till lobbyn. Det finns också en ponnykarusell från 1923 i restaurangen. Vattenparken med stränder och bad - Oceana - öppnar våren 2024.

Liseberg
Adress: Ingång från Örgrytevägen och från Södra Vägen.

Balder åkattraktion Liseberg

Balder

Missa inte berg- och dalbanan i trä. Banan är byggd som en åtta med tre våningsplan. Balder har två gånger, 2003 och 2005, utsetts till bästa träbana i berg-och dalbana i världen i en stor internationell tävling. Balder startade år 2003 på Liseberg.

Helix berg och dalbana Liseberg

Helix

Helix stationshus är beläget där biografen Maxxima tidigare låg och den har en topphastighet på 100 km/h. Det är den längsta och snabbaste berg- och dalbanan i Skandinavien. För er som gillar att hänga upp och ner kommer det att ske vid sju olika ställen i loopen och du får även uppleva sk. air time - en känsla av viktlöshet. Helix startade år 2014 på Liseberg.

Mechanica åkattraktion Liseberg

Mechanica

En helt unik attraktion som aldrig tidigare setts på Liseberg. Den för tankarna tillbaka till medeltiden och Leonardo Da Vincis uppfinningsrika skapelser. Här snurrar du i 360 grader högt upp i luften (30 m), samtidigt som du färdas i en pendellik rörelse. Mechanica startade år 2015 på Liseberg.

Karta - Liseberg
Top