IFK Göteborg

Fotbollslaget från Göteborg

IFK Göteborg - Blåvitt i Göteborg

Blåvitt, Änglarna eller Kamraterna.
I Göteborg är det Blåvitt för hela slanten som gäller. Idrottsföreningen IFK Göteborg bildades 1904 av några entusiaster på ett café i Göteborg. Fotbollen är den största idrotten inom föreningen och göteborgare och supportrar går man ur huse när det är dags för match. Sedan 2018 är fotbollssektionen en självständig förening som ingår i alliansföreningen IFK Göteborg.

BK Häcken biljetter

IFK biljetter

Missa inte matcherna med IFK Göteborg. Boka biljett i tid.

Plats: Gamla Ullevi, Ullevigatan 5, Göteborg.

IFK Göteborg i Göteborg

Ett av de stora fotbollslagen i Göteborg.

IFK Göteborg

Fotboll i Göteborg
IFK Göteborg grundades redan 1904 av flertalet ungdomar som hade träffats på ett café i Majorna. Det blev chalmeristen Arthur Wingren som blev ordförande. Vid denna tiden hetter föreningen, Krets 39. Förebilden när det gällde namnet och färgerna blått/vitt var IFK Stockholm som redan hade bildats 1895 och var den första Kamratföreningen i Sverige. Namnet ändrades snabbt till Idrottsföreningen Kamraterna Göteborg efter en sammanslagning med Sportklubben i Annedal. Men i folkmun går laget under två andra namn: Änglarna och Blåvitt. År 1910 började man med den blåvitrandiga klubbdräkten. Innan hade man endast använt blå byxor och vita tröjor.

Gamla Ullevi - Stadion
IFKs hemmarena är Gamla Ullevi. På samma hemmaplan spelar också GAIS och Örgryte. Lagets första träningsplan låg vid Karlsrofältet söder om Linnéplatsen. Där vann Blåvitt fyra vänskapsmatcher 1904. År 1934/35 vann IFK Göteborg sitt första allsvenska guld över GAIS. Hemmaarenan för IFK Göteborg är Gamla Ullevi. Den nya arenan med samma namn som den gamla som låg på samma plats, invigdes 5 april 2009. För oss göteborgare blev namnet lite snurrigt då Gamla Ullevi nu är nyare än Nya Ullevi...men men vi har vant oss.

Hur bra har IFK Göteborg spelat genom åren
En utav storhetstiderna var på 80-talet. 1982 vann laget Allsvenskan, SM-slutspelet, Svenska cupen, Tipscupen, och som första svenska klubb UEFA-cupen under ledning av Sven-Göran Eriksson. Några av de största namnen under denna tiden i laget var Glennisarna: Glenn Holm, Glenn Hysén, Glenn Strömberg, Glenn Schiller och inte att förglömma "Guden", grabben från Jonsereds IF - Torbjörn Nilsson. Grabben från Hönö, Dan Corneliusson och Johnny Ekström "Il Ciclone" – cyklonen från Kallebäck och flera andra. Hade de bästa spelarna fått de löner som de bäst betalda spelarna har idag, hade de troligen inte behövt arbeta efter att de slutat med fotbollen. 987 vann klubben UEFA-Cupen ännu en gång. Även undet 90-talet var laget framgångsrikt och blev svenska mästare sex gånger. Resten är historia.

Kuriosa

Karlsrofältet
IFK Göteborgs första träningsplan låg vid Karlsrofältet söder om Linnéplatsen. Där vann Blåvitt fyra vänskapsmatcher 1904. 1910 slutade de att använda planen men återvände 1923 för att spela säsongspremiärmatchen där med en publik på 4.000 personer.

Idag står en minnessten på platsen som minne till IFK Göteborgs första match. Texten lyder: "Här på Karlsrofältet spelade IFK Göteborg sin första fotbollsmatch år 1904".

Änglarna
Sången som supportarna sjunger idag är bla ”Alla heter Glenn i Göteborg”. Denna ramsa kom till under tiden när det var fyra spelare i IFK Göteborg som hette Glenn. Men från början sjöngs den av motspelarlaget! De fyra spelarna var Schiller, Strömberg, Hysén och Holm. Det var under storhetstiden under 80-talet som ramsan kom till, efter att IFK Göteborg besegrade Hammarby i SM-finalen 1982. Ramsan kom inte från de egna fansen utan från Hammarbyfansen! Från början var det alltså en nidvisa för att förolämpa IFK Göteborg. Förutom sången med Glenn, döptes ett snabbtåg 2017 hos MTR Express som går mellan Göteborg och Stockholm till Glenn.

Alla heter Glenn i Göteborg
IFK Göteborg kallas också för "Änglarna". Namnet "Änglarna" föddes i mitten av 1950-talet efter att IFK Göteborg besegrade AIK i en match. Dagen efter skrevs det om matchen i tidningen och tecknaren Gunnar "Bong" Bongberg hade gjort en teckning med temat "Änglarna". År 1969 bildades IFK Göteborgs supporterklubb med samma namn "Änglarna" men först 1973 blev klubben aktiv. Klubben drivs av supportar och har som syfte att på alla sätt stödja IFK Göteborg.

Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vid frågor om din bokning kontakta Ticketmaster, beroende på var du bokat dina biljetter. Bilder: Ticketmaster och IFK Göteborg.
Karta - Gamla Ullevi
Top