Fiskekyrkan

Feskekörkan vid Rosenlund

Göteborgs Fiskekyrka mitt vid kanalen.

För er som älskar fisk och skaldjur kan ni inte missa denna plats och byggnaden i sig är även en av Göteborgs många fina byggnadsverk. Namnet har kommit av att det liknar en kyrka.

Efter fyra år av renovering öppnade Feskekyrkan igen den 16 maj 2024. Inredningen är ljus och under kyrkan har det monterats 200 stålpålar för att inte Feskekyrkan skall glida ner i kanalen. Fisk- och skaldjursförsäljning är igång som vanligt. Feskekörkan skall bidra till ett levande Rosenlund och med en nybyggd pråm utanför blir det möjligt att kunna sitta ute under sommarhalvåret.

Feskekyrkan

Fisket har alltid varit en viktig del av Göteborgs historia. Här i Fiskekörkan kommer detta verkligen till sin rätta.

Historia
Victor Von Gegerfelt är kyrkans arkitekt och den invigdes 1874. Han har även ritat andra kända byggnader i Göteborg, som bl a Sociala huset och konsthögskolan Valand.

Handla fisk
Här kan du handla färsk fisk från från havet och ni kan också äta gott och få dagens fångst serverad på er tallrik. Skaldjur finns såklart också att handla.

Historisk fiskhandel
Den första fiskhandeln i Göteborgs höll till vid Lilla Torget som på den tiden hette Fisktorget. Fler fisktällen i stan fanns bl a vid stora hamnkanalen nedanför Tyska Kyrkan, Gustav Adolfs Torg och Stora Bommen. 1849 hade man endast fiskhandel vid Rosenlund. Därefter blev det som sagt Feskekörkan.

Fiska i kanalen
Utanför i kanalen kan ni även se folk stå och fiska. Om man har tur kan man faktiskt få sig en lax på spöt.

Turist från kanalen
VIll du se Fiskekyrkan från vattnet kan du hoppa på Paddan båtarna för en tur.

Fisekyrkans olika namn
Genom åren har kyrkan kallats biltvätten och autostradan.

Fiskekyrkan
Adress: Rosenlundsgatan, Göteborg

Karta - Fiskekyrkan
Top