Slott och Fästningar i Göteborg

Historia i Göteborg!

Besök ett slott i och kring Göteborg!

Lite utanför Göteborg kan du besöka några slott eller fästningar. Vad sägs om fästningen på Marstrand eller Gunnebo Slott. Det som ligger närmast till hands är Älvsborgs Fästning som ligger en kort båttur från Göteborgs hamn.

Känn historiens vingslag och ta en guidad tur eller bara vandra själv. Biljetter presenteras tillsammans med olika aktörer.

Älvsborgs Fästning

Ta båten ut till Nya Älvsborgs Fästning

Kombinera flera spännande upplevelser med varandra. Du kan till exempel ta båten ut till Älvsborgs fästning.

Nya Älvsborgs fästning från 1600 talet är idag en välbevarad fästning som du kan nå via en kort båttur från Göteborgs hamn. Det är mycket spännande att besöka platsen och se byggnaderna som finns kvar. Från slutet av 1700-talet till 1866 var fästningen ett fängelse. År 1868 upphörde Nya Älvsborgs Fästning att räknas som försvarsanläggning. Tänk att Älvsborgs Fästning stått emot flera anfall av danskar som ville inta Göteborg. Men Göteborg har varit svenskt sedan staden byggdes för över 400 år sedan.

När du kommer fram kan du promenera runt på fästningen och stanna till på en fika i deras café.

Säsong: 18 maj - 17 sep 2023
Avgår: Lilla Bommen Tid: 30 minGunnebo Slott Mölndal

Gunnebo Slott

Det sägs ju att det spökar i gamla slott. Och så sägs det också om Gunnebo som är ett slott från slutet av 1700-talet. Slottet ligger i en liten bit utanför Göteborg i Mölndals kommun. Det byggdes av köpmannen John Hall som på den tiden var en en av Sveriges rikaste män.

Men rikedomarna hjälpte inte John Hall när livet kom till sitt slut. Då var han nämligen urfattig. Han begravdes inte på sedvanligt sätt. Hans kvarlevor fanns i en kista i Göteborgs domkyrka men de brann upp när kyrkan brann år 1802. Är det därför som Johan fortfarande går omkring i slottet? Eller är det John Hall den yngre som gick i konkurs eller är det frun i huset, Christina Hall som spökar?

Vissa säger att det bara är en skröna och att det alls inte spökar på Gunnebo slott. Du får väl avgöra själv vem som har rätt. Läs på och åk sedan till slottet för ett besök.

Adress: Christina Halls väg, 431 36 Mölndal
Säsong: 18 maj - 17 sep 2023

I området kan du bada vid olika badplatser, vandra, springa i någon av deras löparslingor, leka med barnen på deras lekplats och självklart fika och äta gott. Ta gärna med en egen picknick och bara sätt er på någon av deras härliga gräsmattor.

Tjolaholms slott

Tjolöholms slott

Konstigt kan vara intressant och riktigt spännande. Tjolöholms slott ligger ca 4 mil söder om Göteborg i Kungsbacka kommun. Slottet anses vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Slottet ligger på en halvö brevid havet och byggdes av en svensk-brittisk familj i början av 1900-talet. På platsen stod redan ett slott vid 1200 talet som vid denna tid ägdes av en dansk kung.

Besökare är välkomna och det finns café på plats. Det gäller att ha bra skor för det kan bli en hel del promenader omkring den intressanta byggnaden. En perfekt utflykt för en söndag med skönt väder. Om slottet inte kittlade din fantasi tillräckligt så hinner du nog med lite spel och dobbel när du kommer hem igen.

Här finns restaurang och butik.

Adress: Tjolöholms Slott, 439 74 Fjärås

Carstens Fästning

Carlstens Fästning

Besök fästningen på Marstrand, som ligger ca 45 km norr om Göteborg. Marstrand blev svenskt 1658 och fästningen börjades byggas samma år som freden i Roskilde. År 1882 slutade man att använda fästningen inom militären. Fästningen ligger innanför en mur ca 50 meter över havet.

Även är gäller bra skor för långa härliga promenader i området. Under 1800-talet blev fästningen ett fängelse och än idag kan fängelsehålorna besökas. Svårt att förstå att fångar har suttit på Marstrand i över 25 år sommar som vintertid. På den tiden fanns det absolut inga elektroniska kommunikationsmedel.

Visst sägs det även spöka på fästningen, ibland har man hört hästar och en kärra som slamrande kör förbi, nynningar från den enda kvinnan som fängslades på Marstrand, Mätta Charlotta Fock och andra konstiga spökhistorier.

Adress: Carlstens Fästning, 442 67 Marstrand

Du kan ta dig till Marstrand via en personfärja året runt. Vill du istället åka direkt från Göteborg med båt sker detta under sommartid.

Go City Gothenburg Pass

GO CITY GOTHENBURG PASS

Ett Göteborg turistkort fyllt med fria inträden!

Med ett Go City Gothenburg Pass kan du upptäcka Göteborg till rabatterat pris. Detta Göteborgskort är fyllt med inträden till sevärdheter, museum och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3 eller 5 dagar. Besök så många attraktioner du hinner av allt som ingår.

Mer info om Go City Gothenburg Pass

Fria inträden och sightseeing:

Paddan

Universeum

Göteborgs Stadsmuseum

Bohus Fästning

Maritiman

Båt till Vinga

Sjöfartsmuseet Akvariet

Lilla Skärgårdsturen m.m

Bohus Fästning

Bohus Fästning

Besök ruinen av den forntida försvarsfästningen i Kungälv ca 2 mil norr om Göteborg. Borgen ligger på en bergsklippa i Nordre Älv. Fästningen byggdes 1308 för att försvara Norges dåtida sydgräns.

Du kan gå på guidad tur eller bara vandra runt själv. Sommartid arrangeras en hel del event. Det finns både aktiviteter för stora och små. Håkon V byggde fästningen under medeltiden.

Adress: Fästningsholmen, 442 81 Kungälv

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och ändringar i innehåll. Bilder: Wikipedia och resp hemsida.
Top