Guiden till Majorna

Stadsdelen Majorna i Göteborg

Vad kan man hitta på i denna vackra stadsdel?

Göteborg har blivit ett populärt resmål på senare år och en stadsdel som blommar lite extra är Majorna. Men vad är det med denna bohemiska del av västkusten som lockar så mycket och vad kan man hitta på om man har ett par dagar i denna del av Göteborg? Låt oss gå igenom en guide till Majorna och vad man borde göra när man är på besök där.

Majorna
Göteborg i stort har som sagt blivit mycket populärt och människor från stora delar av Sverige tar sig till västkusten för att njuta av den vackra miljön. Lilla London, som staden kallas i folkmun, lockar naturligtvis också till sig internationella turister. Det kan handla om allt från nöjesparken Liseberg till den populära musikfestivalen Way out West som attraherar människor.

Men många vill också spendera tid i den bohemiska stadsdelen Majorna, som blivit väldigt trendig på senare år. Tidigare var det en arbetarpräglad stadsdel med något billigare bostäder, fina parker och en lummigare känsla än inne i den göteborgska stadskärnan. Men nu har det blivit alltmer populärt och fler inser tjusningen med Majorna. Det är betydligt bättre att strosa omkring där än att lägga tiden på att ligga hemma på hotellet och spela casino online som finns bland Spelpressen.

Fiskrestaurang i Majorna

Den klassiska skivbutiken Bengans
Bengans & Fyrens ölcafé är ett klassiskt hak i Majorna, där du kan kombinera ett bläddrande bland vinylbackar med en trevlig fika eller en öl i solen på uteserveringen. Här spelas det också mindre spelningar, hålls signeringen och säljs biljetter. Om du är en musikälskare är ett besök på Stigbergstorgets mäktiga skivaffär någonting du helt enkelt inte kan missa när du har vägarna förbi Majorna.

Ät fisk och känn havet
Ett viktigt tips i Majorna är att passa på att äta fisk, skaldjur och annat som ligger göteborgarna varmt om hjärtat. Luckans Fisk är en populär fiskbutik med servering, där du antingen kan slå dig ner i solen och njuta av dagens fisk, eller köpa med dig hem för att laga. Det är någonting som lokalbefolkningen gör väldigt mycket.

Det finns naturligtvis många andra serveringar som har fisk på menyn och just maten från havet är tätt symboliserat med Majorna. Konstigt vore kanske annat med tanke på att man ligger med havet som sin nära granne. En mycket välkänd restaurang har ni vid Klippan - Sjömagasinet.

Njut av stadsbilden
En annan sak som är speciellt med Majorna är stadsbilden, som är väldigt pittoresk och som inte riktigt stämmer överens med resten av Göteborg. Haga, Masthugget och en del andra områden har en liknande stil, men Majorna är ändå någonting annat. Att bara strosa omkring och njuta av stämningen här är ett bra tips.

"Gathenhielm reservatet" är ett bra tips för den som vill se hur Göteborg såg ut förr. Här vid Stigbergstorget ligger några gamla hus från 1700-talet och 1800-talet och egentligen några av de få områden som överlevde bränderna som härjade i Göteborg på 1700-talet. Det här är en stark tillbakablick och historiens vingslag är tydliga när man strosar runt här. Området som är cirka 150 x 150 meter stort och med Karl Johansgatan i norr och Bangatan i öster skapades 1936 efter protester att husen skulle rivas. Husen fick stå kvar och det är vi tacksamma för idag.

Handla second hand & antikt
Majorna har blivit trendigt och en av de tydligaste trenderna är alla butiker med second hand-saker, antikaffärer och annat som ger en chansen att shoppa i Majorna. Men om du är ute efter lyxshopping får du nog söka dig in mot Göteborgs mer centrala delar. Här är det återbruket och hållbarheten som står i centrum, med många små loppisar och antikbutiker.

Röda sten och Sjöfartsmuseet
Missa inte ett besök till Röda Sten vid Älvsborgsbron. Där kan du upptäcka konserter, utställningar och andra scenframträdanden. Missa inte deras uteservering under sommaren. Området tillhör Majorna. Sjöfartsmuseet med inrikting havet kan ni besöka i Majorna. Bakom museet hittar ni den stora pelaren - sjömanstornet med sjömanshustrun som tittar ut över havet.

Landshövdingehus
Majorna är en av stadsdelarna förutom Kungsladugård och Gårda som har typiska landshövdingehus. Husen har en port in från gatan till en gemensam gård och två lägenheter per våningsplan. När du promenerar bland husen känns det som om man promenerar i Göteoborg under sent 1800-tal. De första landshövdingehusen byggdes 1876.

Top