Kul för barn i Göteborg

Allt från lekplatser till kultur!

Vad finns det att göra tillsammans med barnen i Göteborg?

Det finns mycket att upptäcka och hitta på i Göteborg tillsammans med dina barn. Varför inte besöka ett museum, gå på Liseberg på sommaren, jul och halloween, åka på läger, åka Paddan, gå på Universeum eller varför inte helt enkelt åka till ett ställe där man kan leka - ett lekland - även roligt för vuxna.

Nedan tipsar vi om lite smått och gott som barn kan göra i Göteborg. Det finns också många platser i Göteborg som anordnar barnkalas. Sidan innehåller samarbeten med olika partners.

Mellan 12 juni - 14 augusti 2024 är det Sommarlov i Göteborg

Det längsta skollovet som alla barn bara älskar är Sommarlovet från mitten av juni till mitten av augusti. För er som bor i eller ska besöka Göteborg i sommar finns massor av kul aktiviteter att göra. Se vad som finns att göra på sommarlovet i Göteborg här »

Sjöfartsmuseet Akvariet Göteborg

Sjöfartsmuseet Akvariet

Besök det nya Sjöfartsmuseet efter dess ombyggnation. Museet har fått ett rejält lyft med ny entré och det nya Akvariet. Akvariet tar er in i en undervattenvärld som ligger under jord. Det blir allt från kalla havsdjup till varma korallhav med fina korallrev. I det största akvariumet finns ett hundratal utrotningshotade tropiska koraller. Här kommer även koraller bevaras och tas om hand för framtiden för deras fortlevnad. Du kan även prova på att styra ett stort fartyg i museets fartygssimulator. Det finns också en lekplats för de minsta - Knattegatt (0-3 år). Här finns också massor av fartyg att titta på....ja i mindre format då. Här ställs kontinuerligt nya utställningar upp. Kom och lär känna havet och Göteborg som hamnstad.

Museet har café. Fri entré under 20 år.

Tips: Köp årsbiljett som gäller till 4 museum i Göteborg: Göteborgs Konstmuseum, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet, Röhsska museet.

Adress: Karl Johansgatan 1-3
Sjöfartsmuseet Akvariet

Biljetter till Alice in Wonderland

Alice in Wonderland

Spektakulär Cirkus

Scandinavium | 8-9 nov 2024
I november 2024 kommer den ukrainska cirkusteatern Elysiumen med sin spektakulära cirkusshow "Alice in Wonderland" eller Alice i Underlandet som vi säger på svenska. Alice i Underlandet är sagan om Alice som följer efter en vit kanin som hoppar ner i ett kaninhål och Alice faller ner i detta hål. Och sedan blir allt ett enda stort äventyr. Alice träffar bland annat på Cheshirekatten, Hattmakaren, Påskharen och Hjärter Dam.

Alice i Underlandet är en fantastisk familjeföreställning med akrobatiska framträdanden, moderna 3D-bakgrundsscener, unika ljuseffekter och musik.

Maritiman

Maritiman

Maritiman i Göteborg passar de lite större barnen. Här kan ni utforska alla de spännande båtarna. Den stora jagaren HMS Småland (J19) är riktig intressant. Detta örlogsfartyg är det största bevarade (som museum) i Skandiavien. Hon byggdes faktist i Göteborg, på Eriksbergs Mekaniska Verkstad 1952. Hon var i marinen fram till 1979.

En annan intressant båt är monitorn Sölve. Hon byggdes redan 1875 i Norrköping. Tanken var att hon skulle gå upp i Göta Älv och försvara Vänerns städer från eventuella fiender. Hon var med att försvara Sveriges neutralitet under första världskriget. Sölve hamnade på skroten på Ringön på 80-talet men räddades av några som ville bevara henne för framtiden. Och så blev det. Idag är Sölve världens enda bevarade monitor av tredje klass. Många fler båtar finns också att beskåda på Maritiman.

Här finns café ombord en båt. På sommartid kan ni köpa glass.

Adress: Packhuskajen 12
Maritiman

Vi har testat Göteborgs Maritima Museum. Denna gång utan barn :). Det är en intressant plats både för vuxna och barn. Att promenera ombord Jagaren Småland och försöka föreställa sig hur livet ombord var. En del klättring nerför och uppför branta trappor blev det också. Svårast var nog att komma ner i u-båten. Fattar inte hur man kan arbeta ombord en ubåt - fy vad trångt. Mycket intressant.

Läger hos JumpYard

Roliga läger i Göteborg hos JumpYard

JumpCamp - skollovsläger hos JumpYard

Under skollov i Göteborg anordnar JumpYard skollovsläger eller JumpCamp som det kallas. JumpCamp innebär mer än bara trampolinhoppning – och alla är välkomna, oavsett förkunskaper. JumpYard kommer att hitta på en hel del roliga aktiviteter och utmaningar. Deras duktiga ledare ansvarar för grupperna och ser till att ditt barn trivs på lägret!

Ledarna håller i organiserade träningspass i trampolin, gymnastik och parkour som varieras med roliga lekar och spännande utmaningar i trampolinparken. JumpYard anordnar läger under sportlov, påsklov, sommarlov och jullov. För att delta på JumpYards läger behöver barnen ha fyllt 8 år.

Tid: Under Göteborgs skollov
Plats: Torpavallsgatan 4C, Göteborg
Bild: JumpYard

Universeum

Universeum

Här finns sju våningar med olika spännande saker. Varför inte titta på hajar i akvariehallen, eller ta en tur ut i rymden, promenera i regnskogen och titta på fåglar och andra små trevliga djur. Orkar de små barnen inte gå mer, ta hissen till bottenvåningen där det finns en liten lekplats med diverse leksaker, rutschkana, båt, affär m.m. Där finns även toaletter. Stället heter Miniverseum. Till sommaren 2023 kommer Universeum öppna upp en filmdome - Wisedome. Här kommer du kunna se filmer på Sveriges största visualiseringsdom i 360 grader.

Visste ni att Universeum är Nordens största Science center. Universeum uppdrag är att positivt påverka barn och ungdomars attityd till naturvetenskap, teknik och matematik . Har ni inte varit här - kan vi varmt rekommendera att ni går hit. Hit kan ni komma under hela året! Finns mycket att se för barn i alla åldrar.

Barn under 3 år går in gratis. Det finns café.

Adress: Ligger inte långt från Liseberg. Södra vägen 50 (Korsvägen)

Vi har testat Universeum med en tjej på 3 år. Hon diggade "hajarna" och aporna i regnskogen, fåglarna var väl si så där...trapporna och hissarna var kul. Men vad var roligast tror ni? lekplatsen i bottenplan. Tips: ta med ett par inneskor till barnen om ni är här på vintertid. Nu har vi även varit på Universeum med barn 10 år och 12 år. De gillade regnskogen där fåglar flyger fritt och delen med experiment och testa på. De gillar fortfarande hajarna :-)!

Go City Gothenburg Pass

GO CITY GOTHENBURG PASS

Ett Göteborg turistkort fyllt med fria inträden!

Med ett Go City Gothenburg Pass kan du upptäcka Göteborg till rabatterat pris. Detta Göteborgskort är fyllt med inträden till sevärdheter, museum och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3 eller 5 dagar. Besök så många attraktioner du hinner av allt som ingår.

Mer info om Go City Gothenburg Pass

Fria inträden och sightseeing:

Paddan

Universeum

Göteborgs Stadsmuseum

Bohus Fästning

Maritiman

Båt till Vinga

Sjöfartsmuseet Akvariet

Lilla Skärgårdsturen m.m

Liseberg

Liseberg

Liseberg är ett av barnens favoritställen under sommaren. Åk karuseller och berg & dalbanor. Här finns Flygande elefanter, Ponnykarusellen och Radiobilarna och mycket mer. Ta en paus och ät popcorn, glass eller spunnet socker. Vill ni tävla finns här mängder med olika spel. Under Halloween förvandlas Liseberg till en skrämmande plats med vålnader som irrar omkring men också vackert pyntat med pumpor och allt som hör Halloween till. Under Julen blir Liseberg en sagolik plats där barnen kan träffa Tomten och åka attraktioner. Hela Liseberg är julpyntat och full av vackra juleljus.

För de minsta finns Kaninlandet. I Kaninlandet finns ett helt eget hus "Busshållsplatsen" där barnen kan klättra, åka rutschkanor, gå på hängbroar m.m. Ta en båttur i kaninresan, trampa bil i kaninlandsbanan, åk den stora eller lilla berg & dalbanan.

Liseberg passar barn i alla åldrar. För de större barnen gäller ålder + längd i vissa åkattraktioner. Ni ser en skylt intill resp åkattraktion. Ni kan också pröva lyckan på de många lyckohjulen, här kan ni vinna chips, kexchoklad, gosedjur och andra leksaker. Parken har ett flertal olika cafeer, kiosker och restauranger. Ni kan även handla souvernirer i deras butiker.

Adress: Huvudentren, Örgrytevägen 5. (Ligger nära Universeum)
Säsong: Sommarsäsong: Apr-Okt. Halloween: Okt-Nov. Julöppet: Nov-Dec.
Liseberg

Vi har provat Kaninlandet med en 3-åring. Hon hade superkul, sprang och klättrade och åkte ruschkana...var nästan svårt att hänga med. Tips: Skriv telefonnummer på ditt barns arm, sätt på de en reflexväst eller glada färger så att du snabbt kan se var ditt barn befinner sig. I Kaninlandet kan de lätt springa iväg....

Biljetter till Bröderna Lejonhjärta på Lisebergsteatern Göteborg

Bröderna Lejonhjärta

Astrid Lindgrens klassiska berättelse om bröderna Skorpan och Jonatan!

Lisebergsteatern | 24 nov - 22 dec 2024
Se en av Astrid Lindgrens mest populära sagor i höst på Lisebergsteatern i Göteborg. Det är sagan om bröderna Skorpan och Jonatan som kommer till landet Nangijala när de dör och där upplever spännande äventyr. Bröderna kommer till Körsbärsdalen och Törnrosadalen där de träffar olika karaktärer. De möter också den onskefulla Tengil och hans hemska drake Katla. Det blir en spännande resa för de båda bröderna.

Göteborgs Stadsmuseum

Göteborgs Stadsmuseum

Museet vänder sig till de större barnen med historia om Göteborg från förr. Mycket intressant att se hur Göteborg såg ut på tex 1700-talet. Här finns flertalet minnen från förr.

För de minsta finns Barnens museum. Här hittar ni en liten spårvagn, klättervägg, tunnlar och mjuka klossar att bygga med. I anslutning till lekrummet finns det även möjlighet att värma mat i mikro och sitta ned i lugn och ro vid deras bord och stolar.

Fri entré under 20 år. Café finns.

Tips: Köp årsbiljett som gäller till 4 museum i Göteborg: Göteborgs Konstmuseum, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet, Röhsska museet.

Adress: Norra Hamngatan 12 (Nära Brunnsparken och Gustav Adolfs Torg)
Göteborgs Stadsmuseum

Universeum Göteborg
Universeum
Göteborg | Året om

Kliv in i den varma regnskogen och se fåglar som flyger fritt. Besök det coola akvariet och se hajarna simma förbi. Testa dina kunskaper om stjärnor och planeter. Eller förundras över dinosaurer på den gigantiska välvda filmduken i Wisdome. (Obs. Entré till Wisdome ingår ej i entrébiljetten.)

Biljetter presenteras i samarbete med GetYourGuide.
Äventyrsbana Höghöjdsbana Göteborg
Klättra i höghöjdsbana
Delsjön, Göteborg | Apr - Nov 2024

Ta med hela familjen till Upzone Äventyrsbana i skogen. Här klättrar ni runt på hög höjd och utmanar er själva. Gå balansgång, ta er över kluriga hinder på olika höjder, svinga er i lianer och susa fram på zipline. All utrustning ingår. Barn måste vara minst 125 cm långa för klättring i Göteborg. Du köper ett presentkort som du sedar löser in på Upzone:s hemsida när du bokar in din klättertid.

Presentkort presenteras i samarbete med Truestory.
Plikta Slottsskogen

Slottsskogen (Barnens Zoo och lekplatsen Plikta)

På våren och sommaren är det en härlig plats att besöka. I parken kan ni vandra runt och titta på blommor, träd och djur. Ta en glass och sitta ned och njuta. Finns lekplatser för barnen och självklart kan ni ta med er egen picknickkorg och sitta ned i gröngräset.

När det gäller djur, är det nog Barnens Zoo som lockar mest. På sommarhalvåret kan barnen klappa killingar och kaniner. Finns även möjlighet att rida häst. Se på sälar - gå förbi säldammen och försök att passa in när de matas (kl 14.00). Tycker barnen om pingviner - stanna även till där. Orkar barnen mer besök gå förbi alla djuren och titta på älgar, vargar, grisar m.m.

För lek, ta er till lekplatsen "Plikta". Här hittar ni spännande lekredskap som bla en femton meter lång val som ni kan klättra på och åka rutschkana nedför , gungor, gungbräda, studsmattor. Det finns även möjlighet för korvgrillning. Personal finns på plats varje dag. Tillgång till toalett, skötbord för de små, i det röda huset. Barnen kan också låna cyklar.

För de större finns det äventyrsgolf och Frisbeegolf.

Flera olika café finns i parken. Glass/Korvkiosker finns vid säsong.

Adress: Mellan Linneplatsen (Naturhistoriska Museet) och Botaniska Trädgården
Slottsskogen

Lekplatsen Plikta får nästan full poäng. Bra med alla leksakerna, rutschkanor, valen, små studsmattor, sandlådor. Härligt att ha gräsmattor runt omkring, närhet till att köpa glass och möjlighet till att värma mat och byta blöja för de minsta.

Ribtur i Göteborg

Åk fartfylld RIB-båt i Göteborg

En adrenalinkick i Göteborgs skärgård

Att åka RIBbåt är både kul och spännande. Det går fort och det är skumpigt. På denna ribtur åker ni från centrala Göteborg ut till Göteborgs skärgård där havet öppnar upp sig och det är dags att dra på farten. Om en Stena-båt har passerat blir det lite extra skoj att kryssa över vågorna som kommer. Ni stannar till på ön Vinga där ni kan kika runt lite. Kanske får ni även se sälar under båtturen.

RIB står för Rigid Inflatable Boat. Båtarna utvecklades ursprungligen för att amerikanska insatsstyrkor snabbt och säkert skulle kunna transportera människor i alla väder. Det innebär att RIB-båtarna är extremt sjösäkra, klarar öppet hav med upp till fyra meters våghöjd och kan komma upp i hastigheter på 40-50 knop. Ni får både overall och flytväst att låna. Barn under 16 år får endast åka tillsammans med vuxen.

Tid: Utvalda datum juni, juli, augusti och september i alla väder

Gäller endast nya kunder t o m 2024-12-31 (gäller ej på redan nedsatta priser)
Göteborgs Naturhistoriska Museum

Göteborgs Naturhistoriska Museum

Passar de större barnen, men de lite mindre kan också komma hit (runt 2 år och uppåt). Kan vara lite svårt för de små barnen att förstå att de inte får "klappa" alla djuren. De minsta kan också bli lite rädda för de stoooora djuren.

Här kan ni se många uppstoppade djur från hela världen! Här finns fiskar, krabbor, titta in på insektsavdelningen, se den stora elefanten, lejon, sköldpaddor, isbjörnar.. ja vad finns det inte! Missa inte den stora "Malmska valen".

Många trappor men det finns en liten hiss. Ett café i bottenplan och en liten shop att handla i. Kan ibland vara trångt i kafeet. Lämna barnvagnen utanför!

Barn från 6 år kan gå med i Rockklubben - inbjudningar till olika events på museet. Fri entré under 20 år.

Adress: Museivägen 10 (Slottsskogen vid Linnéplatsen)
Göteborgs Naturhistoriska Museum

Vi gjorde ett besök med två barn på 4 år och den lilla tjejen på 2 år. Här är det uppstoppade djur som gäller. Den lilla på 2 år blev rädd för den stora elefanten och vågade inte gå förbi.....Hon på 4 år tränade på alla djurnamn som hon kunde. Tips: Besök gärna lekplatsen Plikta i Slottskogen (precis nedanför museet) om barnen behöver lite mer spring i benen.

Sightseeing med Paddan i Göteborg
Sightseeing med Paddan
Centrala Göteborg | 28 mar - 3 nov 2024

Det är kul att åka med Paddan-båtarna. Den tar dig genom Göteborgs kanaler och ut i Göteborgs hamn. Vissa broar är så låga att ni måste böja er rejält ner för att inte slå i huvudet.

Biljetter presenteras i samarbete med Strömma.
Escape Room
Escape Room
Göteborg | Året om

Dörren stängs bakom er och tillsammans måste ni lösa hur ni skall ta er ut! Ni ställs inför flera mysterier och pussel att lösa. Men.....tänk om ni inte hittar ut!

Presentkort presenteras i samarbete med Upplevelse.com.
Alfons Åbergs Kulturshus Göteborg

Alfons Åbergs Kulturhus

I Trädgårdsföreningen hittar du Alfons Åbergs Kulturhus, bara ett stenkast från Centralstationen i Göteborg. Här kan barn och deras vuxna se på teater, leka i Alfons vardagsrum, provåka helikoptern och lära sig spännande saker. Scenografierna är hämtade ur böckerna om Alfons Åberg, skrivna av Gunilla Bergström. På övervåningen finns utställningen G som i Gunilla där de har återskapat delar av Gunilla Bergströms ateljé. Här kan du se originalinredning från ateljén, priser och utmärkelser samt kuriosa.

I entréavgiften ingår dagens program som till exempel teater, högläsning, musik, dans, experiment och mycket mer. Ett kafé finns med kalla drycker, ekologiska pannkakor med sylt och grädde, bakverk och glass för små och stora. I deras presentbutik kan du köpa roliga Alfons-prylar och böcker att ta med hem eller ge bort till någon du tycker om.

Barnvagnsparkering är utomhus under tak och du kan även hyra lås. Polletter till värdeskåp delas ut gratis.

Adress: Trädgårdsföreningen (Ingång från Drottningtorget)
Alfons Åbergs Kulturhus
Bild: Alfons Åbergs Kulturhus. Foto: Beatrice Törnros

Vi har testat Alfons Åbergs Kulturhus med en 3-åring. Superkul tyckte hon. Tror hon slog rekord i hur många gånger man kan åka rutschkana. Att åka helikopter, gå på bio och jobba i mataffär gillade hon också. Pyssla i köket och ringa i telefonkiosken var kul. På översta våningen var det lite lugnare där man kunde mysa och läsa bok och leka med leksaker. Där uppe fanns också en liten söt barntoalett. Jättemysigt att fika på utsidan på sommaren med utsikt över kanalen.

Boka Charlie och chokladfabriken musikalpaket i Göteborg

Charlie och chokladfabriken

Musikalbiljett + Hotell

GöteborgsOperan | 21 sep - 31 dec, 2024 och 8 - 28 jan, 2025
Äntligen får vi se Ola Salo på scen igen. Ola spelar den ikoniske godisuppfinnaren Willy Wonka i musikalen Charlie och chokladfabriken som har premiär på GöteborgsOperan den 21 september 2024. Musikalen är baserad på den brittiske författaren Roald Dahls klassiker Kalle och chokladfabriken från 1964. Berättelsen handlar om Charlie som bor med sin familj i ett fallfärdigt ruckel. De är så fattiga att de bara har råd att äta kål. Men varje dag går Charlie förbi godisgeniet Willy Wonkas chokladfabrik och drömmer sig bort. Och plötsligt skall livet förändras för Charlie när Wonka meddelar att han gömt fem guldbiljetter i lika många chokladkakor och Charlie blir ett av de lyckliga barn som vinner ett besök på fabriken. Men blir besöket så fantastiskt som han drömmer om...?

Charlie och chokladfabriken riktar sig främst till en vuxen publik men passar även barnfamiljer. Observera att Ola Salo ersätts av annan artist under några föreställningar. Musikaliskt ansvarig är West End-dirigenten Michael England. Det kommer bli en häftig scenupplevelse och massor av bra musik.

I paketet ingår: Musikal + hotellövernattning.
Hotell: Välj bland flera centrala hotell i Göteborg.

Världskulturmuseet

Världskulturmuseet

För de små barnen presenteras olika utbud kontinuerligt, mys, sång, dans och pyssel. Själva museet vänder sig till den äldre publiken med olika utställningar och event. Aktuella frågor i världen presenteras på museet. För de minsta barnen presenteras olika event under året, tex mer mosaik där barnen kan utforska mosaik eller andra saker.

Missa inte utställningen: "Tillsammans". Utställningen lyfter frågor om det underbara och svåra att leva ihop med andra. Titta gärna in på barnens webmuseum där ni kan följa råttan Mimus. Här har du möjlighet att printa ut klippdockor och några andra spännande aktiviteter.

Här finns restaurang och en liten shop.

Adress: Södra Vägen 54 (bakom Universeum)
Världskulturmuseet

Bli medlem hos Scandic hotels i Göteborg

Bo på Scandic i Göteborg

Som Scandic medlem får du alltid bästa pris!

Scandic är Sveriges mest kända hotellkedja med prisvärda rum över hela Sverige. I Göteborg finns det Scandic hotell på olika centrala platser. Scandic är också mycket familjevänligt men passar självklart för alla olika resenärer. De har bra familjerum, rabatter för barn, rabatt för pensionärer och studenter och massor av erbjudanden året om.

Bo på Scandic med familjen
För dig som reser med familjen bor barn under 12 år gratis i vuxens sällskap, det finns barnvänliga rätter i restaurangen och barn kan välja en halv rätt från ordinarie a la carte menyn till 50 % rabatt. Det kan även vara lite extra gott för barn på frukostbuffén och det anordas ibland olika barnaktiviteter.

Se familjevänliga Scandic hotell i Göteborg »

Bli Scandic Friends medlem
Som medlem i Scandic får du alltid bästa pris på rum. Rumspriser för medlemmar visas direkt när du söker efter rum på Scandics hemsida. När du bokar ett rum till Scandic Friends pris får du alltid poäng som du kan använda till fler övernattningar eller annat*. Ju fler poäng du tjänar tar dig mot nästa nivå som Scandic Friends men ännu fler erbjudanden.

Bli Scandic Friends medlem gratis direkt när du bokar din vistelse på Scandic i Göteborg »

* Vissa hotell är undantagna från där du kan använda dina poäng i restaurang, bar eller shop. Titta alltid på Scandics hemsida för aktuell information.
Hotellrum bokas i samarbete med Scandic.
Göteborgs Stadsbibliotek

Göteborgs Stadsbibliotek

Hit kan de små barnen få en trivsam stund i bottenplan på biblioteket. I "Barnavdelningen" finns det en yta för de minsta "Miini" (0-5 år) som täcks av en härlig heltäckningsmatta. Här hittar ni Barbapappa, lilla fröken Anna etc där ni hittar motsvarande böcker som ni vill låna! Ett smart sätt för både barn och vuxna att hitta till rätt böcker.

Finns också några småbord där ni kan sitta ned och läsa en bok. Här finns också leksaker och olika spel. För sagostund och lite teater finns ett mysigt rum men en härlig stjärnhimmel. Föräldrarna kan sitta och mysa i de härliga soffan. Obs! ni måste ta av er skorna såklart.

Här finns barnvagnsparkering, värdeskåp, skötrum. Det finns även café och här får man även äta medhavd mat.

Adress: Götaplatsen 3
Göteborgs Stadsbibliotek

FRI ENTRÉ
Boka en tur till Älvsborgs Fästning i Göteborg

Båt till Nya Älvsborgs Fästning

På sommaren kan du åka ut till Nya Älvsborgs Fästning och spendera en dag där. En fin sommardag är det verkligen ett tips att åka ut hit. Båten avgår ifrån Lilla Bommen och resan ut tar ca 30 min. Ni får se mycket av Göteborgs hamninlopp. På fästningsön finns också ett café. Annars kan ni ta med egen fikakorg och sätta er på filt på en mysig plats och bara njuta av sommaren.

2023 firade Göteborg 400 år och Nya Älvsborgs Fästning har sedan 1677 skyddat Göteborg från flera attacker från danskarna. Det sitter till och med gamla kanonkulor kvar i stenmurarna på fästningen. Kanske har ni hört talas om Tordenskiöld verksam i danska kungliga flottan, som 1719 kom med sin trupp för att inta både Nya Älvsborgs Fästning och Nya Varvet.

Resan ut till Nya Älvsborgs Fästning är mycket populär så det är bäst att boka dina biljetter online i förväg. Biljettköerna kan ringla sig långa en fin sommardag och då är det skönt att redan ha sin biljett fixad.

Säsong: 18 maj - 15 sep, 2024. Dagligen: 28 jun - 11 aug, 2024 (Se tider)
Avgår: Lilla Bommen Tid: 30 min (enkel resa)

Fästningar är spännande för barn!

Om man bortser ifrån varför man byggde fästningar förr och vad som hänt i dessa så är just fästningar en spännande plats för barn. Många av Sveriges fästningar är endast ruiner och här kan man gå omkring i intressanta gångar och rum. Flera fästningar har också speciella familjedagar med olika aktiviteter för barn. I Göteborg har vi Nya Älvsborgs fästning (byggd 1653-1677) då den tidigare "gamla" fästningen vid området Klippan raserades 1673.

Nära Göteborg ligger också Bohus Fästning i Kungälv och Carlstens Fästning på Marstrand. På motsatta sida landet i Stockholms skärgård ligger en annan försvarsfästning Vaxholms Fästning. Den första fästningen byggdes här på mitten av 1500-talet. Men dagens fästning är ifrån 1863. En välbevarad plats och ett spännande utflyktsmål under ett Stockholmsbesök. Det finns också massor annat kul för barn i Stockholm under en familjesemester.

Boka en tur med makrillfiske

Makrillfiske

Ta familjen med ut till havs och fiska makrill. Du får prova på att fiska med spö, häckla och att handdörja. Självklart tar ni med er fisken hem! Helt underbar känsla att steka och äta sin egen nyfångade fisk.

Säsong: Juni - Sep
Tid: 3 tim

Gäller endast nya kunder t o m 2024-12-31 (gäller ej på redan nedsatta priser)

Lekplatser och lekland i Göteborg

För dig som besöker Göteborg med barn vet nog att de flesta barn vill och behöver leka av sig lite då och då. I Göteborg finns många bra lekplatser och lekland där barnen kan leka och busa. Här hittar du lekplatser som ligger centralt i Göteborg och även de lite utanför centrum.

Trädgårdsföreningen Göteborg
Trädgårdsföreningen

Om ni håller till i centrum med barn och de vill leka av sig lite kan vi verkligen rekommendera Trädgårdsföreningens lekplats. Här finns nästan allt, gungor, rutschkanor, gungbrädor, sandlådor, klätterställning. Underlaget är av gummi och sommartid är det lite skönt för barnen att gå barfota här. Runt omkring har ni parken där ni kan relaxa på en filt efter all lek (sommartid såklart). Vintertid får ni ha med er lite annat att sitta på.

Ta gärna med mat eller fika från något café i närheten. Inne i Trädgårdsföreningen har ni även ett mysigt café när man går in via Drottningtorgets entré och ett annat vid entrén via Bältespännarparken. Under sommaren brukar man kunna köpa glass i kiosker i parken. Parken är öppen året om.

Adress: Du kan gå in via Slussgatan 1 (vid Centralstation / Drottningtorget) och Södra Vägen (Bältespännarparken, mitt emot Stora Teatern)

Trädgårdsföreningen

Vi har gjort ett besök med två barn på nästan 4 år och den lilla tjejen på 2 år. Vi hade pangväder med sol och nästan ingen vind. En perkfekt lekplats inne i centrum. Gungorna drog mest och självklart rutschkanorna. De ville inte gå hem! Mycket bra utbud till barnen! Miljön är ju också helt underbar! Grönområde med fika efter leken.. perfekt.

Färjenäsparken Hisingen
Färjenäsparken (Hisingen)

I parken ligger en av Hisingens största lekplatser. Här finns klätternät, gunga, sandlåda, snurrkorg, snurrkoppar, djurskulpturer, indianhus och rutschkana. För er som vill skejta eller spela fotboll finns här en fotbollsplan, skejtbanor. Det går även att gymma här på deras utomhusgym eller spela basket.

Underlaget på lekplatsen består av gummiasfalt och träflis. Lekplatsen är belyst.

Adress: Mellan Eriksberg och Älvsborgsbron intill Taubeskolan

Färjenäsparken

Plikta Slottsskogen
Plikta lekplats (Slottsskogen)

Här hittar ni en härlig lekplats till barnen. Klättra på den 15 meter långa kaskelottvalen, gunga, åk rutschkana, hoppa på studsmattor, spela schack, låna cyklar, åk gungbräda, gå balansgång etc. Varje dag finns det personal på plats som lånar ut cyklar, spel och anordnar aktiviteter för barn mellan 6-16 år. Det finns en grill där ni kan grilla egen korv. När den är tänd kan ni använda den, övrig tid - ta med egen kol och tändvätska.

I det röda huset finns det en microugn, en toalett och skötbord för de små. Det finns även några bord att sitta vid. Vid kvällstid finns det belysning fram till kl 22.00 på lekplatsen.

Adress: Slottsskogen (intill Naturhistoriska Museet)

Plikta

Vi har varit på Lekplatsen Plikta vid flertalet tillfällen och rekommenderar det varmt. Här finns toaletter, skötbord och en liten stuga där ni kan gå in och värma er på vintertid. Finns också grillar där ni kan grilla medhavd korv.

Exercisparken Heden
Exercisparken (Heden)

Äntligen en lekplats mycket centralt belägen i stan! En härlig öppen lekplats med konstgräs och gummimatta. Här finns gungor, sandlåda, bänkar, klätterställning men tyvärr ingen rutschkana (ni kan öppna grinden till förskolan som ligger i anslutning och låna deras rutschkana). För de större barnen basketplan, sandvolleybollbanor, friluftsgym och äventyrsgolf.

Kiosken är öppen med glass och annan förtäring. Tips: ni som vill känna lite beachkänsla - sätt er och sola på deras stensolstolar.

Adress: Hörnet Södra Vägen - Engelbrektsgatan

Lekstan Göteborg
Lekstan

Här kan stora som små leka. Barnen kan leka runt på klätterställningar, hoppa på studsmattor, krypa i hemliga gångar, åka rutschkana, kasta bollar i bollhavet, åka bilbana och spela på ett golvpiano m.m.

Barnkalas: Ni kan även boka ert barnkalas här. Café finns.

Adress: Askims verkstadsväg 5, Askim

Justin Bäver lekplats Partille
Justin Bäver lekplats (Partille)

Kom till Partille stadspark och lek med dina barn. Här finns en stor bäver att klättra på och mycket andra saker att klättra på och i. Gungor finns också.

Adress: Gamla Kronvägen (Partille)

Justin Bäver lekplats

Angereds lekplats Angeredsparken
Angereds lekplats (Angered)

I Angeredsparken i Angered hittar du en stor lekplats bakom Angereds Torg. Ta med en picknickfilt sommartid och fika en stund och lek med blandade leksaker. Här finns rutschkanor, klätterrep, skrattspeglar, studsmattor, en stor klätterställning, karuseller, ett par gungor, sandlåda, lekhus, linbana och jättegungor.

På sommaren sprutar det vatten på lekplatsen. Ta med baddräkt.

Adress: mellan Angereds Torg och Angereds Arena

Sightseeing med Helikopter i Göteborg
Flyg helikopter över Göteborg
Avgår från Säve flygplats | Apr - Sep 2024

Ett riktigt häftigt sätt att se Göteborg från ovan. Helikopter tar er ut över Göteborgs skärgård och över kända landmärken i Göteborg. Från 3 år.

Gäller endast nya kunder t o m 2024-12-31 (gäller ej på redan nedsatta priser)

Presentkort presenteras i samarbete med Greatdays.
Luftballong över Göteborg
Flyg luftballong över Göteborg
Göteborg | Maj - Sep 2024

Var med och förbered luftballongen innan avfärd. Stig sakta uppåt i det blå och sväva nästan ljudlöst i luften. Vädret och vinden avgör vart luftballongen tar er. Från 12 år samt minst 140 cm lång.

Gäller t o m 2024-12-31

Presentkort presenteras i samarbete med Upplevelse.com.
Se fler upplevelser med helikopter och luftballong

Mer skoj för barn lite utanför Göteborg

Utanför centrala Göteborg finns också roliga platser för barn att besöka....ja, även för vuxna.

Jubileumsparken Göteborg
Jubileumsparken, Frihamnen (Hisingen)

Ta gärna en titt på vad som händer i Jubileumsparken i Frihamnen. Brukar officiellt öppna i Maj men det pågår aktiviteter lite då och då och under skollov brukar det hända saker. Under sommaren finns det aktiviteteter som att testa segling, åka rullskridskor m.m. I området hittar du också en bastu som öppnade 2015. Du kan även bada i pool i området. Hela badområdet inkl bastun kommer att byggas om/ut under 2023 och bli ett flytande landskap för bad och vistelse. Här finns också en rolig klätteranordning "Näsan i blöt". Här finns också en fin lekplats för barnen och äventyrsgolf.

Adress: Frihamnen

Jubileumsparken

FRI ENTRÉ
Ladan Hisings Backa
Ladan, Backa Västergård (Hisingen)

Besök den idella föreningen där ni kan komma och gå som ni vill. Barnen kan titta på djuren som finns här, kor, grisar, kaninen, getter, marsvin och gotlandsrussar. Barnen kan även hoppa i "Hoppet". Vid speciella tillfällen på året, brukar vara runt Valborg och en gång på hösten anordnas ridning, fiskdamm, korvgrillning m.m.

Barnkalas: Ni kan även boka ert barnkalas här. Plats för att grilla finns och en värmestuga.

Adress: Rimmaregatan 9B, Hisings Backa

Ladan Backa Västergård

FRI ENTRÉ
Kättilsröds 4H gård
Kättilsröds 4H Gård (Hisingen)

För er som vill besöka djur och komma ut i naturen. Gör ett besök till Kättilsröds 4H gård på Hisingen. Här går du runt själv och tittar på djuren, kor, hästar, får, grisar, ankor, kaniner, katter m.m. Ta gärna med egen fika eller köp i deras cafe (helgerna självservering) . På helgerna blir det ibland ponnyridning.

Barnkalas: Ni kan även boka ert barnkalas här.

Adress: Västra Tuvevägen 100

Kättilsröds 4H Gård

Lalandia Billund Danmark från Göteborg
Lalandia Billund med färja från Göteborg
Göteborg - Fredrikshamn - Billund | Hela året runt

Lalandia är Skandinaviens största vattenpark. Intill ligger också LEGOLAND®. Ta färjan från Göteborg till Fredrikshamn. Kör sedan ca 3 timmar till Billund och checka in. Badland är kul för alla. Paketresa: Färja (Stena Line) Göteborg - Fredrikshamn, hotel Lalandia. Inträde till vattenparken Aquadome och lekplatsen Monky Tonky är gratis för boende på Lalandia.

Mer om Lalandia

20% rabatt på färjebiljett med Stena Line när du bokar paketresa hos Sembo.

Paketresor presenteras i samarbete med Sembo.
Legoland Billund Danmark
LEGOLAND® Billund med färja från Göteborg
Göteborg - Fredrikshamn - Billund | 23 mar - 3 nov 2024 + Julöppet

Alla barn har säkert hört talas om det LEGOLAND® - här är allt av lego! Det är Danmarks mest kända nöjespark för barnfamiljer och barn i alla åldrar. Intill ligger både en djurpark och en vattenpark. Paket resa: Färja (Stena Line) Göteborg - Fredrikshamn och välj ditt hotel vid LEGOLAND® Billund. Entrébiljett till LEGOLAND® ingår i Legolands egna hotell med sk. Resortpass. Öppet alla dagar mellan juni - augusti 2024.

Mer om LEGOLAND® Resort

20% rabatt på färjebiljett med Stena Line när du bokar paketresa hos Sembo.

Paketresor presenteras i samarbete med Sembo.

Boka familjevänliga hotell i Göteborg

Flera hotell i Göteborg erbjuder gratis boende för barn upp till en viss ålder när de delar rum med vuxen. Några hotell har också sk. tonårsrum. Ett eget rum till tonårsbarn som reser med vuxen. Scandic erbjuder barn upp till och med 12 år att bo gratis i vuxens sällskap. Scandic har även sk. Tonårsrum. Nedan ett urval av hotell i Göteborg.

Scandic hotell Göteborg
Boka boende på Scandic i Göteborg

Vi samarbetar med Scandic hotels. Scandic är Sverige största hotelloperatör och har flera hotell runt om i Göteborg med närheten till stadens utbud. Scandic är också ett familjevänligt hotell men självklart passar hotellen för alla.

Här får du tips på olika Scandic hotell Göteborg:

Scandic Rubinen | Avenyn (Nära Liseberg / Universeum / Paddan)

Scandic Europa | Intill Centralstationen / Nordstan Shoppingcenter

Scandic Crown | Intill Centralstationen / Nära Ullevi

Scandic Opalen | Mittemellan Ullevi och Scandinavium (Nära Liseberg)

Scandic Grand Central | Scandics nyaste hotell vid Centralstationen / vid hamnen

Roligt att göra i Göteborg på skollov

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och ändringar i innehåll.
Top