Upptäck det klassiska Göteborg

Historia på västkusten!

Planera inför din vistelse i Göteborg

Göteborg är en snabbt växande stad i rörelse. Här finns mycket att se och upptäcka med en gammal historisk förankring och arbetarkultur. Sveriges näst största stad Göteborg växer så att det knakar med allt fler ungdomar som söker sig till Västkusten, eller Bästkusten som vi göteborgare säger. Här finns massor av trendiga restauranger, barer och uteställen, men också flera olika klassiska turistmål.

Promenera bland landshövdingehusen i Majorna
Lite överallt i Göteborg, men framförallt i den trendiga stadsdelen Majorna, hittar du så kallad landshövdingehus. Under 1800-talet fick man högst bygga två husvåningar av trä på grund av resursbrist och brandrisk. Som svar på detta kom landshövdingen Albert Ehrensvärd den äldre med idén att lägga bottenvåningen i sten och därpå bygga två våningar i trä. En unik byggnadslösning som sätter en mycket mysig prägel på den populära stadsdelen. I Majorna hittar du många restauranger och barer att ta ett uppehåll på.

Kanelbulle i Haga

Ta en fika i mysiga Haga
Att den gamla stadsdelen Haga var Sveriges motsvarighet till Köpenhamns Christiania under 70-talet kan idag vara svårt att tro. Idag kryllar det pittoreska området med små delikatessbutiker och fik. Här kan du hitta perfekta gåvor att ge bort i present och medan du shoppar dessa kan du passa på att njuta av den fantastiska klassiska Hagabullen som blivit synonym med att fika i Haga. Hagabullen är en gigantisk kanelbulle som blivit omskriven i nästan hela världen. Haga är mysigt både sommar som vinter, missa inte ett besök här. Hör hittar du även många antikaffärer. Är ni runt Haga är det inte långt till ett besök till Linnegatan där du också hittar flertalet butiker och restauranger.

Besök Sjöfartsmuseet Akvariet
Det finns massor av bra och spännande museum att upptäcka i Göteborg, men något av det mest göteborgska måste ändå vara Sjöfartsmuseet Akvariet. Göteborg har alltid varit en hamn- och fiskestad och detta får man en bra förståelse för på Akvariet, som har lekfulla och underhållande utställningar för hela familjen. Här finns exempelvis akvarium med olika typer av levande fiskar, gamla sjökort, arkeologiska samlingar, fotografier, personliga föremål från personer som varit sjöss och fartygsmodeller att utforska.

Här finns också en hel del historisk information om emigrationen till Amerika som till största del avgick ifrån Göteborg och om våra svenska rederier som korsade Atlanten under flera år. För göteborgaren är Broströms rederi kanske mest känt som drev Svenska Amerika Linien. Linjen gick mellan Göteborg och New York från 1915 till 70-talet.

Utanför museet står Sjömanstornet med sin kända staty på toppen som kallas Sjömanshustrun. Ibland håller tornet öppet för allmänheten att besöka och där uppifrån har man en fantastisk utsikt över Göteborg och hamninloppet.

Sjöfartsmuseet Akvariet hittar du vid Karl Johansgatan 1-3.

Ät en räkmacka i Feskekôrkan
En sista klassiker vi vill tipsa om är Feskekôrkan där du kan köpa dagsfärsk fisk och skaldjur. Namnet har det fått av att byggnaden som inhyser fiskhandeln ser ut som en kyrka. Hit är det trevligt att gå kanske bara för att kika in men också för att köpa sig en riktigt go räkmacka. På sommaren kan man sitta utomhus och äta. Du har då utsikt över Rosenlundskanalen och i kanalen passerar ofta Paddanbåtarna. En vikning till passagerarna brukar vara uppskattat. Ett annat alternativ för att äta en räckacka är att ta er till Gothis Towers och åka upp till Heaven 23 och beställa en "King Size räkmacka". Samtidigt som ni sitter och ätern kan ni titta ut över Liseberg och Göteborg stad.

Vinga Fyr klassiska Göteborg

Åk en båttur ut i skärgården
För er som älskar att komma ut till Göteborgs skärgård kan ta sig till södra eller norra skärgården. Du tar båten från Stenpiren eller från Lilla Varholmens färjeläger på Hisingen. På öarna får du en liten annan bild av anrika Göteborg med naturen i fokus. För er som älskar Evert Taube kan vi rekommendera en tur till Vinga. Ta med baddräkt under sommarhalvåret och ta ett dopp i havet. Missa inte att titta på Vinga Fyr som är ett känt märke för Göteborgs hamninlopp.

Åk en tur med Paddanbåtarna
Åk med på en tur med paddanbåtarna genom Göteborgs vatten. Den första båtturen i Göteborg startade 1939. Ni åker via vallgraven och sedan ut i Göta Älv. På turen lär ni er om Göteborgs historia. Under julen kan ni åka Paddan till Liseberg.

Skansen Kronan och Skansen Lejonet
Det finns några riktiga anrika klassiska byggnader i Göteborg som har en lång historia. Det är de två försvarsanläggningarna placerade på två strategiska platser i Göteborg. En har en krona och den andra ett lejon. De kallas också försvarsskansar. De byggdes från slutet av 1600-talet. Har ni tid och tycker om historia är det värt att ta sig dit. Idag används Skansarna för arrangemang av fester, bröllop, företagssammankomster m.m

Top