Livet förändrades drastiskt för svenska folket

Pandemins konsekvenser!

Pandemi och Covid-19 är begrepp som uppkom under år 2020

Under ca 2 år förändrades Svenska folkets liv sedan pandemins början. Äntligen har vi sett ett slut i den mörka tunneln.

Livet förändrades
Det finns väldigt få svenskar som idag kan säga att livet fungerar på exakt samma sätt som det gjorde innan år 2020. Förmodligen finns det ingen som kan säga det, utan att ljuga då förstås! Livet har förändrats drastiskt för oss alla och det vi numera kallar normalitet var för bara 2-3 år sedan nästan helt otänkbart för de flesta av oss. Vad för typ av konsekvenser i samhället som det här leder till i längden återstår fortfarande att se.

Man skulle kunna säga att denna bergochdal bana till hälsoläge i Sverige och övriga världen startade på riktigt kring mars 2020. Sakta, men säkert, kom det fler och fler förändringar som mer och mer berörde vårt vardagsliv. Det som började som rekommendationer, kom snart att bli krav. Det vi hade hoppats skulle bli en kortvarig tillfällighet, visade sig bli en väldigt utdragen situation.

Pandemi i Sverige

Livsområden som blev drastiskt förändrade
Visst, det finns massvis av områden som för de flesta förändrades drastiskt, i takt med att situationen med den rådande pandemin utvecklades. Men ett område som sticker ut mer än alla andra, är vårt sociala liv i samhället. Det har berör allt från hur ofta vi träffar andra människor, till vilka samtalsämnen som varit i fokus, när vi väl möter familj, vänner eller bekanta.

Faktum är att vi träffas mer och mer på nätet och att många av våra aktivitetet, som brukade innebära fysisk närvaro, numera ersatts av digitala substitut. Allt från olika träningspass till jobbintervjuer sker numera i betydligt större utsträckning via ett videosamtal i Zoom, eller Google Meet.

Jobba hemifrån
Under 2021 blev det mer och mer vanligt för svenskar att jobba hemifrån, vilket reducerade den vardagliga sociala biten i många svenskars liv rejält. En otroligt kraftig omställning som gick från normen, vilket var att gå till sin arbetsplats och träffa kollegor och andra människor 5 dagar i veckan, 9 timmar om dagen, 180 timmar i månaden (om man räknar med lunchrasten). Till att vara helt själv större delen av dygnet, åtminstone för de som lever ensamma i sitt hushåll.

Utelivet
En så hög smittrisk i kombination med ökade restriktioner som försvårade att träffa andra människor socialt, resulterade naturligtvis till att människor träffades ännu mer sällan. Det blev helt enkelt ond cirkel, eller snarare en dominoeffekt, som drabbade den sociala biten i svenskars liv väldigt hårt. Faktum är att vårt sociala behov som människor är otroligt högt, även om man anser sig själv vara en så kallas ensamvarg.

Netflix streaming

Den nya standarden för underhållning
Sammanfattningsvis kan man definitivt konstatera att ett resultat från den rådande hälsosituationen skapat ytterligare en knuff i riktningen mot online underhållning. Och tur är väl det att vi faktiskt lever i den tid som vi gör! Det är ju faktiskt så att internet och digital underhållning aldrig har varit bättre och mer lättillgänglig än vad den är idag. Det är nästan så man ryser över blotta tanken att behöva gå tillbaka till polyfoniska ringsignaler och endast kunna se filmer via TVn!

Netflix
Streaming har bara blivit mer populärt genom åren och den trenden ser minst sagt ut att fortsätta. Det finns givetvis alternativ när det kommer till streaming, men Netflix är den absolut största streamingtjänsten för filmer och serier.

Dator och tvspel
Detta är ytterligare en form av digital underhållning som bara fortsätter att öka i antalet användare. Människor av alla åldrar spelar nu i större utsträckning än någonsin förut och spelen har heller aldrig varit bättre i varken grafik eller tillgänglighet. Idag kan du till och med spela genom en teknik som kallas CrossPlay, där olika personer kan spela samma spel via olika enheter. En person kan till exempel spela via Xbox, den andra personen via laptop och den tredje via Playstation.

Top