Att göra i Göteborg för skojs skull

Aktiviteter i Göteborg!

Hitta på - bland Göteborgs utbud

Göteborg är ett händelsernas centrum och är den näst största staden i Sverige. Här bor det över 600 000 göteborgare, som allesammans på ett eller annat sätt bidrar till den göteborgska kulturen.

Feskekyrkan
Här har man under lång tid, oavsett tid på året, kunnat se göteborgare göra traditionellt göteborgska saker, som att handla färsk fisk eller skaldjur i den unika byggnaden "Feskekörka". Den här klassiskt göteborgska byggnaden fick namnet eftersom att dess utseende påminner om en kyrkas. Sedan 10 oktober 2013 har den fått status som byggnadsminne. Byggnaden byggdes 1874 och den egenartade byggnaden rymmer en hel inomhusmarknad, där du alltså kan köpa dagsfärska delikatesser från havet i alla möjliga former och färger.

Efter att fisken och skaldjurs buffén har smält så finns det en myriad av aktiviteter för dagens göteborgare att välja bland. Kanske väljer man att doppa fötterna i spänning, genom att åka karuseller på det nationellt välkända äventyrslandet Liseberg? Feskekyrkan i Göteborg

Pubar och Göteborgs nattliv
Men livet är inte bara fyllt med turbaserade och spännande aktiviteter för dagens göteborgare. För den som hellre avnjuter en god whisky med gott sällskap finns det allt från whiskyprovningar till lugnare pubar man kan välja att prova på. Göteborgs nattliv är en näst intill unik upplevelse, där man nästan alltid önskar att kvällen inte tar slut. Oavsett om du föredrar att dricka IPA och kolla fotboll, dricka white russians och spela bowling, eller dricka vin och äta ostbricka, så finns det en bar eller ett uteställe som passar dig i det stora vilda yrvädret som de inhemska kallar för Götet.

Aktiviteter för den historieintresserade
En intressant bit av information är att Göteborg fyllde 400 år 2021. Det kanske inte låter så märkvärdigt länge, men det är trots allt längre än landet USA har existerat, så det så! Göteborg grundades år 1621, av Gustaf den II Adolf och eftersom att de flesta räknar grundandet av Amerika vid 1776 (då grundarna skrev "The Declaration of Independence") så är Göteborg faktiskt hela 155 år äldre än landet USA.

Det säger nog ändå en hel del om hur mycket historia som faktiskt hunnit skapas inom stadens gränser och som därmed även finns att upptäcka i Göteborg? Från det "Naturhistoriska museet" till diverse olika historia-relaterade utställningar på "Göteborgs stadsmuseum".

Kanske väljer man en promenad i "Slottsskogen" där man hittar stora som små byggnader och byggen som har haft diverse funktioner genom tidens tand. På sommaren gör man sig väl i att även besöka Gräfsnäsgården, där det finns en folkdansring. Den fungerar både som landskapsstuga och föreningsgård, och här pågår aktiviteter sju dagar i veckan åtminstone på sommaren. Gården låg tidigare i Gräfsnäs vid Sjön Anten i Västergötland. Huset demonterades och flyttades till Slottskogen.

Gräfsnäsgården i Slottskogen

Naturrelaterat
För den mer naturälskande göteborgaren finns det näst intill oändligt att beskåda. Från vackra vattendrag som möts av skarpa klippor vilket utgör konturen, till mjuka mossiga skogsstråk i lövskog, som känns näst intill tidlös när du promenerar där till takten av fågelsång.

Oavsett om du vill vara med på guidad fågelskådning i grupp, eller vill åka kanot och fiska genom stilla vattendrag, eller bara vill ta en dagsutflykt och grilla korv, så finns det som ett tillgängligt alternativ i Göteborg. I Sveriges näst största stad är det nästan bara fantasin som sätter gränserna, även när det kommer till naturen!

Avenyn
Ta en promenad längs Avenyn, Göteborgs huvudboulevard, kantad av butiker, restauranger och kaféer, och njut av den livliga atmosfären.

Hamnen i Göteborg
Varför inte ta en promenad till den största hamnen i hela vida Norden? Här kan du passa på och ta en titt på var en markant del av Sveriges totala export och import sker via. Du kanske inte ser många andra djur än fiskmåsar, men för den mer djurintresserade så finns det lyckligtvis massvis av vackra naturområden att besöka. Är ni här rätt tid på året kan ni få se Paddan åka förbi. Vill ni själva testa att åka Paddan får ni ta er till Kungsportsplatsen.

Naturreservat
Göteborg har faktiskt en handfull naturreservat som går att besöka, som till exempel: Delsjöområdet, Rya Skog, Sillvik, Hult åsen, Välen, Stora Amundön och Billdals skärgård. Vilket som helst av dessa är ett bra alternativ, se bara till att packa ordentligt!

Top