Göteborg Tech paradis?

Hub för Techbolag!

Kan Göteborg bli nästa Tech paradis?

Om jag säger västkusten, Liseberg, skaldjur och att alla heter Glenn, då tror jag många kan lista ut vilken plats i Sverige jag talar om. Har du inte listat ut det än så talar jag självklart om Göteborg. Västkust staden som präglas av skaldjur, Liseberg och Göteborgsskämt.

Epicenter för teknologi
När man hör Göteborg så tänker man ju knappast på Silicon Valley och Tech-paradis, hur skulle det ens gå till? Det många dock kanske inte tänker på är det faktum att Göteborg faktiskt har väldigt goda förutsättningar för att kunna bli ett riktigt epicenter för teknologi och även en hub för Techbolag. Den här artikeln kommer dyka ner i och skildra varför just Göteborg har bra förutsättningar för just detta. Tycker du detta låter intressant, fortsätt då att läsa.

Goteborg Techpark

Göteborgs universitet och Chalmers
Göteborg är en stad med många fina kvaliteter och en av dem som vi inte nämnt tidigare i artikeln är de utbildningar och kurser du kan gå i Göteborg. Först och främst så har vi Göteborgs universitet med en hel del ambitiösa människor som tar sig an diverse verksamhetsprojekt och idéer och mycket är just centrerat runt teknik. Detta innebär naturligtvis att företag och framförallt Tech företag blir nyfikna på att anställa drivna individer direkt från exempelvis Chalmers.

Chalmers
Göteborg är också hem åt den mycket prestigefyllda, tekniska högskolan Chalmers. Chalmers har erkänts som ett av de mer prestigefyllda universiteten i Europa och detta är såklart attraktivt för företag och framtida arbetsgivare, särskilt ur ett Tech-perspektiv. Som om inte detta vore nog så har Chalmers också ett alldeles ypperligt ekosystem för att kunna främja företagande och startups. Chalmers universitet har nämligen en alldeles egen inkubator som heter Chalmers ventures. Startups som kommer från Chalmers egen inkubator har får ofta mycket uppmärksamhet.

Unga Techbolag
Ny Teknik och Affärsvärlden har granskat 400 stycken startups för att hitta de mest intressanta och fascinerande unga Tech-bolagen. Det finns en särskild grupp av de alla startups som blivit granskade som kallas för 33-listan, listan med de allra hetaste startups företagen. Av dessa 33 stycken, så har nio stycken en koppling till Chalmers, detta talar ju volymer för Chalmers avtryck på Tech!

Företagsvänlig stad
Har man någonsin varit i Göteborg så vet man själv om hur fint Göteborg kan vara, speciellt under sommartiden, under sommaren skulle jag personligen vilja påstå att Göteborg är en av Sveriges i särklass finaste städer. För närvarande så är detta inte enbart min åsikt utan denna delas av hundratusentals människor och även stora företag. Det har nämligen visat sig att Göteborg har utsetts till en av Europas tio mest företagsvänliga platser, faktumet är att Göteborg ligger på en stark 5:e plats.

Det som ligger till grund för detta är inte enbart stadens estetiskt attraktiva sidor men även det faktum att så många av de stora företagens medarbetare söker sig till Göteborg och vill jobba här. Det finns också mycket att göra i Göteborg, många intressen som lockar.

Utländsk investering
Anledningen till den ökade mängden investeringar från utländska aktörer är nummer ett faktum vi redan vidrört ovan, men även att de ser stora tillväxtmöjligheter i Tech-sektorn. Förutom detta så är det enkelt att starta bolag vilket underlättar hela processen väsentligt. Det finns ett humankapital i Göteborg och en attraktiv livsstil som kan sätta fyr på hela industrier!

Slutsats
Göteborg är en fantastisk stad, och detta reflekteras av intresset den har fångat upp från utländska bolag. Livsstilen, platsen och människorna är drivna och med två respekterade universitet, varav ett av dessa med ett extra stort fokus på teknik, så råder det ingen tvekan om att Göteborg definitivt kan bli en teknologisk metropol framöver.

Top