Att bo i en hyresrätt i Göteborg som expat

Kulturella upplevelser

Som expat är Göteborg ett mycket populärt val

Vad innebär då egentligen begreppet expat och när faller man inom denna kategori? Benämningen expat är en förkortning av det engelska ordet expatriate, vilket innebär att man flyttar till ett land där man inte är född.

Flytta till Göteborg
Många personer som inte är från Sverige flyttar till Göteborg under en tidsperiod eller för gott, bland annat i samband med att man blir erbjuden ett jobb eller om man ska plugga. Göteborg är trots allt en studentstad, som erbjuder någonting för alla individer och som dessutom lockar med en mängd kulturella upplevelser.

Som nyinflyttad kan det vara svårt att veta vilka upplevelser som man bör boka in, för att se Göteborg från sin allra bästa kulturella sida. Men det finns också en anledning till att så många väljer just Göteborg och det varierade utbudet av kultur är helt klart en bidragande orsak.

Som expat från Spanien eller andra länder, kan man hyra en lägenhet i Göteborg, där Bostads hub är en modern tjänst som underlättar processen att hitta en passande hyresrätt i staden. Med hjälp av smidig filtrering på hemsidan kan man hitta ett boende som passar ens budget perfekt. Både för korta och lite längre vistelser.

Flytta till Göteborg

Vad innebär begreppet expat?
Benämningen expat är en förkortning av det engelska ordet expatriate, vilket innebär att man flyttar till ett land där man inte är född. Som expat kan man flytta till ett land mer permanent eller under en tidsperiod, om man till exempel blir beordrad av sin arbetsgivare att omlokalisera sig under en tid. Men det kan också vara för att frilansa eller plugga i Sverige.

Många andra länder talar väldigt gott om det svenska skolsystemet och att plugga på en svensk högskola eller universitet är därför mycket eftertraktat.

Göteborg - ett mecka för kulturintresserade
Som kulturintresserad är Göteborg ett perfekt tillhåll att bo i eftersom man både har möjlighet att lära sig mer om svensk kultur, men också upptäcka helt nya konstformer från hela världen. Som expat är Göteborg ett mycket populärt val, vilket innebär att kulturen i staden har kunnat blandats och utvecklats.

Idag anses därför Göteborg vara lite av ett mecka för kulturintresserade och det lanseras ständigt nya konstprojekt eller event att besöka om man inte kan få nog av olika kulturformer.

1. Göteborgs Stadsbibliotek

Kultur är så mycket mer än bara konst och musik, där man ibland kan behöva ta ett kliv tillbaka och lära sig mer om den historiska sidan av svensk kultur för att få ett bra grepp på hur kulturen i staden idag skiljer sig från äldre konstformer eller litteratur. Göteborgs Stadsbibliotek är ett måste att besöka, där man verkligen kan grotta ner sig i kultur i olika former, samt också hitta nya konstformer att intressera sig av. Stadsbiblioteket i Göteborg brukar också regelbundet anordna viscaféer eller gemytliga spelningar från trubadurer i området.

2. Kulturhuset Kåken

Kåken är en HBTQ-cerifierad verksamhet som anordnar mängder av kulturupplevelser, kulturcafe, hälsotek, och bibliotek och andra sammankomster. Verksamheten ligger lite utanför city center men du kan ta dig dit med buss eller om du har tillgång till bil så är "Kulturhuset Kåken" ett måste att besöka.

Kulturhuset Kåken är som att kliva direkt in i ett kulturrikt vardagsrum. Väldigt hjärtlig verksamhet med passionerade medarbetare.

3. Göteborgsoperan

För kulturintresserade bör man också boka biljetter till en pågående föreställning på Göteborgsoperan. Operahuset stod klart år 1994 och består av en salong med 1 300 platser. Utöver klassiska operetter sätts det också upp ett flertal olika musikaler, konserter och andra typer av föreställningar. Den gemytliga byggnaden är värt ett besök i sig och ger en riktigt kulturrik upplevelse.

4. Kulturhöst i Västsverige

Ett årligt evenemang under höstperioden är "Kulturhöst i Västsverige". Här bjuds man både på fantastiska utställningar, ljusfestivaler och mindre akustiska spelningar som gör att projektet känns väldigt intimt.

Kulturhöst är ett samarbete mellan flera museer och gallerier i Göteborg, vilket också lockar mängder av besökare varje år. En kulturupplevelse som man absolut inte får missa om man är i Göteborg som expat. Man hittar också mer information om de olika föreställningar som Kulturhöst består av genom att besöka hemsidan, samt även hos de aktörer som ingår i detta kulturella samarbete.

5. Göteborgs konstförening

En central knutpunkt för konstintresserade i Göteborg är stadens konstförening. I sällskapet hittar man både yrkesverksamma konstnärer och hantverkare, men också personer som vill lära sig mer om konst och vilka olika utställningar som pågår.

Göteborgs konstförening är ett pågående projekt som stöttar konstnärer, för att bibehålla det stora utbudet av kulturella upplevelser i staden som man kan besöka.

Kulturella upplevelser året om
Det spelar ingen roll när man letar efter en spelning eller ett evenemang att besöka. Göteborgs stad anordnar regelbundet utställningar och kulturella projekt, vilket gör staden intressant oavsett tid på året.

Spännande framtid
Utöver detta kan man också besöka stadens olika museer och gallerier som har öppet året om, samt som också innebär att man kan lära sig mer om kulturen i Göteborg och omnejd. Det är därför inte svårt att hitta ett passande projekt, där det även anordnas många gratisevenemang.

Top