Kul för barn i Göteborg

Allt från lekplatser till kultur!

Vad finns det att göra tillsammans med barnen i Göteborg?

Det finns mycket att upptäcka och hitta på i Göteborg tillsammans med dina barn. Varför inte besöka ett museum, gå på Liseberg på sommaren, Jul och Halloween, åka Paddan, gå på Universeum, eller varför inte helt enkelt åka till ett ställe där man kan leka - ett lekland - även roligt för vuxna. Nedan tipsar vi om lite smått och gott som barnen kan göra i Göteborg.

Universeum

Universeum

Här finns sju våningar med olika spännande saker. Varför inte titta på hajar i akvariehallen, eller ta en tur ut i rymden, promenera i regnskogen och titta på fåglar och andra små trevliga djur. Orkar de små barnen inte gå mer, ta hissen till bottenvåningen där det finns en liten lekplats med diverse leksaker. Där finns även toaletter. Stället heter Jobbis.

Visste ni att Universeum är Nordens största Science center. Universeum uppdrag är att positivt påverka barn och ungdomars attityd till naturvetenskap, teknik och matematik . Har ni inte varit här - kan vi varmt rekommendera att ni går hit. Hit kan ni komma under hela året! Finns mycket att se för barn i alla åldrar.

Barn under 3 år går in gratis. Det finns café.

Adress: Ligger inte långt från Liseberg. Södra vägen 50 (Korsvägen)
Universeum

Vi har testat Universeum med en tjej på 3 år. Hon diggade "hajarna" och aporna i regnskogen, fåglarna var väl si så där...trapporna och hissarna var kul. Men vad var roligast tror ni? lekplatsen i bottenplan. Tips: ta med ett par inneskor till barnen om ni är här på vintertid. Hade gärna sett att det inte var så dyrt att gå in.

Göteborgs Stadsbibliotek

Göteborgs Stadsbibliotek

Hit kan de små barnen få en trivsam stund i bottenplan på biblioteket. I "Barnavdelningen" finns det en yta för de minsta "Miini" (0-5 år) som täcks av en härlig heltäckningsmatta. Här hittar ni Barbapappa, lilla fröken Anna etc där ni hittar motsvarande böcker som ni vill låna! Ett smart sätt för både barn och vuxna att hitta till rätt böcker.

Finns också några småbord där ni kan sitta ned och läsa en bok. Här finns också leksaker och olika spel. För sagostund och lite teater finns ett mysigt rum men en härlig stjärnhimmel. Föräldrarna kan sitta och mysa i de härliga soffan. Obs! ni måste ta av er skorna såklart.

Här finns barnvagnsparkering, värdeskåp, skötrum. Det finns även café och här får man även äta medhavd mat.

Adress: Götaplatsen 3
Göteborgs Stadsbibliotek

Vi har gjort ett besök på barnavdelningen med en 2 åring och en på snart 4 år. 2-åringen älskade att gå runt och leka med de olika sakerna som fanns där. Hon som var 4år hittade en häst som hon red länge på... sedan gick hon och minstingen upp och ner på de olika avsatserna som fanns lite här och där. Blev inget målande faktiskt. Sammanfattning: Passar nog bäst för de från 0-3 år, för de äldre barnen gäller nog målning och sagostund.. Mycket bra ordnat! för att vara ett bibliotek där man skall vara lite tyst.....härligt när barnen är välkomna.

FRI ENTRÉ
Världskulturmuseet

Världskulturmuseet

För de små barnen presenteras olika utbud kontinuerligt, mys, sång, dans och pyssel. Själva museet vänder sig till den äldre publiken med olika utställningar och event. Aktuella frågor i världen presenteras på museet. För de minsta barnen presenteras olika event under året, tex mer mosaik där barnen kan utforska mosaik, eller varför inte "bäbisdisco" varannan fredag.

Missa inte utställningen: "Tillsammans". Utställningen lyfter frågor om det underbara och svåra att leva ihop med andra. Titta gärna in på barnens webmuseum där ni kan följa råttan Mimus. Här har du möjlighet att printa ut klippdockor och några andra spännande aktiviteter.

Här finns restaurang och en liten shop.

Adress: Södra Vägen 54 (bakom Universeum)
Världskulturmuseet

FRI ENTRÉ
Liseberg

Liseberg

Ett av barnens favoritställen under sommaren. Åk karuseller och berg & dalbanor. Här finns Flygande elefanter, Ponnykarusellen och Radiobilarna och mycket mer. Ta en paus och ät popcorn, glass eller spunnet socker. Vill ni tävla finns här mängder med olika spel.

För de minsta finns Kaninlandet. I Kaninlandet finns ett helt eget hus "Busshållsplatsen" där barnen kan klättra, åka rutschkanor, gå på hängbroar m.m. Ta en båttur i kaninresan, trampa bil i kaninlandsbanan, åk den stora eller lilla berg & dalbanan.

Liseberg passar barn i alla åldrar. För de större barnen gäller ålder + längd i vissa åkattraktioner. Ni ser en skylt intill resp åkattraktion. Ni kan också pröva lyckan på de många lyckohjulen, här kan ni vinna chips, kexchoklad, gosedjur och andra leksaker. Parken har ett flertal olika cafeer, kiosker och restauranger. Ni kan även handla souvernirer i deras butiker.

Adress: Huvudentren, Örgrytevägen 5. (Ligger nära Universeum)
Säsong: Sommarsäsong: Apr-Okt. Halloween: Okt. Julöppet: Nov-Dec.
Liseberg

Vi har provat Kaninlandet med en 3-åring. Hon hade superkul, sprang och klättrade och åkte ruschkana...var nästan svårt att hänga med. Tips: Skriv telefonnummer på ditt barns arm, sätt på de en reflexväst eller glada färger så att du snabbt kan se var ditt barn befinner sig. I Kaninlandet kan de lätt springa iväg....

Goo Gothenburg Pass

GO GOTHENBURG PASS

Göteborgs upplevelsekort fyllt med fria inträden!

Med ett Go Gothenburg Pass kan du upptäcka Göteborg till rabatterat pris. Detta Göteborgskort är fyllt med inträden till sevärdheter, museum och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3 eller 5 dagar. Besök så många attraktioner du hinner av allt som ingår.

Mer info om Go Gothenburg Pass

Fria inträden och sightseeing:

Paddan

Aeroseum

Bohus Fästning

Maritiman

Gunnebo Slott

Båt- och Bussturer m.m

Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet Akvariet

OBS! Museet är stängt mellan 16 sep 2018 till hösten 2022 för omfattande ombyggnation! Följ gärna det nya bygget på deras hemsida. Museet kommer få ett rejält lyft med ny entré och det nya Akvariet kommer ligga framför museet – under mark. Det kommer bli dubbelt så stort med tio gånger så mycket vatten i.

Museet har café. Fri entré under 25 år.

Tips: Köp årsbiljett som gäller till 4 museum i Göteborg: Göteborgs Konstmuseum, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet, Röhsska museet.

Adress: Karl Johansgatan 1-3
Sjöfartsmuseet Akvariet

Göteborgs Stadsmuseum

Göteborgs Stadsmuseum

Museet vänder sig till de större barnen med historia om Göteborg från förr. Mycket intressant att se hur Göteborg såg ut på tex 1700-talet. Här finns flertalet minnen från förr.

För de minsta finns Barnens museum. Här hittar ni en liten spårvagn, klättervägg, tunnlar och mjuka klossar att bygga med. I anslutning till lekrummet finns det även möjlighet att värma mat i mikro och sitta ned i lugn och ro vid deras bord och stolar.

Fri entré under 25 år. Café finns.

Tips: Köp årsbiljett som gäller till 4 museum i Göteborg: Göteborgs Konstmuseum, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet, Röhsska museet.

Adress: Norra Hamngatan 12 (Nära Brunnsparken och Gustav Adolfs Torg)
Göteborgs Stadsmuseum

Vi har testat "barnens museum/lekrummet" och vi tyckte att det är mest anpassat för småbarn 6 mån-2 år. Rutschkanan är verkligen för de minsta. Ytan och höjden till taket finns där! Varför inte utnyttja det till max! Kanske installera en hög rutschkana (barn älskar att åka rutschkana) , fler leksaker tex små barnvagnar, fler små leksaker att leka med, pennor och block, små bord och stolar, pussel, dockor, mjuka kuddar etc. Gör om gör rätt tycker vi.

Plikta Slottsskogen

Slottsskogen (Barnens Zoo och lekplatsen Plikta)

På våren och sommaren är det en härlig plats att besöka. I parken kan ni vandra runt och titta på blommor, träd och djur. Ta en glass och sitta ned och njuta. Finns lekplatser för barnen och självklart kan ni ta med er egen picknickkorg och sitta ned i gröngräset.

När det gäller djur, är det nog Barnens Zoo som lockar mest. På sommarhalvåret kan barnen klappa killingar och kaniner. Finns även möjlighet att rida häst. Se på sälar - gå förbi säldammen och försök att passa in när de matas (kl 14.00). Tycker barnen om pingviner - stanna även till där. Orkar barnen mer besök gå förbi alla djuren och titta på älgar, vargar, grisar m.m.

För lek, ta er till lekplatsen "Plikta". Här hittar ni spännande lekredskap som bla en femton meter lång val som ni kan klättra på och åka rutschkana nedför , gungor, gungbräda, studsmattor. Det finns även möjlighet för korvgrillning. Personal finns på plats varje dag. Tillgång till toalett, skötbord för de små, i det röda huset. Barnen kan också låna cyklar.

För de större finns det äventyrsgolf och Frisbeegolf.

Flera olika café finns i parken. Glass/Korvkiosker finns vid säsong.

Adress: Mellan Linneplatsen (Naturhistoriska Museet) och Botaniska Trädgården
Slottsskogen

Lekplatsen Plikta får nästan full poäng. Bra med alla leksakerna, rutschkanor, valen, små studsmattor, sandlådor. Härligt att ha gräsmattor runt omkring, närhet till att köpa glass och möjlighet till att värma mat och byta blöja för de minsta. Vi skulle gärna se att de bygger ytterligare en liten stuga där man kan värma sig under vintertid. Hade varit toppen!

FRI ENTRÉ
Alfons Åbergs Kulturshus

Alfons Åbergs Kulturshus

I Trädgårdsföreningen hittar ni Alfons Kulturshus. För barn mellan 0 till 8 år. Här kan barnen krypa, leka, klättra och pyssla. Ni känner igen miljöerna från Gunilla Bergströms böcker som bla Alfons helikopter, hans läshörna och vardagsrum. Ni känner även igen tjejkompisen Millan, farmor och Mållgan.

De brukar ha 3-4 aktiviteter per dag som bla sagostund, teater, musik och barnpuls. Föräldrarna kan sitta i läshörnan, fri tillgång till surfning på deras Wi-Fi.

Café finns och ni kan även värma mat för de minsta. Inträdesavgift, gratis upp till 2 år. Ej tillåtet att ta med barnvagn! utlåning av bärselar finns. Du kan även handla med dig Alfons "saker" från butiken.

Adress: Trädgårdsföreningen (Ingång från Drottningtorget)
Alfons Åbergs Kulturhus

Vi har testat Alfons Åbergs Kulturhus med en 3-åring. Superkul tyckte hon. Tror hon slog rekord i hur många gånger man kan åka rutschkana. Att åka helikopter, gå på bio och jobba i mataffär gillade hon också. Pyssla i köket och ringa i telefonkiosken var kul. På översta våningen var det lite lugnare där man kunde mysa och läsa bok och leka med leksaker. Där uppe fanns också en liten söt barntoalett. Jätte mysigt att fika på utsidan på sommaren med utsikt över kanalen. Vi hade gärna sett att det inte var så dyr inträdesavgift. Borde vara billigare för föräldrarna som inte utnyttar det lika mycket som barnen.

Maritiman

Maritiman

Passar de större barnen. Här kan ni utforska alla de spännande båtarna. Den stora jagaren HMS Småland är riktig intressant och ubåten HMS Nordkaparen är spännande att kliva ner i.

Här finns både café och butik. På sommartid kan ni köpa glass.

Tips! Biljett för vuxen och barn gäller efter köp under hela säsongen så att du kan besöka Maritman flera gånger.

Adress: Packhuskajen 12
Maritiman

Vi har testat Göteborgs Maritima Museum. Denna gång utan barn :). Det är en intressant plats både för vuxna och barn. Att promenera ombord Jagaren Småland och försöka föreställa sig hur livet ombord var. En del klättring nerför och uppför branta trappor blev det också. Svårast var nog att komma ner i u-båten. Fattar inte hur man kan arbeta ombord en ubåt - fy vad trångt. Mycket intressant.

Göteborgs Naturhistoriska Museum

Göteborgs Naturhistoriska Museum

Passar de större barnen, men de lite mindre kan också komma hit (runt 2 år och uppåt). Kan vara lite svårt för de små barnen att förstå att de inte får "klappa" alla djuren. De minsta kan också bli lite rädda för de stoooora djuren.

Här kan ni se många uppstoppade djur från hela världen! Här finns fiskar, krabbor, titta in på insektsavdelningen, se den stora elefanten, lejon, sköldpaddor, isbjörnar.. ja vad finns det inte! Missa inte den stora "Malmska valen" och Naturaliekabinettet med de ihopväxta tvillingarna.

Många trappor men det finns en liten hiss. Ett café i bottenplan och en liten shop att handla i. Kan ibland vara trångt i kafeet. Lämna barnvagnen utanför!

Barn mellan 6-12 år kan gå med i Rockklubben - inbjudningar till olika events på museet.

Adress: Museivägen 10 (Slottsskogen vid Linnéplatsen)
Göteborgs Naturhistoriska Museum

Vi gjorde ett besök med två barn på 4 år och den lilla tjejen på 2 år. Här är det uppstoppade djur som gäller. Den lilla på 2 år blev rädd för den stora elefanten och vågade inte gå förbi.....Hon på 4 år tränade på alla djurnamn som hon kunde. Det finns ett stort rum en våning upp där barnen kan "springa omkring" men inte så mycket att se och göra där. Finns en "fiskdamm" på golvet att trampa på. Vi hade gärna sett att man kunde utöka den stora yta som fanns på våning två med något intressant för barn mellan 0-5 år. Tips: Besök gärna lekplatsen Plikta i Slottskogen (precis nedanför museet) om barnen behöver lite mer spring i benen.

FRI ENTRÉ
GöteborgsOperan

Familjefoajé på GöteborgsOperan

Roliga helgdagar på GöteborgsOperan där barn och unga kan dansa, sjunga, lyssna och pyssla. Gör GöteborgsOperans Barnkör sällskap på en repetition! Ja, det finns en hel del kul för barn upp till 9 år att göra på GöteborgsOperans familjefoaje.

Café finns.

Adress: Lilla Bommen (Vid Göta Älv)
GöteborgsOperan

FRI ENTRÉ
Åbybadet

Åbybadet / Upplevelsebad

OBS! Åbybadet för små barn är för närvarande stängt. Ett nytt familjebad planeras att öppna 2022/2023! Här kan barnen plaska och njuta av bad och rutschkanor. Följ nybygget av badpalatset på deras hemsida.

Åby ligger lite utanför Göteborgs centrum i Mölndal.

Barn under 4 år går in gratis. Härligt för både stora och små. Fik finns.

Adress: Idrotssvägen 2B, Mölndal
Åbybadet

Slöjd Detaljers butik i Eriksberg

Slöjd-Detaljer

I Slöjd-Detaljers butik vid Eriksbergs köpcenter på Hisingen finns något för alla kreativa, små som stora. Stort utbud av material för skapande händer som passar för såväl proffs som för hobbyändamål. Färg, lera, pennor, pärlor, trä, läder och pyssel i en härlig blandning.

För att göra det enkelt att välja produkter har butiken satt ihop ett antal set med produkter för barnen - oftast med instruktioner för att göra det lättare att komma igång. Sedan fyller ni lätt på med den egna fantasin. På hemsidan under inspirationssidorna hittar ni fler tips och ideeér för skapande. Den kunniga och hjälpsamma personalen hjälper dig och besvarar alla frågor runt deras produkter och dina kreativa projekt. Bejaka både din egen och barnens fantasi och kreativitet, titta på barnen och väck barnet inom dig själv – det är så fantastiskt roligt att skapa tillsammans.

På skolloven har de oftast aktiviteter för barn som är helt gratis när man kommer i vuxet sällskap. Deras hemsida uppdateras inför varje event!

Adress: Kolhamnsgatan 11, Eriksberg (Närmaste busshållsplats är Nordviksgatan eller Säterigatan).
Slöjd-Detaljer

Lekplatser och lekland i Göteborg

För dig som besöker Göteborg med barn vet nog att de flesta barn vill och behöver leka av sig lite då och då. I Göteborg finns många bra lekplatser och lekland där barnen kan leka och busa. Här hittar du lekplatser som ligger centralt i Göteborg och även de lite utanför centrum.

Trädgårdsföreningen Göteborg

Trädgårdsföreningen
Om ni håller till i centrum med barn och de vill leka av sig lite kan vi verkligen rekommendera Trädgårdsföreningens lekplats. Här finns nästan allt, gungor, rutschkanor, gungbrädor, sandlådor, klätterställning. Underlaget är av gummi och sommartid är det lite skönt för barnen att gå barfota här. Runt omkring har ni parken där ni kan relaxa på en filt efter all lek (sommartid såklart). Vintertid får ni ha med er lite annat att sitta på.

Ta gärna med mat eller fika från något café i närheten. Inne i Trädgårdsföreningen har ni även ett mysigt café när man går in via Drottningtorgets entré och ett annat vid entrén via Bältespännarparken. Under sommaren brukar man kunna köpa glass i kiosker i parken. Parken är öppen året om.

Adress: Du kan gå in via Slussgatan 1 (vid Centralstation / Drottningtorget) och Södra Vägen (Bältespännarparken, mitt emot Stora Teatern)

Trädgårdsföreningen

Vi har gjort ett besök med två barn på nästan 4 år och den lilla tjejen på 2 år. Vi hade pangväder med sol och nästan ingen vind. En perkfekt lekplats inne i centrum. Gungorna drog mest och självklart rutschkanorna. De ville inte gå hem! Mycket bra utbud till barnen! Miljön är ju också helt underbar! Grönområde med fika efter leken.. perfekt.

Färjenäsparken Hisingen

Färjenäsparken (Hisingen)
I parken ligger en av Hisingens största lekplatser. Här finns klätternät, gunga, sandlåda, snurrkorg, snurrkoppar, djurskulpturer, indianhus och rutschkana. För er som vill skejta eller spela fotboll finns här en fotbollsplan, skejtbanor. Det går även att gymma här på deras utomhusgym eller spela basket.

Underlaget på lekplatsen består av gummiasfalt och träflis. Lekplatsen är belyst.

Adress: Mellan Eriksberg och Älvsborgsbron intill Taubeskolan

Färjenäsparken

Plikta Slottsskogen

Plikta lekplats (Slottsskogen)
Här hittar ni en härlig lekplats till barnen. Klättra på den 15 meter långa kaskelottvalen, gunga, åk rutschkana, hoppa på studsmattor, spela schack, låna cyklar, åk gungbräda, gå balansgång etc. Varje dag finns det personal på plats som lånar ut cyklar, spel och anordnar aktiviteter för barn mellan 6-16 år. Det finns en grill där ni kan grilla egen korv. När den är tänd kan ni använda den, övrig tid - ta med egen kol och tändvätska.

I det röda huset finns det en microugn, en toalett och skötbord för de små. Det finns även några bord att sitta vid. Vid kvällstid finns det belysning fram till kl 22.00 på lekplatsen.

Adress: Slottsskogen (intill Naturhistoriska Museet)

Plikta

Vi har varit på Lekplatsen Plikta vid flertalet tillfällen och rekommenderar det varmt. Här finns toaletter, skötbord och en liten stuga där ni kan gå in och värma er på vintertid. Finns också grillar där ni kan grilla medhavd korv.

Exercisparken Heden

Exercisparken (Heden)
Äntligen en lekplats mycket centralt belägen i stan! En härlig öppen lekplats med konstgräs och gummimatta. Här finns gungor, sandlåda, bänkar, klätterställning men tyvärr ingen rutschkana (ni kan öppna grinden till förskolan som ligger i anslutning och låna deras rutschkana). För de större barnen basketplan, sandvolleybollbanor, friluftsgym och äventyrsgolf.

Kiosken är öppen med glass och annan förtäring. Tips: ni som vill känna lite beachkänsla - sätt er och sola på deras stensolstolar.

Adress: Hörnet Södra Vägen - Engelbrektsgatan

Lekstan Göteborg

Lekstan
Här kan stora som små leka. Barnen kan leka runt på klätterställningar, hoppa på studsmattor, krypa i hemliga gångar, åka rutschkana, kasta bollar i bollhavet, åka bilbana och spela på ett golvpiano m.m.

Barnkalas: Ni kan även boka ert barnkalas här. Café finns.

Adress: Askims verkstadsväg 5, Askim

Bushuset

Bushuset
Här finns en 200 m2 stor och 4.5 meter hög klätterställning med en jättestor rutschkana, bollhav med 20000 bollar, 6 studsmattor, kalasbro, jättebollar, krypgångar, 2 spöktunnlar (varav en med UV-ljus) discorum, lekrum, bollplan, lekhus och bobbicars. Här får alla barn hoppa, leka, busa, stoja, springa och knasa sig.

Barnkalas: Ni kan även boka ert barnkalas här. Café finns.

Adress: Gamla Flygplatsvägen 22 (Torslanda)

Justin Bäver lekplats Partille

Justin Bäver lekplats (Partille)
Kom till Partille stadspark och lek med dina barn. Här finns en stor bäver att klättra på och mycket andra saker att klättra på och i. Gungor finns också.

Adress: Gamla Kronvägen (Partille)

Justin Bäver lekplats

Angereds lekplats Angeredsparken

Angereds lekplats (Angered)
I Angeredsparken i Angered hittar du en stor lekplats bakom Angereds Torg. Ta med en picknickfilt sommartid och fika en stund och lek med blandade leksaker. Här finns rutschkanor, klätterrep, skrattspeglar, studsmattor, en stor klätterställning, karuseller, ett par gungor, sandlåda, lekhus, linbana och jättegungor.

På sommaren sprutar det vatten på lekplatsen. Ta med baddräkt.

Adress: mellan Angereds Torg och Angereds Arena

Mer skoj för barn lite utanför Göteborg

Utanför centrala Göteborg finns också roliga platser för barn att besöka....ja, även för vuxna.

Jubileumsparken Göteborg

Jubileumsparken, Frihamnen (Hisingen)
Ta gärna en titt på vad som händer i Jubileumsparken i Frihamnen. Brukar officiellt öppna i Maj men det pågår aktiviteter lite då och då och under lov brukar det hända saker. Under sommaren finns det aktiviteteter som att testa segling, åka rullskridskor m.m. I området hittar du också en bastu som öppnade 2015. Du kan även bada i området.

4 juni 2021 kommer parken att invigas. Fram till dess kommer det att byggas flertalet bostäder i området och mycket mer.

Adress: Frihamnen

Jubileumsparken

Ladan Hisings Backa

Ladan, Backa Västergård (Hisingen)
Besök den idella föreningen där ni kan komma och gå som ni vill. Barnen kan titta på djuren som finns här, kor, grisar, kaninen, getter, marsvin och gotlandsrussar. Barnen kan även hoppa i "Hoppet". Vid speciella tillfällen på året, brukar vara runt Valborg och en gång på hösten anordnas ridning, fiskdamm, korvgrillning m.m.

Barnkalas: Ni kan även boka ert barnkalas här. Plats för att grilla finns och en värmestuga.

Adress: Rimmaregatan 9B, Hisings Backa

Ladan Backa Västergård

FRI ENTRÉ
Kättilsröds 4H gård

Kättilsröds 4H Gård (Hisingen)
För er som vill besöka djur och komma ut i naturen. Gör ett besök till Kättilsröds 4H gård på Hisingen. Här går du runt själv och tittar på djuren, kor, hästar, får, grisar, ankor, kaniner, katter m.m. Ta gärna med egen fika eller köp i deras cafe (helgerna självservering) . På helgerna blir det ibland ponnyridning.

Barnkalas: Ni kan även boka ert barnkalas här.

Adress: Västra Tuvevägen 100

Kättilsröds 4H Gård

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och ändringar i innehåll.
Top