Liseberg

Nöjesparken i Göteborg

Besök Liseberg nöjespark i centrala Göteborg.

Liseberg är en härlig plats att besöka på sommaren och även under juletid i december månad. Åkattraktionerna är många och för er som inte vill åka, finns det vackra blomsterarrangemang på sommaren och på vintertid lyser hela Liseberg upp av nästan 5 miljoner lampor. Musikscenen är också fylld av intressanta artister. Detta är platsen för alla, gammal som ung!

Öppet: 27 april - 29 sep 2021. Förbokning av entré krävs.
Halloween: 2 okt - 7 nov, 2021
Jul på Liseberg: Premiär 15 nov 2021

Se öppettider på Liseberg

Valkyria Liseberg Åkattraktion

Valkyria

Valkyria är Europas längsta Dive Coaster – en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter. Just som du ska åka över kanten pausas åkturen, innan du faller rakt ner i en underjordisk tunnel. Valkyria startade år 2018 på Liseberg.

Charles de Gaulle flygplats

Loke

Inne på Balder-området hittar ni "Loke". Det är en pendel och dubbelt så hög som Spinrock var. Den blir 27 meter hög (maxhöjd på gondolen 42 m) och har en maxhastighet på 100 kilometer i timmen. Loke startade år 2017 på Liseberg.

Orly flygplats

Aerospin

70 meter över havet kan du styra ditt eget flygplan hur du vill. AeroSpin är ett 35 meter högt roterande torn med tolv armar och på varje arm sitter två flygplan. Flygplanen har två spakar, en för varje vinge, den som flyger kan sedan själv styra planet och få det att rotera i sidled runt sin egen axel. Aerospin startade år 2016 på Liseberg.

Liseberg Nöjespark

Innan Liseberg byggdes har det hänt mycket på platsen. Först var det bara helt enkelt gröna betesmarker för kor, hästar och får! Därefter tyckte man att området hade bra jord för odling av tobak, så så fick det bli

När öppnade Liseberg
När Göteborg firade sitt 300 års jubileum 1923 öppnade Lisebergsområdet. Då kunde man ta en linbana från utställningen på Götaplatsen över till Liseberg. 2013 firade Liseberg 90 år.

Vem köpte området där Liseberg ligger?
Staden växte och runt omkring skapades fler gator och trafiken ökade. De rika sökte efter landet igen...och ville komma ut till grönska och odla sin egen lilla lott. Lisebergsområdet blev då som dagens kolonilotter, de uppdelas i olika små lotter - de delades in i morgnar - ett område stort att plöja under en morgon.

1740 övertog rådman Jacob Bratt "området". Morgnarna och tobaken var kvar. Nu byggdes det första byggnaderna på platsen. Efter Jacob Bratts död tog den framgångsrika köpmannen Johan Anders Lamberg över området

Varför heter det Liseberg?
Johan Lamberg älskade trädgårdar och sin fru Elisabeth Söderberg. Ordet Liseberg kommer utav Johans frus namn, då Johan namngav området till Lisas berg - så småningom Liseberg. Han byggde även ett hus till henne - Landeriet Innan Göteborgs stad köpte upp parken har det efter familjen Lambergs varit 6 olika ägare. En ägare - använde parken som bas för en jättelik smugglarverksamhet. Från olika områden samlades dyrbarheter in och gömdes senare på utvalda ställen i parken. Undrar om det finns någonting kvar idag........

Liseberg Helix. Källa: Youtube.

Kuriosa
Jul på Liseberg startade år 2000 och nu är det en sensation! Hela Liseberg lyses upp av miljontals juleljus. Fantastiskt vackert. Kom hit och ät pepparkakor och drick glögg och strosa omkring och känn julfriden, ta en skridskofärd, lyssna på julsånger, ät julbord och mycket mycket mer. År 2016 kom det tre nya attraktioner på området där Parishjulet stod och runt omkring uppe på höjden. Det nya området uppe på höjden fick namnate "Lisebergs Trädgårdar" med vackra planteringar och lummiga grönområden. För att komma dit har det byggts en en ny serpentinstig. På plats står AeroSpin och för de minsta barnen: Blomsterkarusellen och Barnens Paradis. (gratis för barnen). För de lite yngre barnen finns det en fantasifull lekplats "BarnensParadis" och tvåvåningskarusellen "Blomsterkarusellen". Gamla hederliga Virvelvinden har också fått sig en uppfräschning.

Paddan tur till Liseberg
Varje år kan du åka med Julpaddan in till Liseberg. En mysig tur med guidning genom ett julpyntat Göteborg.

Halloween
Halloween startade år 2015 på Liseberg för första gången. Därefter har eventet vuxit varje år och är ett mycket populärt besök under hösten.

Kaninlandet
Området i parken är speciellt för de lite mindra barnen. Kaninlandet öppnade år 2013 och växer hela tiden. År 2020 var det premiär för Underlandet - där får ni se Lisebergskaninernas värld under jord. I och med öppnandet av Underlandet öppnade Liseberg för första gången en "virtuell kö". Via en app kan besökarna boka en tid när de skall besöka attraktionen. Istället för att stå i kö kan man leka under tiden innan man skall åka på sin tur.

Lispedia
Titta gärna in på Lisebergs egen Wikipedia, Lisepedia.se. Här kan ni följa Liseberg genom historiens vingslag. Härliga gamla bilder från gamlaåkattraktioner, personligheter som har uppträtt på scen, byggnader som har försvunnit genom tiderna - ja helt enkelt "historia". Kommer ni ihåg, Gamla bergbanan, Super 8 eller vad en biljett kostade 1954, vilka år spelade gruppen ABBA på Stora Scenen eller kanske vilket väder var det under säsongen 1975. Ja, det mesta hittar du på Lisepedia.se

Liseberg
Adress: Ingång från Örgrytevägen och från Södra Vägen.

Balder åkattraktion Liseberg

Balder

Missa inte berg- och dalbanan i trä. Banan är byggd som en åtta med tre våningsplan. Balder har två gånger, 2003 och 2005, utsetts till bästa träbana i berg-och dalbana i världen i en stor internationell tävling. Balder startade år 2003 på Liseberg.

Helix åkattraktion Liseberg

Helix

Helix stationshus är beläget där biografen Maxxima tidigare låg och den har en topphastighet på 100 km/h. Det är den längsta och snabbaste berg- och dalbanan i Skandinavien. För er som gillar att hänga upp och ner kommer det att ske vid sju olika ställen i loopen och du får även uppleva sk. air time - en känsla av viktlöshet. Helix startade år 2014 på Liseberg.

Mechanica åkattraktion Liseberg

Mechanica

En helt unik attraktion som aldrig tidigare setts på Liseberg. Den för tankarna tillbaka till medeltiden och Leonardo Da Vincis uppfinningsrika skapelser. Här snurrar du i 360 grader högt upp i luften (30 m), samtidigt som du färdas i en pendellik rörelse. Mechanica startade år 2015 på Liseberg.

Boka Julpaddan till Liseberg

Julpaddan med inträde till Jul på Liseberg

En vintrig sightseeingtur med Paddan till Liseberg och inträde ingår i priset (om du köper den typen av biljett). Om du inte köper biljett inklusive entré till Liseberg behöver du visa en giltig entrébiljett till Liseberg vid ombordstigning. Innan resan serveras glögg och pepparkakor.

I biljetten ingår båtresa, glögg och pepparkakor.

Säsong: I år inställt pga covid-19, 2020
Avgår: Kungsportsplatsen Tid: 40 min

Karta - Liseberg
Top