Svenska högtider

Svenska högtiderna och traditionerna

Svenska högtider och blandade traditioner!

En resa till Göteborg gör att du kan uppleva svenska traditioner på bästa sätt. Oavsett säsong så hittar du ett myllrande folkliv och en mängd arrangemang i Sveriges näst största stad.

Här guidar vi dig igenom de svenska högtiderna och traditionerna som du kan uppleva vid ett besök i Göteborg.

Påsk svensk högtid
Härliga påskägg under Påsk
Kanelbullens dag svenskt firande
Kanelbullens dag - mums

Här guidar vi dig igenom de svenska högtiderna och traditionerna som du kan uppleva vid ett besök i Göteborg.

Sverige har flera olika svenska högtider under året. De mest kända är de stora högtiderna, jul, påsk och midsommar. Förutom de finns det andra kända firande dagar som tex Kanelbullensdag, Valborgsmässoafton och flera andra.

En traditionell svensk jul

Göteborg kallas inte för en julstad utan anledning. I december pyntas staden med miljontals julljus, julmarknader öppnar och "Jul på Liseberg" firas av både vuxna och barn. Åk hit i juletid för att lyssna på magisk körsång, smaka på svensk julmat och upplev en mysig stämning. Julstaden Göteborg öppnas alltid varje år i slutet av november och pågår ca en vecka in i på det nyar året. Julstaden i Göteborg invigdes första för första gången år 2004.

Den allra största julmarknaden hittar du på Liseberg, men även stadsdelen Haga och Gunnebo Slott har en fantastisk härlig julstämning.Om du även vill besöka en vacker och traditionell julmarknad bör du ta en tur till Kronhusbodarna som ligger mitt i centrum. Missa inte äta pepparkakor i kombination med glögg eller en kopp kaffe. Vill ni uppleva en julstämning i Göteborgs skärgård åk på en jultur med båt, välj gärna en båttur med lite god julmat.

Luciadagen den 13 dec, firas av både vuxna och barn. I många städer kröns Lucia denna dag, och människor går i Luciatåg både på skolor, arbetsplatser och på andra offentliga platser. parker. Lussebullar är ett absolut måste för alla svenskar och besökande turister, och de finns att köpa över hela Göteborg under adventstiden.

Julafton firas med prydd julgran innen och jultomten kommer med presenter till barnen den 24 december.

Glad Påsk

I Sverige klär barn ut sig till påskkärringar och påskgubbar till påsk, och det är vanligt att pynta både inne och ute med kvistar, fjädrar och påskägg. Barnen brukar gå runt utklädda runt i kvarteret och ringa eller knacka på och önska glad påsk. Påskbrasor tänds ute och man gömmer ägg på olika platser fyllda med godis. Dessa får sedan barnen leta upp.

Traditionen med att klä ut sig till häxor i Sverige vet man inte riktigt när det egentligen startade. Eldarna kom från den tiden runt slutet av 1600-talet när man trodde att häxor fanns. Man tände eldar för att skrämma bort häxorna.

7 veckor innan påsk är fettisdagen, på tisdagen efter fastlagssöndagen. Namnet är en sammansättning av orden "fet" och "tisdag", och kommer av all mat man brukade äta den sista dagen innan fastan började. På fettisdagen äter man fettisdagsbullar, alltså fastlagsbullar eller semlor. Ordet semla kommer ursprungligen från latinets simila och betyder vetemjöl. Från början var en semla en vetedeg med fylld mandelmassa toppad med grädde. Semlan har bytt skepnad genom åren och behöver inte vara lika traditionell som tidigare. Du kan köpa semlor på cafeer i Göteborg flera veckor innan själva fettisdagen.

Sveriges Nationaldag

Den 6 juni firas Sveriges Nationaldag. Från 2005 blev det en helgdag och röd dag i almanackan. Samtidigt togs annandag pingst bort som helgdag. Själva dagen startades att firas lite inofficiellt när det första världskriget bröt ut. Man kallade dagen "svenska flaggans dag" och svenska flaggor vajade i vinden över hela Sverige. Svenska flaggans dag har firats på Skansen i Stockholm i många år och startade faktiskt 1893 av Skansens grundare: Artur Hazelius. Dagen firas med närvaro av kungafamiljen.

Riksdagen beslutade 1983 att dagen istället skulle heta, Sveriges nationaldag.

Två datum som också inträffade just den 6 juni är: den nya grundlagen i Sverige antogs 1809. Det innebar ett slut på det kungliga enväldet i Sverige. En annan händelse i historien är att Sveriges kung, Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. Sverige blev enat vid denna tid och Kalmarunionen bröts.

På flera olika platser i Göteborg firas den 6 juni, bla i Slottskogen.

Midsommar i Göteborg

Bortsett från jul är midsommar det viktigaste firandet i Sverige. Midsommarafton infaller alltid på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni. Detta är årets längsta dag och ljusaste natt, och man firar till långt in på natten genom att äta och dricka gott.

Barnen dansar runt midsommarstången och sjunger traditionella sånger med tillhörande dans – den vanligaste är "Små grodorna". På långbordet finns det sill, gräddfil, gräslök, nypotatis, jordgubbar samt tårta, och man dricker öl och snaps.

Är du i Göteborg på midsommar kan du delta i traditionella festligheter. De flesta göteborgare brukar lämna stan för att ta sig ut till landet och fira midsommar med sin familj. För er som är kvar i stan firas midsommar varje år i Slottskogen, Liseberg och Trädgårdsföreningen. Där kan man deltaga med att fixa med blad och blommor för att klä midsommarstången, och på eftermiddagen är det dans för barn och vuxna.

När höstlöven faller / Kanelbullens dag

Hösten är en fin tid i Göteborg – du kan känna vinden från havet och beundra historiska gator och byggnader samtidigt som höstlöven faller mot marken. Det finns goda shoppingmöjligheter och cafébesök, samt botanisk trädgård som är vacker den här tiden på året.

Den 4 oktober firas kanelbullens dag i Sverige. Traditionen infördes 1999 för att skapa uppmärksamhet runt traditionen med att baka bullar, och då i synnerhet kanelbullar. Traditionen slog igenom bra bland det svenska folket och firas nu över hela Sverige och även bland svenskar i utlandet.

Den här dagen ska man givetvis äta kanelbullar, och har du inte lust att baka själv, så kan du köpa kanelbullar på alla caféer i Göteborg. I stadsdelen Haga hittar du också café som serverar världens största kanelbulle. Denna går inte att missa när du strosar längst Haga Nygata.

Våffeldagen

Den 25 mars äts det våfflor över hela Sverige. Förr kallades denna dag – för Vårfrudagen. I Sverige har vårfrudagen omformats till våffeldagen.

Dagen kommer från den kristna högtiden Jungfru bebådelsedagen. Jungfru Maria fick reda på från ängeln Gabriel att hon var havande med Jesus nio måndader före julafton.

På flera ställen i Göteborg erbjuds våfflor och våffelbuffé.

Valborgsmässoafton

Den 30 april som inte är en officiell helgdag, firas Valborgsmässoafton, det är ingen helgdag men runt omkring i Sverige firas det med allmänna brasor och festligheter. Några platser i Göteborg där du kan fira Valborg är: firanden på Gustaf Adolfs Torg i centrala Göteborg, stadslantgården Galaxen i Bergsjön, Nääs slott i Floda och i parken Slottsskogen.

Ett annat trevligt inslag i Göteborg är att titta på den klassiska Chalmerscortègen. Tåget med studenter lämnar Chalmers runt kl 18:00 och all kollektivtrafik på Vasaplatsen och Kungsportsavenyn stängs av. En bra plats att se kortegen är på Avenyn.

Top