Gratis i Göteborg

Spar på din budget!

Tips på gratis aktiviteter i Göteborg

Gratis är gött säger vi ju i Göteborg och det finns en del att upptäcka som som inte kostar något utan är helt GRATIS. En del är gratis efter säsong men en del gäller året runt. Sommaren är den bästa tiden för gratisaktiviteter i Göteborg det kan vara allt ifrån festivaler, musik, museum, Sveriges Nationaldag, film m.m. Med tanke på rådande Covid -19 kan flera datum ändras eller tas bort helt.

Här har vi samlat lite av det vi hittat som är GRATIS för dig.
Göteborgs Operan

Göteborgs Operan i Göteborg

Konserter i Foajen & musik under Kulturkalaset.

Göteborgs Operan erbjuder gratis spelning i sin foaje med början av året och en bit framåt till våren. Under Gothenburg Culture Festival 6-11 aug 2019 öppnas Göteborgs Operan upp på scen till gratis konsert.

Varje år spelas det också en gratiskonsert på Götaplatsen.

Adress: Christina Nilssons gata, 411 04 Göteborg
Göteborgs Operan

Vetenskapsfestivalen

Vetenskapsfestivalen, 2- 13 maj 2021

Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg är ett återkommande evenemang med ca 300 programpunkter med gratis inträden. Festivalen blandar vetenskap och kultur på kul sätt.

Det blir allt ifrån rymden, natur, djur, jordens klimat till selfies och zombies. Festivalen är utspridd över hela stan på platser som Bältesspännareparken, Göteborgs Konsthall, Blå Stället (Angered), Bio Roy, Sjöfartsmuseet, Stadsbiblioteket och många mer.

Det är fri entré till allt. Först till kvarn gäller där det är begränsade platser.

Adress: flera olika ställen i Göteborg
Vetenskapsfestivalen

Cortegén Göteborg Valborg

Chalmers Cortègen

Chalmerscortègen är en tradition i Göteborg vilken började redan 1910. I folkmun benäms den helt enkelt Cortègen. Det är ett karnevalståg som anordnas av studenter på Chalmers Tekniska Högskola varje Valborgsmässoafton. Karnevalståget går ifrån Gibraltargatan och sedan genom centrum som längst Avenyn och Vasagatan.

Studenterna driver oftast med händelser, nyheter och personer under det gågna året. Det är både ombyggda lastbilar och utklädda personer och annorlunda färdmedel. Tåget följs av tusentals åskådare längst vägen. Så ge er ut i vårkvällen och upplev festligheterna i Göteborgs som blivit ett av Göteborgs vårtecken.

Datum: Studentkarnevaltåg - Valborg, April. bild: www.cortegen.se
Chalmers Cortegen

Älvsnabbare i Göteborg

Gratis båttur med Älvsnabbare

I Göta Älv kan du åka med Älvtrafiken. (Älvsnabben) går mellan Lilla Bommen och Klippan (vid Älvsborgsbron). På denna linje betalar man Västrafiks taxa.

Däremot är det gratis att åka med (Älvsnabbare) som går tvärs över Göta Älv mellan Stenpiren (Rosenlund) och Lindholmspiren. Cykel får du också ta med dig gratis ombord. Färgan har en grön flagg för att symbolisera att det är gratis att åka med.

Det är ingen lång bit att åka men kan bli en trevlig utflykt från centrum och komma ut lite på älven och sedan ta ett stopp vid Lindholmspiren. Här ligger också restaurangskolan Ester Mosessons Gymnasium och här kan du kika in på en fika eller lunch.

Tur: Rosenlund - Lindholmspiren. Bild: Vasttrafik.se Året om.
Se tidtabell för linje 286 och 285 hos Styrsöbolaget

Liseberg Olympic Day

Olympic Day - Liseberg

Ta med hela familjen till Liseberg och ni går in gratis och kan pröva flera sporter. (Barn tom 16 år och deras vårdnadshavare går in gratis) Vad sägs om att prova: fäktning, boxning, brottning, gymnastik, skidskytte, klättring, rodd, innebandy, rugby, dans, frisbee m.m.

Fri entré för alla barn upp t o m 16 år och deras vårdnadshavare vid registrering.

Adress: Örgrytevägen 5, 402 22 Göteborg.
Säsong: Maj.
Mer information om Olympic Days på Liseberg

Goo Gothenburg Pass

GO GOTHENBURG PASS

Göteborgs upplevelsekort fyllt med fria inträden!

Med ett Go Gothenburg Pass kan du upptäcka Göteborg till rabatterat pris. Detta Göteborgskort är fyllt med inträden till sevärdheter, museum och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3 eller 5 dagar. Besök så många attraktioner du hinner av allt som ingår.

Mer info om Go Gothenburg Pass

Fria inträden och sightseeing:

Paddan

Aeroseum

Bohus Fästning

Maritiman

Gunnebo Slott

Båt- och Bussturer m.m

<
Göteborgsvarvet

GöteborgsVarvet

Folkfesten med löpare i Göteborg

Löparfesten
GöteborgsVarvet är en halvmara (21 km) som blivit vida känt i hela världen. Varvet startade redan 1980 och nu kommer det löpare från hela världen till Göteborg i Maj varje år. Här springer killar och tjejer i alla åldrar. Vissa springer för att vinna och andra bara för att ha kul. Bered er på många roliga kostymer längst banan. För oss som inte springer är det lika kul att titta på. För folkfesten är gratis för åskådare. Starten går vid Slottsskogen och målgång är i anrika Slotsskogsvallen. Heja, Heja!

Fler lopp: Maj - Lilla Varvet (7-13 år) och - MiniVarvet (0-6år).
Säsong: Maj. (i år September 2021) se vilka lopp som går i och med covid-19
Mer information om Göteborgsvarvet

Hammarkullekarnevalen i Göteborg

Hammarkullekarnevalen

Dansfestivalen i Göteborg

Sprakande karneval
Hammarkullekarnevalen startade redan 1974 i Göteborg. Festliga och färggranna kläder från olika kulturer passerar i tåget. Varje år är det en välbesökt tradition. Den mångkulturella karnevalen präglas av färgsprakande kläder och de latinamerikanska föreningarnas speciella danser.

Datum: i slutet av augusti. (inställt 2021)
Mer information om Hammarkullekarnevalen

Flunsåsparken Göteborg Gratis entré

Flunsåsparken - Hisingen

"Flunsan" - Sveriges enda folkpark med fri entré. Under maj till september är det massor av uppträdande i Flunsåsparken. Det är allt från viskvällar, stand-up, rock, schlager, jazz, dans, trolleri, talangjakt och mycket mycket mer.

Artister som uppträtt här genom år är bla Lill-Babs, Siw Malmqvist, Ann-Louise Hansson, Stefan Ljungqvist, Sara Varga, Uno Svenningsson, Arvingarna, Björn Skifs, Jessica Andersson, Nanne Grönvall, Sanna Nielsen, Snowstorm, Sten & Stanley, Tommy Körberg, Hep Stars och Claes Malmberg och många många fler. Premiären i maj är alltid lika välkommen varje år och drar full publik och alla ser fram emot årets program. Om ni inte är på plats tidig så är ett tips att ta med en egen stol. Allt som hör en folkpark till.

Entrén är gratis och på plats säljs kaffe, saft, kakor och korv med bröd. (Foto: Flunsåsparken)

Datum: Maj-Aug
Mer information om Flunsan

Megaloppis i Majorna

Megaloppis i Majorna

Under sista söndagen i maj går hela Majorna man ur huse och deltar i den stora Megaloppisen som är mycket uppskattad. Loppisen sträcker sig från Stigbergstorget till Sandarna. Ute på gatorna och parker är det försäljning av allt möjligt begagnat. Du som är inte bor i Majorna får också sälja om du vill men uppmanas att ej komma i bil då det är väldigt mycket folk denna dag. Det är självklart gratis att delta. Den årliga loppisen har blivit lite av en folkfest i Göteborg. Så kom hit och fynda eller bara insup atmosfären.

Datum: Sista söndagen i Maj
Megaloppis i Majorna

Göteborgs Nationaldag Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker - Gratis konsert

Under Sveriges Nationaldag kan du njuta av härlig musik i det gröna när Göteborgs Symfoniker (GSO) flyttar ut och in i Slottsskogen för en konsert. Ta med er filt och nått gott att äta och njut av förhoppningsvis fint väder och vacker musik. Konserten har blivit en tradition i Göteborg och lockar många åskådare. Kom gärna i god tid. Fri entré.

Datum: 6 juni (Nationaldagen)
Göteborgs Symfoniker

Swedish Match

Stena Match Cup Sweden

Under v 27 varje sommar sedan 1994 förvandlas sommarön Marstrand och vattnet utanför till en veckas matchracetävlingar fylld med festligheter. Flera av världens bästa manliga och kvinnliga seglare deltar i regattan på Marstrand. Match Cup Sweden har även sedan 2007 VM-status som en av deltävlingarna i VM-serien World Match Racing Tour.

Marstrand ligger ca 5 mil norr om Göteborg i höjd med Kungälv. Hit tar du dig med bil eller buss på ca 45 minuter. På ön får man ej köra bil så bilen parkera man vid kajen och tar sedan färjan över till Marstrandsön. Match Cup-festligheterna är gratis att komma och beskåda däremot kostar färjebiljetten 29 kr för vuxen (2017) men återresan är fri. Du kan ta med egen pic-nic eller köpa det som erbjuds på plats. Obs! Du kan inte köpa biljett ombord, köp i kiosken eller via VästTrafikAppen.

Datum: Början av juli varje år. 1-5 juli
Mer information om Stena Match Cup Sweden i Marstrand

Besök Göteborgs vackra parker

Göteborg har flera vackra parker att avnjuta lugnet i. På sommaren kan du ta med dig en filt och fika och bara vara. Promenera bland vackra blommor under våren. Under hösten ändrar träden färg. På vintern kan ni sätta er på något av caféerna och ta en värmande kopp varm choklad (vissa är säsongsöppna).
Slottskoge Göteborg

Slottsskogen

Slottsskogen är Göteborgs största allmänna park. Den har varit tillgänglig för Göteborgarna sedan 1874. Här finns stora gröna ytor, sjöar, djur och café. En stor del av parken består av naturskog med träd som ek, bok, lönn och lind. Ett populärt område i parken är Azaleadalen. Way out West är en festival som varje år sker i parken. Ni hittar även den kända lekplatsen Plikta nedanför Göteborgs Naturhistoriska Museum.

Gratis inträde

Mer information om Slottskogen
Botaniska Trädgården Göteborg

Botaniska Trädgården

Botaniska Trädgården ligger mitt emot Slottsskogen vid Änggården. Här finns otaliga blommor, buskar, växter, träd, café. Parken har funnits sedan 1923. Trädgården är öppen året om. För er med hund får de tyvärr inte vistas i trädgården mellan 1 mars – 30 september. Självklart är de välkomna kopplade övrig tid på året. Entré: frivilligt 20 kr.

Frivillig entré kostnad

Mer information om Botaniska Trädgården
Trädgårdsföreningen Göteborg

Trädgårdsföreningen

Parken ligger i hjärtat av Göteborg mellan Drottningtorget och Bältespännareparken (Stora Teatern). Verkligen ett andningshål som vi gillar mycket. Hit brukar vi gå efter en tur på stan. Här hittar du Rosariet som är fyllt av doftande rosor under sommartid. Eller vad sägs om att vandra runt i det fräcka Palmhuset där det är härligt klimat med stora palmer och andra tropiska växter. Café finns. Fri entré till parken.

Gratis inträde

Mer information om Trädgårdsföreningen
Azaleadalen utomhusbio Slottskogen

Utomhusbio - Azaleadalen

Varje år i mitten av juli kan ni se på bio i Azaleadalen i Slottskogen. Ett härligt evanemang med utomhusbio i det gröna. Kom gärna i god tid. Fri entré. Food trucks står på plats från kl 17.00 och bion börjar kl 22.00.

Datum: Juli, Slottskogen
Utomhusbio Azaleadalen

GöteborgsOperan

Göteborg Film Festival Open Air

Varje år i mitten av augusti i samband med Göteborgs Filmfestival kan du titta på utomhusbio i Trädgårdsföreningen.

Gratis entré och uteservering i samband med utomhusbion är öppen.

Datum: Aug
Open Air Filmfestival

Gothia Cup Göteborg

Gothia Cup

Folkfesten med fotbollsspelare i Göteborg

Fotbollsfesten
Gothia Cup är en fotbollsturnering som funnits sedan 1975. Från att ha varit en mindre turnering har den vuxit till att bli världens största fotbollevenemang där ungdomar från hela världen deltar. Invigningen lockar så stor publik att den hålls på Ullevi. Under Gothia Cup händer mycket på stan och alla är välkomna att besöka evenemangsområdena bla Heden och titta på matcherna som är gratis att gå på.!

Säsong: Juli.
Mer information om Gothia Cup

Göteborgs Kulturkalas

Göteborgs Kulturkalas

Kulturfestival i Göteborg

Fest i stan
Kulturkalaset i Göteborg är en tradition som välkomnar alla till festligheter i stan och omnejd. Det blir gratis konserter, dans, teater, film, marknad, utställningar, uppvisningar och massor av god mat. Allt på Kulturkalaset är gratis att ta del av, förutom det som säljs på marknader och matställen. Göteborgs Kulturkalas är en av Skandinaviens största kulturfestivaler och besöks av ca 1.3 miljoner besökare. Festplatser är bla Heden, Kungstorget, Avenyn, Slottskogen, Gustav Adolfs Torg och Göteborgs Hamn m.m. Vissa dagar har Liseberg gratis entré vid Kulturkalaset.

Datum: aug.
Mer information om Göteborgs Kulturkalas

West Pride Göteborg

Westpride

West Pride är en konst- och kulturfestival som varje år genomförs i juni i Göteborg. Hela festivalen är gratis för alla besökare. Det blir HBTQI-personer och självklart till er alla som vill vara med på kalaset. Det blir sång, dans, parad, föreställningar, fest och mycket mer.

West Pride startade redan 2007. Vid starten hette det HBT-GBG och initiativtagare var Kulturhuset Blå Stället, Göteborgs Stadsteater, Stora Teatern, Världskulturmuseet och Röhsska Museet.

Datum: Juni
West Pride

Folkuniversitetet gratis föreläsningar

Föreläsningar och Seminarier - Folkuniversitetet

Titta gärna in och se vilka föreläsningar och seminiarier som är gratis hos Folkuniversitetet.

Datum: Året runt
Mer information om gratis föreläsningar och seminarier på Folkuniversitetet

Gothenburg Fringe Festival

Stoff - Gothenburg Fringe Festival

Stoff (Gothenburg Fringe Festival) är en konst, dans och teater festival som pågår på flertalet platser i Göteborg. Festivalen är för de som vill utforska, kritisera, utbyte, fråga, njuta, bli överraskad och för dem som bara vill vara en del av en spännande atmosfär...för alla med andra ord.

En del kommer kosta inträde men mycket kommer också vara gratis att besöka.

Datum: 8-13 september 2021
Mer information om Stoff

Kulturnatta i Göteborg

Kulturnatta Göteborg

Kulturnattan kommer denna gång att gå av stapeln i oktober och då firar man kulturen i Göteborg med den sk. Kulturnatta. Mycket av de evenemang som pågår under kvällen och natten är gratis men en del kan även kosta entré. Kvällen kan innehålla musik, konst, guidning, ljud- och ljusinstallationer, teater, foto, loppis, utställningar, film, dans och mycket mycket mer. Det mesta börjar mot eftermiddagen och pågår fram till 24.00

Datum: 29-30 okt, 2021
Mer information om kulturnatta i Göteborg

Arkivens Dag i Göteborg

Arkivens dag

Arkivens dag har pågått i över 20 år varje år. Riksarkivet grundades för 401 år sedan. Sedan 1998 har Arkivens Dag blivt en tradition där hela Sverige öppnar upp sina intressanta arkiv - så även i Göteborg. Det är en mycket intressant dag med föreläsningar, visningar av arkiv, historia och utställningar. Har man inte varit med på en Arkivens Dag vill vi slå ett slag för att en gång delta då det kan bli riktigt intressant.

Så passa på! Alltid andra söndagen i nov. Såklart är det fri entré.

Datum: 13 nov, 2021
Mer information om Arkivens dag i Göteborg

Gratisbutiken Majorna

Gratisbutiken Majorna

I majorna i Göteborg hittar ni Gratisbutiken. Det är en helt fantastisk butik där allt är gratis. Ja, du hörde rätt. Deras motto är: Vem som vill får ta det dom behöver och/eller lämna hela och användbara grejer. Du behöver inte känna tvång att lämna något heller. Så är du i behov av kläder för vuxna och barn, böcker, leksaker och husgeråd kika gärna in här en torsdagkväll.

Vill du lämna grejer: Gratisbutiken tar gärna emot sådant som ni vill skänka bort. Tänk gärna på att det du lämnar skall vara helt och rent.

Adress: Slottskogsgatan 1, entré runt hörnet in på Carnegiegatan, Göteborg
Mer information om gratisbutiken

Bastu gratis i Frihamnen

Gratis bastu: Frihamnen

Som en del i skapandet av Jubileumsparken i Frihamnen byggdes en bastu för allmänheten. Bastubyggnaden är klädd av begagnad plåt och den står förankrad ute i älven. Bastun har plats för upp till 30 personer och upp kommer man via en trappa eller hiss. Via ett fönster får man en vacker utsikt över hamnen och in mot centrum. Tanken är att bastun skall vara till för alla. I dagsläget är det dropin tider som gäller med det går att boka tider för transpersoner eller ickebinär. Boka tid

Bastun är öppen under höst/vinter/vår under vissa tider. Kom gärna hit övrig tid för lek i uteklassrummet.

Datum: Jan - Maj
Frihamnen

Röda Sten i Göteborg

Röda Sten Konsthall

På Röda Sten Konsthall kan du få utlopp för ditt skapande. För dig som är intresserad av konst och kreativitet så kan du delta i gratis workshops hos Röda Sten Konsthall. Mötesplatsen kallas Ung & Skapande och vänder sig till dig som är mellan 12-26 år. Ämnen kan vara screentryck, graffiti, bokstäver, måla, självporträtt m.m. För dig som är något yngre från ca 3 år kan tillsammans med vuxen besöka Verkstan där du också får testa på olika konstaktiviteter. Kul för barn och vuxna tillsammans. Dessa event kostar en ringa summa.

Varje år anordnar en utomhus aktivitet som kallas "Live under Bron" - det blir musik, målning, försäljning etc

Datum: Året runt, Röda Sten Konsthall, Röda Sten
Mer information om Röda Sten

Fruktträdgårdar gratis frukt i Göteborg

Fruktträdgårdar

Göteborg har planterar flertalet fruktlundar på flera platser i Göteborg. På dessa platser växer det äpplen, päron och plommon. Dessa kan plockas gratis! Besök de gärna och sitt ner en stund och njut av naturens under. De finns i centrum, Hisingen, väst om Göteborg m.m.

Datum: vår-höst plockning
Mer information om gratis plockning

Gå på museum gratis

Göteborg har några museum som är gratis. Alla museum är fri entré för besökare under 25 år. De museum som är gratis är: Göteborgs Konsthall, Naturhistoriska, och Världskulturmuseet. Övriga museum tar en entreavgift. Du kan köpa en årsbiljett för 100 kr (2020) som gäller på Göteborgs Konstmuseum, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet och Röhsska museet.
Konsthallen Göteborg

Göteborgs Konsthall

Göteborgs Konsthall är en konsthall i kommunal regi som ligger vid Götaplatsen längst upp vid i centrala Göteborg. Konsthallen visar svensk och internationell samtidskonst och ni finner konsten i en byggnad från 1923. Vid flera tillfällen under året presenteras flera olika utställningar.

Gratis inträde

Mer information om Konsthallen
Sjöfartsmuseet Göteborg

Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet är för tillfälligt stängt för renovering. Planerad att öppna igen år 2022. Museet inriktad på sjöfart genom åren och självklart finns det även akvarium med fiskar etc.

Gratis inträde

Mer information om Sjöfartsmuseet
Röhsska Museet i Göteborg

Röhsska museet

Tidigare hette museet Röhsska konstslöjdmuseet. Museet är idag ett kommunägt museum med intriktning på mode, design och konsthantverk. Museet öppnade 1916.

Gratis inträde

Mer information om Röhsska museet
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och ändringar i innehåll.
Top